Olaszt lekönyökölték, Gyurtát megrúgták

Risztov Éva, úszás
Balatonfüred, 2015. június 20. Risztov Éva a női 10 kilométeres versenyen a Magyar Úszás Napja keretében rendezett balatonfüredi nyíltvízi úszó világkupán 2015. június 20-án. Az úszónő a második helyen végzett. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Csak a táv 2013-as világbajnoki ezüstérmese, a brazil Ana Marcela da Cunha tudta megelőzni Risztov Évát a szombat délelőtti, balatonfüredi úszó Világkupa-versenyen. London olimpiai bajnoka azoknak mondott köszönetet, akik a segítségére voltak, és emellett még bíztak is benne. Egy nappal a verseny előtt a sajtótájékoztatón még azt hangsúlyozta, hogy sokan szembe próbálják állítani a hazai vetélytársaival, és ezzel feszültséget keltenek.

"Elsősorban nekik, a tőlem a legnehezebb helyzetekben sem elpártoló családtagjaimnak és barátaimnak, velük együtt a szövetségnek szeretném a köszönetemet kifejezni. Értük is úsztam, és most nagyon remélem, hogy azok is elismerik a teljesítményemet, akik másképpen gondolkodtak és cselekedtek. Az ezüstérmem és az egész versenyzésem bizonyítja, hogy közel harmincévesen sem lehet leírni" - nyilatkozta Risztov.

Azt mondta, kemény munkával jutott el eddig, és a balatonfüredi teljesítménye nagyon nagy erőt ad számára a július végén kezdődő kazanyi világbajnokság előtt.

de addig még nagyon sok edzés és nehéz nap vár rám. A kitartással azonban biztos, hogy nem lesz baj” - hangsúlyozta.

Risztov Éva elégedett volt Forrás: MTI/Kovács Anikó

Angol könyökös, japán ráncigálók

Dobogós helyet remélt, de kilencedikként elég messze maradt a pódiumtól a balatonfüredi verseny előtt a Világkupában a második helyen álló 21 esztendős Olasz Anna, aki csalódva és vacogva vette át szót.

„Nem kifogásokat keresek, de már ez első körben kaptam egy jókora könyököst az egyik angoltól, a hajrában pedig a japán ellenfeleim többször is visszahúztak, egyszerűen nem engedték, hogy megelőzzem őket. A nagy birkózásban és a hideg vízben egyre inkább elmerevedtem, így a hajrát nem is bírtam úgy, ahogy szerettem volna. A mostani eredmény még inkább indokolttá teszi, hogy a jövő hétvégi portugáliai Világkupa-versenyen is elinduljak, ahol javítani szeretnék a mérlegemen. Ezt megelőzően viszont vasárnap az öt kilométeres versenyt is bevállalom itt Balatonfüreden” - mondta Olasz Anna.

A balatonfüredi befutóval eldőlt, hogy Gellért Gábor nyílt vízi szövetségi kapitány a kazanyi vb 10 kilométeres számában Risztov Éva és Olasz Anna indítását javasolja a szövetségnek.

Gyurta két vasat tart a tűzben

Pályafutása eddigi legjobb Világkupa-eredménye után a negyedik helyen célba érő Gyurta Gergely cseppet sem bosszankodott amiatt, hogy nem sokkal a cél előtt hárman is lehajrázták.

Gyurta Gergely kettős kihívásra készül a kazanyi vébén Forrás: MTI/Kovács Anikó

„Azért is vágtam az élre, és vezettem jó sokáig, hogy kimaradjak a csatákból. Nagyon bosszantott volna, ha alig egy hónappal a világbajnokság előtt lesérülök. A taktikám lényegében be is vált, egy meglehetősen kemény rúgástól eltekintve érintetlenül értem a 10 kilométeres táv végére. Nagyon jókor jött nekem ez a majdnem dobogós teljesítmény, hát még úgy, hogy szinte minden európai nemzet a legjobbjait állította ki.

Úgy érzem, hogy a kazanyi világbajnokságon a nyílt vízi és a medencés versenyeket is bevállalhatom.

A tervem megvalósítását segíti, hogy a két jelenésem között lesz tizenkét napom a pihenésre és az átállásra. Miután túl leszek a 10 kilométeren, ahol szeretnék újra a legjobbak közé kerülni, várhatóan a 800 és az 1500 méteres számokban rajtolok” - hangsúlyozta Gyurta.

Ahogy Risztov és Olasz, úgy Gyurta indulása is biztossá vált a kazanyi vb 10 km-es versenyében, az pedig a jövő heti portugáliai Világkupa-verseny után dől el, hogy ebben a számban ki lesz a második magyar férfi résztvevő.

Eredmények

Világkupa, 10 km, férfiak:
1. Jack Burnell (brit) 1:41:41.93
2. Szpiridon Gianniotisz (görög) 1:41:44.51
3. Simone Ruffini (olasz) 1:41:46.35
4. Gyurta Gergely (magyar) 1:41:47.39

Nők:
1. Ana Marcela Cunha (brazil) 1:50:36.68
2. Risztov Éva (magyar) 1:50:37.69
3. Keri-Anne Payne (brit) 1:50:38.87

Magyar bajnokság, férfiak:
1. Gyurta Gergely 1:41:47.39
2. Székelyi Dániel 1:41:56.57
3. Papp Márk 1:41:58.34

Nők:
1. Risztov Éva 1:50:37.69
2. Olasz Anna 1:50:49.42
3. Kiss Nikoletta 1:50:53.52

Telekom Sporthír Szolgálat - Szalay Péter