Földöntúli úszás kellett Hosszú Katinka legyőzéséhez

506786841
(LtoR) Second placed Spain's Judit Ignacio Sorribes, gold winner Spain's Mireia Belmonte Garcia and Hungary's Katinka Hosszu celebrate after the women's 200m Butterfly final of the 32nd LEN European Swimming Championships on August 24, 2014 in Berlin. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL
Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka két ezüstéremmel kezdte a dohai rövidpályás világbajnokságot, a világ legjobb úszónőjének megválasztott magyar versenyzőt 200 pillangón és legfőbb számában, 400 vegyesen is legyőzte a spanyol Mireya Belmonte Garcia, aki mindkét számot világrekorddal nyerte.

A világbajnoki rajt nem sikerült úgy Hosszú Katinka számára, ahogy szerette volna, hiszen 200 pillangón és 400 vegyesen is csak ezüstérmes lett.

Világcsúcson belül, de végül ezüst

Pedig fantasztikusan kezdett 20 pillangón, 350 méterig magabiztosan vezetett, világcsúcson belül úszott, a végére azonban elfáradt, a spanyol Mireya Belmonte Garcia pedig hatalmas hajrával az utolsó 25 méteren megelőzte őt, és 1 perc 59,61 másodperces világrekorddal győzött. Belmonte Garcia az első, aki 2 perc alatt úszott a nők között. Hosszú Katinka az ezüstérem ellenére nem lehet elégedetlen, hiszen élete legjobbjával, 2 perc 1,12 másodperces országos csúccsal lett második.

Az idei Eb-n is megverte Belmonte Garcia (balra) 200 pillangó Hosszú Katinkát Forrás: AFP/John Macdougall

Világcsúcson belül, de végül ezüst - másodszor

Nem sokkal később Hosszú ismét medencébe ugrott a 100 hát középdöntőjében megnyerte futamát, és a harmadik legjobb idővel bejutott a csütörtöki döntőbe. Húsz perccel később legfőbb számában, 400 vegyesen is rajthoz állt, ahol ugyanúgy kezdett, mint 200 pillangón. Elment a mezőnytől, féltávnál világcsúcson belül fordult, akárcsak 300 méternél, ekkor azonban már legnagyobb ellenfel, Belmonte Garcia feljött rá. Az utolsó száz méteren a spanyol klasszis állva hagyta a magyar versenyzőt, és hatalmas világcsúccsal, 4 perc 19,86 másodperccel nyert az ezüstérmes Hosszú előtt.

Kétszer is egy helyre a dobogótól

Hosszú a nap végén a 4x200-as gyorsváltók versenyében Verrasztó Evelynnel, Jakabos Zsuzsannával és Kapás Boglárkával a negyedik helyet szerezte meg.

Kozma Dominik élete első felnőtt világverseny döntőjében 200 gyorson negyedik lett, mindössze, 0,16 másodperccel lemaradva a dobogóról, az amerikaiak klasszisától, Ryan Lochtetól, aki bronzérmes lett. Bernek Péter ugyanitt az ötödik helyen végzett. A számot az év férfi úszójának megválasztott Chad Le Clos nyerte.