A 2020-as lehet a magyar úszótehetség olimpiája

Késely Ajna, úszás
Tbiliszi, 2015. július 30. A győztes Késely Ajna a 400 méteres gyorsúszás döntője után a 13. nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) Tbilisziben 2015. július 29-én. MTI Fotó: MOB / Szalmás Péter
Vágólapra másolva!
Késely Ajna, a magyar úszósport új reménysége titokban számított arra, hogy 200 pillangón és a 400 gyorson aranyérmet nyer a Tbilisziben zajló Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, de a 800 gyorson úszott nagy egyéni csúcs és az ezzel járó elsőség őt is meglepte.

A 14 éves úszó büszke arra, hogy a mentorának is nevezhető ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztinával szokásához híven a mostani versenyek alatt is többször váltott levelet.

"Pompásan éreztem magam a tavalyi dohai rövid pályás felnőtt világbajnokságon, ahová Kiss Laci bácsi, a válogatott vezetőedzője tapasztalatszerzés céljából vitt el, de egyelőre az a környezet való igazán nekem, ahol velem egyidős lányokkal versenyezhetek" - nyilatkozta a Kőbánya SC úszója a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

Késely Ajna három aranynál tart Forrás: MTI/MOB/Szalmás Péter

Tokióban kell bizonyítani

"Nagyon bízom abban, hogy már a 2017-es budapesti világbajnokságon is szerepelhetek 400 gyorson vagy inkább a 4x200-as váltóban. Napi öt-hat órás edzés remélhetőleg elég is lesz az álom megvalósulásához. Tisztában vagyok azzal, hogy ha olimpikon leszek, Rióban egyelőre csak az egyéni csúcsaimat ostromolhatom. Az én olimpiám majd a 2020-as, a tokiói lehet" - tette hozzá.

Szárazföldön nehezebb

Amióta Turi György vette át a felkészítésének irányítását, egyre nagyobb terhelésű edzések feladatával kell megbirkóznia: "A vízben jól boldogulok, de a szárazföldi edzések egyelőre nagyon nehéznek tűnnek. De muszáj mindent megcsinálni, mert nem csak jó technika és vízfekvés kell, hanem erő és állóképesség is."

Késely Ajna az aranyérmét mutatja Forrás: MTI/MOB/Szalmás Péter

A kőbányai edző nemrégiben áradozva nyilatkozott Késely Ajnáról. Elmondta, hogy az úszó örökölt képességei, az izomzata, az ízületi hajlékonysága, valamint a csontösszetétele is fantasztikusan jó, tanulékony, céltudatos és a korát meghazudtoló érett gondolkodású.