Vágólapra másolva!
Brianna Lyston óriási fölénnyel nyerte a 13 éven aluli lányok középiskolai bajnokságát Jamaicán. A 100 és a 200 méter rekordját is megdöntötte, és máris az új Usain Boltot látják benne, persze női kiadásban.

A 2017-es kingstoni fiú- és lánybajnokság (Girls and Boys Championships) legnagyobb szenzációja a negyedik korcsoportos – azaz 13 éven aluli – 100 és 200 méterét óriási fölénnyel megnyerő Brianna Lyston két futása volt.

Brianna Lyston lehet a női atlétika Usain Boltja Forrás: Origo

A Spanish Townban található St. Jago középiskola tanulója 200 méteren a korosztályában elsőként futott 24 másodpercen belül, már az elődöntőben megdöntve Joanne Reid 2015-ös 24.21 másodperces rekordját.

A döntőben aztán erre is rá tudott tenni még egy lapáttal, és egészen elképesztő fölénnyel (88 századdal előzte meg a második helyezettet), de ami ennél is fontosabb, óriási, 23,72-es idővel nyert –

ami alig több mint két másodpercre van Florence Griffith Joyner 1988-ban futott 21,32 mp-es világcsúcsától.

Lyston a 100 métert is hasonló magabiztossággal, több mint két tized másodperces előnnyel nyerte 11,86 másodperces eredménnyel.

A jamaicaiak máris a majdani női Usain Boltként emlegetik a fiatal tehetséget, egyrészt az elképesztő időeredményei miatt, másrészt pedig a csodálatos egybeesés, miszerint 2001-ben éppen ezen a középiskolai versenyen robbant be a későbbi nyolcszoros olimpiai bajnok sprinter.

Ne feledkezzünk meg róla, hogy Illovszky Dominik személyében a magyar atlétikának is van egy óriási, nagy eredményekre hivatott tehetsége, akivel az Origo még februárban készített interjút.

Mi legyen a gyerekkel, ha úgy fut, mint Usain Bolt?

Azt nem tudjuk, mennyit futott 60 méteren Usain Bolt 15 éves korában, azt azonban igen, hogy a múlt vasárnap volt egy magyar srác, aki 6,88-as idejével a világ leggyorsabb 15 éves futójának számít. De mi legyen most? Eddzen mindennap kőkeményen, hátha ő lesz az a fehér futó, aki felveszi a versenyt a színes bőrűekkel?