Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Fucsovics Márton hatalmas csatában, brutális hőségben győzött az Australian Open első fordulójában. A szenvedős mérkőzés után exkluzív interjút adott az Origónak, amelyben elmondta, hogyan élte meg a mérkőzést, kik segítették át a holtponton, és mit vár a következő ellenféltől.

Egy 3 óra 13 perces szenvedős csata alatt számolja az ember, hogy hányszor van holtpontja?
Nem, inkább próbáltam minél hamarabb befejezni a mérkőzést. Az első két szettben nagyon jól játszottam, a harmadikban is brékelőnyben voltam, a rövidítésben vezettem 3:0-ra, azt hittem, meglesz három szettben, de az ellenfél is nyerni akar. Kiharcolta azt a szettet. Láttam rajta, hogy a harmadik szett végétől ő is a halálán van, azt mondtam magamnak, hogy maradj rajta és nyomjad tovább, majd el fog kezdeni hibázni. A negyedik játszma előtt kimentem kicsit pihenni, átöltözni,

úgy jöttem vissza, hogy teljesen lehiggadtam, megnyugodtam, és viszonylag simán megnyertem.

Visszatérve a holtpontokhoz, azt jól láttuk kívülről, hogy a második szett közepén volt az első komolyabb megtorpanás, amikor láthatóan nehezen viselte a hőséget.
Igen, ott volt egy brékelőnyöm, vezettem 3:1-re, onnan fordított 3:4-re. Aztán kicsit megráztam magam, sikerült újra brékelnem, de ott valóban volt egy hullámvölgy. Egy hosszú mérkőzésben a Grand Slameken ez mindig benne van. Remélem, hogy minél kevesebb lesz.

Fucsovics Márton most nem tudta élvezni a teniszt Forrás: MTI/EPA/Lynn Bo Bo

De ez nem csak egy hosszú meccs volt, időnként azt lehetett hallani, hogy azt mondja a pályán, mindjárt meghalok. Azért annyira jól nem érezte magát a pályán.
Nagyon rosszul éreztem magam az első három szettben. Az első kettőben még frissebb voltam, a harmadik közepétől tényleg szinte a halálomon voltam.

Ilyen körülmények között lehet élvezni a teniszt?
Nem lehet élvezni. Azért valamilyen szinten a tenisz dönt, hogy ki milyen jól játszik, de itt inkább az, ki éli túl a következő hosszú labdamenetet.

Mennyire sikerült megvalósítani a taktikát? Előzetesen azt mondta, hogy a fonákját fogja támadni, mert az sebezhető, de mintha a vártnál jobban működött volna Ramos-Vinolas fonákja.
Igen, de a tenyerese meg sokkal jobb volt. Amikor a tenyeresére ütöttem, akkor egyből átvette az irányítást. Az alaptaktikám az volt, hogy tízből hétszer a fonákjára játszani és többnyire a szervát is oda ütni. Viszonylag jól variálta a játékot a fonákoldalról, ami kicsit meglepett, de nem kellett változtatnom. Próbálta csak a pályán tartani a labdát, ami nagyon jó taktika ebben az időben.

Fucsovics jól ismeri a következő ellenfelét Forrás: MTI/EPA/Lynn Bo Bo

Meglepően sok magyar szurkoló biztatta a lelátóról. Az edzője, Sávolt Attila ugyan nem volt itt, de a szurkolók tudtak segíteni a nehéz pillanatokban?
Attila nagyon hiányzott a páholyomból, mindig jó kinézni rá. Szerencsére, akik itt vannak velem, ők is tudnak segíteni, de a szurkolók támogatása szintén nagyon fontos. Csodálatos érzés ilyen közönség előtt teniszezni.

Lehet egy ilyen mérkőzésnek tanulsága? Vagy felesleges ezzel foglalkozni, mert ez csak a túlélésről, a győzelemről szólt?
Nagyon örülök, hogy bírtam végig. Ez volt az idén az első meccsem ekkora kánikulában. Most koncentrálok a következő fordulóra. Túl vagyok már egy másfél órás regeneráló programon. Beültem a jégfürdőbe, alaposan lenyújtottam, és masszőrnél is jártam.

Borna Coriccsal fogok játszani csütörtökön. Jól ismerjük egymást, párszor edzettünk együtt.

Tudom, hogy nagyon keményen üt, nagyon stabil hátulról, jól szervál, talán nincs is gyenge pontja, de nem fogok félni ellene. Remélem, hogy egy nagy pályán lesz a meccsünk, és sok magyar szurkoló lesz ott.

A szerző Fucsovics Márton sajtócsapatának a tagja.

Mindent egy helyen az Eb-ről