Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Álomdöntő és botrány a szezonnyitón

Novak Djokovic, tenisz
Serbia's Novak Djokovic poses with the winner's trophy after beating Britain's Andy Murray during their final tennis match at the ATP Qatar Open in Doha on January 7, 2017. / AFP PHOTO / KARIM JAAFAR
Vágólapra másolva!
Szinte tökéletesre, de mindenképp tipikusra sikerült a 2017-es teniszidény nyitánya. Már az első héten összejött az álomdöntő. Roger Federer és Rafa Nadal is megmutatta, hogy a több hónapos kihagyás ellenére az elitben a helye. Hogy teljes legyen a kép, már túl is vagyunk az első botrányon, megvan az aktuális fogadási csalás ügy.

Természetesen a hét legnagyobb durranása a világelső Andy Murray és a korábbi király Novak Djokovic dohai csúcstalálkozója volt. Ezt a mérkőzést várta mindenki a legjobban, de a spanyol Fernando Verdasco majdnem törölte a programból: az elődöntőben 6:4, 6:6-nál öt meccslabdája volt a rövidítésben a szerb ellen.

Nem megbántva a 33 éves madridi macsót, jobban jártunk, hogy nem jött össze neki a hiányzó egyetlen, pici pontocska. A szombati döntőben, a világ jelenlegi két legjobb teniszezője olyan játékot, labdameneteket, drámát, csatát varázsolt az arénába, hogy a közel háromórás ütközet végén ők is csak mosolyogtak a hálónál.

- magyarázta a közös nevetgélés okát Djokovic.

Novak Djokovic győzött Dohában Forrás: AFP/Karim Jaafar

Alapvetően neki volt több oka az örömre, mert hiába hárított a második játszmában három meccslabdát Murray fogadóként, és fordította meg a szettet 3:5-ről, a végén a belgrádi címvédését ünnepelte a publikum.

- nyilatkozta Djokovic, aki a diadalával, a játékával azt is jelezte, hogy a tavaly őszi botladozás, bizonytalanság után újra motivált és harcos.

„A lehető legjobb forgatókönyv szerint indult a szezon, ennél kívánni sem tudtam volna jobbat. Játszhattam öt mérkőzést és a végén a legnagyobb riválisomat egy hátborzongató maratonban győztem le. Ez mindenképp ösztönző és pozitív a következő hetekre gondolva"- értékelt Djokovic, akinek egyelőre kevés az esélye arra, hogy már januárban visszaüljön a trónra. Ehhez neki Melbourne-ben úgy kell nyernie (hetedszer), hogy Murray már a negyeddöntőben (vagy az előtt) kikapjon. Elnézve a skót játékát erre azért rendkívül kevés az esély.

Andy Murray Forrás: AFP/Karim Jaafar

„Természetesen csalódás, hogy nem nyertem, de nagyon jól ment a játék a héten, fizikálisan is megfelelő teszt volt és úgy érzem, jól bírtam erővel.

A fogadóelőnyéknél nem voltam elég pontos, hatékony, amihez talán kell még néhány meccs. Djokovic ellen is ez döntött"- vélekedett Murray, aki hét bréklehetőségéből csak kettőt értékesített, míg a szerb négyből hármat.

Andy Murraynek megszakadt a 28 meccses veretlenségi sorozata, de 150 ponttal növelte előnyét a hagyományos világranglistán, mert Djokovic megvédte a tavalyi 250 pontját (pluszba nem jött neki semmi), amíg a skót kapott 150-et a döntőért és ő tavaly nem játszott az Australian Open előtt.
Elintézhettük volna az első hetet azzal, hogy felesleges messzemenő következtetéseket levonni a mutatott játék és az eredmények alapján, de hiba lenne ennyire leegyszerűsíteni a történteket.

Grigor Dimitrov Forrás: AFP/Saeed Khan

Figyelemre méltó Grigor Dimitrov sikere Brisbane-ben. Nagyon erős mezőnyben maradt veretlen és két nap alatt elintézte a ranglista 3. és 5. helyezettjét (Raonic és Nisikori). A kanadai Milos Raonic előtte Nadalt verte a hét egyik legjobb meccsén (a spanyol nyerhetett volna két szettben, de nem használta ki a lehetőségeit, ő is ebben látta a korai búcsú okát, a játéka egyre ígéretesebb). A japán Kei Nisikori Stan Wawrinkát állította meg az elődöntőben.

Kiváló döntést hozott Roger Federer, hogy visszatérése helyszínéül a Hopman Kupát, a vegyescsapatok nem hivatalos világbajnokságát választotta: nem kellett aggódnia a ranglistapontok miatt és garantáltan játszott három meccset erős ellenfelekkel (kettőt megnyert és csak a fiatal Alexander Zverevvel nem bírt). Szerintem, amiért ment azt megcsinálta, megkapta és a helyi teniszszurkolóknak Perth-ben hatalmas ajándék volt, hogy élőben láthatták.

Az igazi talány Serena Williams, aki a zord, szeles időjárást okolta a meglepő kudarcáért Aucklandben (honfitársa, a ranglistán 72. Madison Brengele győzte le 6:4, 6:7, 6:4-re, a 2. fordulóban), bár azt is elismerte, hogy ellenfelének ugyanazokkal a körülményekkel kellett megküzdenie. Az amerikai legenda akkor lehet igazán veszélyes Melbourne-ben, ha eljut a második hétig.

A tavalyi Australian Opent némiképp beárnyékolta egy jelentés, illetve egy cikk, ami többek között azt állította, hogy a teniszben egyre súlyosabb probléma a fogadási csalás, a legjobbak közül is többen érintettek és az illetékesek nem tesznek meg mindent a felderítésért, a vétkesek megbüntetéséért. Konkrétumok híján inkább csak zavarkeltésre volt jó a téma, de a szezon alatt többször előjött a kérdés. Most egy fiatal ausztrál bukott meg, ráadásul nem akárki, a melbourne-i junior címvédő, Oliver Anderson.

Oliver Anderson Forrás: AFP/William West

A vizsgálat szerint 2016 őszén, egy 50 000 dolláros Challengeren játszott úgy, hogy az eredmény az előre megbeszéltek szerint alakuljon. A hatóságok nagyon komoly monitoring szolgálatot üzemeltetnek világszerte és rendszer minden gyanús fogadást kidob. Ez okozhatta a vesztét a fiatalembernek. A sajnálatos ügyben megszólalt Djokovic, Nadal és Murray is, természetesen mindannyian elítélték, különösen szomorúnak nevezve, hogy egy fiatal tehetség a vétkes. „Fárasztó már az ilyen ügyekkel foglalkozni, de az a legfontosabb, hogy küzdeni kell a probléma felszámolásáért"- fogalmazott Rafa Nadal.

Január 16-án kezdődik az év első Grand Slame, az Australian Open. Melbourne-ben szerdán indul a selejtező, ahol Gálfi Dalma (az aucklandi kvali első fordulójában kapott ki felvezetésként) és Fucsovics Márton (egy ausztráliai Challengeren játszott negyeddöntőt a héten) a főtábláért küzd. Juniorként mindkettőjüknek kellemes emlékeik vannak és remélhetőleg ez is segíti majd őket abban, hogy csatlakozzanak Babos Tímeához. A férfiaknál a top tízből már csak Dominic Thiem játszik pontokért a héten (Sydney-ben), a többiek a helyszínen finomhangolnak.

A hölgyeknél, a világelső Angelique Kerber vezetésével öten is pályára lépnek a legjobb tízből Sydney-ben, ahol Babos Tímeának vasárnapig volt esélye, hogy tesztelje magát a ranglistavezető Kerber ellen. A 2. fordulóban találkoztak volna, ha a legjobb magyar jobbnak bizonyul a fiatal orosz Daria Kaszatkinánál. Sajnos nem sikerült (3:6, 6:4, 6:2), így két vereséggel kezdte az idényt Babos, amiből a sencseni volt a fájóbb (jó sorsolás, akár az elődöntőig viszonylag könnyebb ág). Sydney-ben most kicsit koncentrálhat a párosra.

Mindent egy helyen az Eb-ről