Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Kulcsár Krisztián lett a Magyar Olimpiai Bizottság új elnöke. Az elnökválasztás második körében 159 érvényes szavazatból 108-at kapott a világbajnok párbajtőröző, a Nemzetközi Vívószövetség sportigazgatója, a korábbi elnök Borkai Zsoltra 51-en voksoltak. A posztra pályázó harmadik jelölt, Szabó Bence az első körben 27 szavazattal kiesett. 

Kulcsár Krisztián - névjegy

Született: 1971. június 28., Budapest
Sportága: vívás, párbajtőr
Legnagyobb sikerei: olimpiai ezüstérmes csapatban (1992, 2004), világbajnok egyéniben (2007), világbajnok csapatban (1998, 2001), vb-3. csapatban (1995, 2007), Európa-bajnok csapatban (1998, 2007), Eb-2. csapatban (2008), Eb-3. egyéniben (2000), magyar bajnok egyéniben (2012)

Sportvezetőként: a Magyar Vívószövetség elnökségi tagja (2004-2012), a BOM a Magyar Sportért Alapítvány létrehozásának egyik kezdeményezője (2013), a Nemzetközi Vívószövetség sportigazgatója (2014-)

A MOB tisztújító közgyűlése Szabó Tünde sportért felelős államtitkár felszólalásával kezdődött. Az államtitkár szerint a MOB alapszabályának áprilisi módosításával nyitottabbá vált az olimpiai mozgalom. A kormány és a testület együttműködését kiválónak nevezte, a közös munka következő céljának pedig az olimpiai bázis bővítését és az olimpiai eszme védelmét jelölte meg. Beszélt arról is, hogy

a kormány továbbra is kiemelten kívánja támogatni a magyar sport ügyét, a magyar sport jövőjéért folytatott munkát pedig a most megválasztott tisztségviselőkkel képzelik el.

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár Fotó: Szabó Gábor - Origo

A MOB 194 tagjából nem mindenki vett részt a tisztújításon, folyamatosan változott a jelenlévők száma. Az első napirendi pontokról még 168-an, az elnökről már csak 166-an szavaztak. A tagság egyhangúlag elfogadta a tagsági változást, a 2016-os tevékenységről szóló "Londontól Rióig" beszámolót, a 2017-es évi költségvetést, a riói olimpiáról szóló beszámolót, valamint a júliusi Ifjúsági Olimpiai Fesztivál lebonyolításáról szóló előterjesztést is. Szintén egyhangúlag hagyta jóvá a tagság a téli olimpián való részvételről szóló előterjesztést. A tavalyi évi könyvvizsgálói jelentés elfogadásánál egy tag tartózkodott.

Elnököt választ a MOB Forrás: MTI/Illyés Tibor

A tisztújító szavazás elnöke, Schmitt Pál tiszteletbeli elnök felkérésére

a szavazás előtt a jelöltek röviden ismertették programjukat.

A sorsolás szerint Szabó Bence kezdte a felszólalásokat. "Konstruktív és párbeszédre építő MOB-ot szeretnék, mely

Egy olyan MOB-ot, ahol a tagok proaktívan dolgoznak. Erős és bátor MOB-ot szeretnék, amely partnerként dolgozik a mindenkori kormánnyal, de őrzi függetlenségét, és a tagságra bízza a legfontosabb döntések meghozatalát. Egy olyan MOB-ot szeretnék, amelynek van bátorsága bármikor kiállni igazáért, elképzeléseiért.

A sportolói bizottság erősödését szeretném elérni. Alázatos és takarékos MOB-ot szeretnék, amelynek működési költségét meghaladja a sportra fordított összeg. Ehhez struktúraváltásra van szükség, aktív elnöki jelenléttel ez megvalósítható." Szabó Bence "Az egyetlen helyes út a tisztességes játék" jelmondatot választotta programjához, amely azt szimbolizálja, hogy mindig a doppingellenesség élén fog állni. Beszéde végén azt ígérte, elnökké választása esetén a MOB kezdeményező és innovatív, valamint hagyománytisztelő és az olimpiai család minden tagjára odafigyelő testületként működik majd tovább.

Szabó Bence mondja a beszédét Fotó: Polyák Attila - Origo

Kulcsár Krisztián felhívta a tagság figyelmét arra, hogy a gazdaság és a sport területén egyaránt kipróbálta magát, így e két terület tapasztalatainak ötvözetét ajánlja fel elnökként. "Programom a partnerségen alapszik, hiszen

megválasztásom esetén az ajtóm mindenki előtt nyitva áll majd. Elnökként a MOB apparátusával együtt napi szinten együttműködöm majd a sportért felelős államtitkársággal. Partnerségi viszonyt alakítok ki a nemzetközi sportszervezetekkel, ebben a munkában személyesen is részt vennék.

A kommunikáció területén változásokat tervezek, többre van szükség, mint egy jó honlap és sajtótájékoztatók, meg kell mutatnunk sportolóink sikereit ahhoz, hogy felfigyeljenek ránk. A MOB jó úton jár, de válaszúthoz érkezett. A modern, jól felépített kommunikáció és a piaci alapú működés elkerülhetetlen, ahogyan a teljes állású elnöki pozíció is. Mindannyian számíthattok rám" – zárta beszédét Kulcsár Krisztián.

Kulcsár Krisztián, a Nemzetközi Vívószövetség sportigazgatója Fotó: Polyák Attila - Origo

Borkai Zsolt hangsúlyozta: soha nem volt még példa arra, hogy ilyen sokan jelentkeztek volna az elnökjelöltségre és az alelnökjelöltségre. "Olyan emberek jelentkeztek, akik a magyar sportért, az olimpiai mozgalomért sokat szeretnének tenni. Az elmúlt években jól dolgoztunk együtt, köszönet ezért a tagságnak, valamint azoknak, akik összefogással, együttgondolkodással képesek voltak a magyar sportot szolgálni.

De a konklúziót is le kell vonnia egy hét éven keresztül regnáló elnöknek. Meg kell újulni, meg kell nézni, melyek azok a kapcsolódási pontok, melyek az olimpiai mozgalmat, a magyar sportot előre tudják vinni." Borkai Zsolt emellett a nagy és komoly hagyományok továbbvitelét a fiatalok felé, valamint a Magyar Olimpiai Múzeum létrehozását ígérte.

Borkai Zsolt mondja el a beszédét Fotó: Polyák Attila - Origo

A jelen lévő 166 tagból 84 szavazata kell ahhoz, hogy az egyik jelölt elnök legyen. Az első fordulóban Kulcsár Krisztiánra 83-an szavaztak, vagyis

egyetlen szavazat hiányzott neki ahhoz, hogy már az első körben elnöknek válasszák.

Borkai Zsolt 53, Szabó Bence 27 szavazatot kapott, így ő kiesett.

Kulcsár Krisztián Fotó: Polyák Attila - Origo

A második körben Kulcsár Krisztán 108, míg Borkai Zsolt 51 voksot gyűjtött be – így

Kulcsár Krisztián lett a Magyar Olimpiai Bizottság új elnöke.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Az Origo mindhárom elnökjelölttel készített interjút a választás előtt, Szabó Bence ezeket mondta nekünk, Borkai Zsolttal itt beszélgettünk, Kulcsár Krisztián pedig ezt az interjút adta.

A közgyűlésen négy jelöltből alelnöknek Orendi Mihályt (114 szavazat) és Deutsch Tamást (102) választották meg. Gémesi György 65 voksot kapott, Magyar Zoltán pedig az elnökválasztás után visszalépett.

Mindent egy helyen az Eb-ről