Vágólapra másolva!
Hiába nyerte meg a (még) olimpiai hajóosztálynak számító finn dingi világbajnokságot 2018-ban Berecz Zsombor, ezzel a teljesítménnyel sem tudott bekerülni az év sportolója választáson az első három közé. Nem mellékesen, Berecz Zsombor szerezte amúgy a magyar sportolók első olimpiai kvótáját ezzel a vb-címmel.

A voksokat 439 magyar sportújságíró adta le. Magyar vitorlázó még soha nem nyert egyéniben világbajnoki címet,

Berecz produkciója egy világsportágban született.

A magyar hajós mögött végzett az összes olyan finn dingis, akinek hazája tengerrel rendelkező, a sportágban nagy hagyományokkal bíró és kiemelkedő eredményekkel rendelkező nemzet.

Felfoghatatlan: Berecz Zsombor világbajnok Forrás: Aarhus 2018

Berecz tavaly nyári győzelmekor azt írtuk, hogy sikere elképesztő, fantasztikus, egyedülálló. Ráadásul olimpiai számban született meg az aranyérem. (A finn dingi a 2020-as nyári játékokon még ott lesz az olimpia műsorán, de a 2024-es párizsi olimpián már nem.)

A világbajnok is úgy kezdte, ahogy Ötvös Csöpi tanította

Vesz magának egy szmokingot, ha az Év sportolója díjátadáson jelenése lesz 2019 január elején. A vitorlázó finndingi hajóosztály magyar királya egy színarany kupát, egy csodás vb-győzelmet hozott haza Dániából, de Berecz Zsombor személyisége ettől a káprázatos győzelemtől nem változott meg. Ő ugyanaz a srác, aki 13 évesen az agárdi kikötőben életében először hajóba ült, és ezzel a sorsa elrendeltetett.

Az év sportolója választáson a férfiak versenyében a birkózó Bácsi Péter (Budapesten nyert vb-aranyat), a teniszező Fucsovics Márton és a rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaolin Sándor került az első három közé.

Berecz az Origónak azt mondta, ha az Év sportolója gálán bekerül a legjobb háromba, vesz magának egy szmokingot.

Ezzel idén nem kell bajlódnia.