A magyar aranytrió tagjai a kis kínai zsenikkel bemutatóztak

JÓNYER István; KLAMPÁR Tibor
Budapest, 2019. február 4. Jónyer István (b3), Gergely Gábor (j3) és Klampár Tibor (j), az 1979-ben Phenjanban világbajnokságot nyert magyar csapat tagjai a kínai Talien (Dalian) Egyetem asztalitenisz iskolájának tagjaival a BVSC asztalitenisz-termében, a XIV. kerületi Szőnyi úton 2019. február 4-én. A kínai Talien (Dalian) Egyetem sportiskolájával kötött együttműködési megállapodást a BVSC asztalitenisz-szakosztálya. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Kínai csodagyerekek és persze a magyar aranyfiúk, vagyis a Gergely-Jónyer-Klampár trió tartottak látványos bemutatót a BVSC zuglói asztalitenisz-csarnokában néhány nappal a Molnár János Emlékverseny, illetve két és fél hónnappal a budapesti világbajnokság előtt.

A számmisztika jegyében tartottak különleges bemutatót hétfő délelőtt a BVSC asztalitenisz- csarnokában. A zuglói klub pingpong-szakosztálya fennállásának 70. évfordulóját ünnepli, és ez alkalomból nem akármilyen együttműködés köttetett a sportág nagyhatalmának számító Kína első számú akadémiájával: a Dalian városában működő intézményből a 11-13 éves korosztály legjobb növendékei látogattak el Budapestre.

Budapest, 2019. február 4. Klampár Tibor (b), Jónyer István (b2), Gergely Gábor (b3), az 1979-ben Phenjanban világbajnokságot nyert magyar csapat tagjai és Faházi János asztaliteniszező (j) a BVSC asztalitenisz-termében, a XIV. kerületi Szőnyi úton rendezett sajtóeseményen 2019. február 4-én. A kínai Talien (Dalian) Egyetem sportiskolájával kötött együttműködési megállapodást a BVSC asztalitenisz-szakosztálya. MTI/Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás

Herendi Iván, a BVSC asztalitenisz-szakosztályának igazgatója illusztris vendégek jelenlétében köszöntötte az egybegyűlteket, hiszen az eseményen ott volt többek között Dr. Hetényi Balázs, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sportdiplomáciai főosztályvezető-helyettese, Rozgonyi Zoltán, Zugló alpolgármestere, Felegyi Gábor, a Magyar Asztalitenisz Szövetség főtitkára, no és természetesen az aranytrió tagjai.

Gergely Gábor, Jónyer István és Klampár Tibor 40 évvel ezelőtt, a phenjani világbajnokságon hajtottvégre földöntúli csodát: a férfi csapatverseny döntőjében a mágikus kínaiak felett aratott 5-1-es győzelem foci Aranycsapatunk angolok elleni 6-3-as diadalához volt hasonlatos, igazi mérföldkő volt asporttörténelemben.

Világklasszisaink a 60-as éveiket tapossák, de népszerűségük és pingpongszeretetük ma is töretlen, ennek jegyében – a többszörös vb- és Eb-érmes Faházi Jánossal kiegészülve, akinek a névtábláján nemes egyszerűséggel a „Mindenki Janikája" felirat virított a szeánszon – tartottak egy kis bemutatót a kínai szupertehetségekkel és a BVSC néhány jelenlévő versenyzőjével egyetemben.

Budapest, 2019. február 4. Jónyer István (b3), Gergely Gábor (j3) és Klampár Tibor (j), az 1979-ben Phenjanban világbajnokságot nyert magyar csapat tagjai a kínai Talien (Dalian) Egyetem asztalitenisz iskolájának tagjaival a BVSC asztalitenisz-termében, a XIV. kerületi Szőnyi úton 2019. február 4-én. A kínai Talien (Dalian) Egyetem sportiskolájával kötött együttműködési megállapodást a BVSC asztalitenisz-szakosztálya. MTI/Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Megkérdeztem a kissrácot, akivel játszottam egyet, hogy hány éves? Azt felelte, tizenegy. Mire én: és mióta pingpongozol? Hat éve, felelte..." – hüledezett a világ- és négyszeres Európa-bajnok Gergely Gábor. „Kérdezem én akkor, hogy miről beszélünk? Ők már most kis zsenik, elhivatottak, napi 6-8 órát edzenek, totálisan igazságtalan lenne, ha nem ők nyernének minden fronton".

„A BVSC nekem mindig is a szívem csücske marad. Itt nőttem fel, 1974-ben én avattam ezt a csarnokot, bármikor jövök, ha hívnak" – tette hozzá a 65 éves Gergely.

Klampár Tibor is elismerte, hogy a kínaiak más kategóriát képviselnek ebben a sportágban, de a régiek stílusa jobban tetszett neki, a mostaniaktól „annyira nincs elájulva", ahogy fogalmazott. A kérdésre, hogy mikor lehet újra világbajnoka a magyar asztalitenisznek, nem éppen optimistán válaszolt:

A BVSC és a kínaiak közötti együttműködés létrejötte egyébként nem kis mértékben az immár egy éve a zuglóiaknál edzősködő kínai szakembernek, Fang Jannak köszönhető, ennek jegyében augusztusban majd a magyar klub ifjú növendékei közül látogatnak el néhányan Dalianba.

„A 70-es szám bűvöleténél maradva: éppen ennyi esztendeje, hogy Magyarország felvette a diplomáciai kapcsolatot a Kínai Népköztársasággal, és az a Daliani Egyetem is 70 éves, amely a budapesti Testnevelési Egyetemmel alakít ki szoros kooperációt, több sportágban is, de kiemelten az asztalitenisz vonatkozásában" – vette vissza a szót Herendi Iván.

A kínai fiatalok nem csupán erre a hétfői bemutatóra érkeztek Magyarországra, részt vesznek ugyanis a csütörtöktől szombatig tartó XXIV. Molnár János Emlékversenyen is.

Molnár János, a BVSC-Zugló asztalitenisz-szakosztályának egykori játékosa 1995-ben édesanyjával együtt tragikus körülmények között, 13 évesen vesztette életét, azóta minden évben megrendezik a nemzetközi fiú utánpótlás-viadalt. A kínai vendégek jelenléte mellett az esemény rangját emeli az is, hogy rekordnak számító 24 ország sportolói vesznek részt rajta, összesen 270-en.

Mindez az „asztalitenisz évében", hiszen a januári World Tour-verseny után Budapest áprilisban – 69 év után – felnőtt világbajnokság házigazdája lesz, és akkor még nem beszéltünk a júliusi veterán Európa-bajnokságról.