Nagy Tímea utódait is láthatjuk a budapesti vívó-vb-n

FENCING-WORLD-ITA-WOMEN-HUN-FRA Horizontal SEMIFINAL FENCING FENCING-EPEE WORLD CHAMPIONSHIP WOMAN HANDSHAKE
A francia Laura Flessel Gara Róbert tanítványa volt. Nagy Tímea (szemben) a 2006-os vb-döntőben győzte le a franciát
Vágólapra másolva!
Elkezdődött a budapesti vívó-világbajnokság. Első alkalommal a női párbajtőrözők selejtező versenyeire kerül sor. Lássuk, milyen sajátosságokkal rendelkezik a párbajtőr, mint fegyvernem, korábban milyen magyar sikerek voltak a világbajnokságokon és kiknek szurkolhatunk a budapesti vb-n.

Mi az a párbajtőr?

A párbajtőr egy nagy tömegű fegyver, ami főleg a tőrhöz hasonlít. A penge végén egy rugós végződésű hegy található, amely ha 750 grammnál erősebben benyomódik, akkor érvényes a találat. Pontot csak szúrással lehet elérni, az egész test érvényes találati felületnek minősül. A többi fegyvernemmel ellentétben a párbajtőrvívás során nem kell a támadás jogát elnyerni, így ha 0,04 másodpercen belül mindkét vívó találatot szerez, az együttes találatnak minősül.

A dicső múlt

Korábbi világbajnokságokon jelentős sikereket értek el a magyar párbajtőrözők.

Többek között Székely Zoltán, Nagy Tímea és a jelenlegi MOB elnök Kulcsár Krisztián is egyéni világbajnoki címet szerzett ebben a fegyvernemben.

A francia Laura Flessel Gara Róbert tanítványa volt. Nagy Tímea (szemben) a 2006-os vb-döntőben győzte le a franciát Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Itt kaphatóak a jegyek

A szervezők a július 15-23. között megrendezésre kerülő budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokság minden döntős versenynapjára 5-6 ezer szurkolót, az eseményre összesen közel 30 ezer nézőt várnak. A jegyek az vb-re már megvásárolhatóak. A selejtezőkre a belépők egységára 1000, a döntőkre 3000-4500 forint.
A jegyeket ide kattintva tudja megvásárolni.

Kiknek szurkolhatunk a női párbajtőrözők között a budapesti vb-n?

Budai Dorina, Kun Anna, Muhari Eszter és Nagy Kinga is a selejtőzőből indulva próbál a 64-es főtáblára felkerülni. Budai a néhány héttel ezelőtti düsseldorfi Európa-bajnokságon a legjobb 16 között esett ki.

Muhari Eszter a Budapesti Honvéd 16 éves kiválósága egyéniben és csapatban is kadét Európa-bajnoki címet szerzett idén Foggiában,

később Torunban korosztályos világbajnoki címet ünnepelhetett. Fiatal koruk ellenére nagy sikereket érhet el mindkét vívó Budapesten.