Már Nadalék nyakába liheg az új generáció

Canada's Milos Raonic (R) shakes hands with Australia's Nick Kyrgios after the former won their men's singles quarter-final match on day nine of the 2014 Wimbledon Championships at The All England Tennis Club in Wimbledon, southwest London, on July 2, 201
Canada's Milos Raonic (R) shakes hands with Australia's Nick Kyrgios after the former won their men's singles quarter-final match on day nine of the 2014 Wimbledon Championships at The All England Tennis Club in Wimbledon, southwest London, on July 2, 2014. Raonic won 6-7, 6-2, 6-4, 7-6. AFP PHOTO / CARL COURT - RESTRICTED TO EDITORIAL USE
Vágólapra másolva!
Rövid időn belül most még épp csak ismertnek számító teniszezők bukkanhatnak fel a Grand Slam-döntőkben. Wimbledonban két fiatal, Milos Raonic és Grigor Dimitrov is elődöntőzött, mindkettejük pályafutásának ez volt az eddigi csúcspontja. De mások is megkeseríthetik Rafael Nadal vagy Novak Djokovic életét, akár már a következő tornákon.

Igazi klasszikus döntőt játszottak vasárnap Wimbledonban: Novak Djokovic őrült ötszettesben verte Roger Federert 6:7 (7-9), 6:4, 7:6 (7-4), 5:7, 6:4-re. Mindketten hosszú ideje sztárok, Federer már erősen leszállóágban van, ezért már az is némi meglepetést jelentett, hogy eljutott egy Grand Slam-döntőbe - legutóbb két éve, ugyanitt sikerült neki, azóta hétszer nem.

Djokovic sem kezdő, már 27 éves, tíz éve gyűri az ipart profiként, a Roland Garros kivételével minden nagy tornán nyert már. De nemcsak az ő koruk miatt várható, hogy hamarosan új arcokat láthatunk majd a döntőkben: több fiatal éppen idén küzdötte fel magát a legszűkebb elitbe.

Nézzük meg az elmúlt két GS-tornán történteket: a jelenlegi világelső Rafael Nadal bizonyos Dominic Thiemmel játszott egy jó meccset a Garroson, majd megdicsérte ellenfelét, kijelentve: "Jön az új generáció, amely felvált bennünket, és ez így van rendjén. Nem egyik óráról a másikra, de megtörténik." Sokat beszéltek Párizsban az elődöntőbe jutó Ernests Gulbisról is, bár azért is, mert a fél világ ünnepelte, hogy végre benőtt a feje lágya - aztán a vesztes elődöntő másnapján elkaszinózta a pénzdíja nagy részét.

És jött Wimbledon...

...ahol Grand Slam-elődöntőbe jutott a kanadai Milos Raonic és a bolgár Grigor Dimitrov, egyaránt életében először. (Raonic aztán kikapott Federertől, Dimitrov meg Djokovictól.) Tavaly év végéig még GS-negyeddöntőig sem jutottak el, az idei akár az áttörés éve is lehet számukra.

Raonic és a wimbledoni meglepetésember, Kyrgios Forrás: AFP/Carl Court

"Inkább az áttörés előtti év" - helyesbíti meglátásunkat Topor Csaba, a Wimbledont közvetítő DigiSport szakkomentátora. "Most még vissza tudják verni őket a nagyok, a Garroson is Nadal-Djokovic döntő volt, továbbá a masterstornákat is a nagyok nyerték. Jövőre viszont nagyon brutális év jöhet. Nehéz elképzelni, hogy Federer még egy ilyen idényt produkáljon, Andy Murray simán lesüllyedhet a világranglista 10-12. helye környékére, Djokovic önbizalmával pedig valami nagyon nem stimmel. És Nadalra is nagyon felzárkóztak mostanában. Már nem létezik nagy négyes, az csak egy misztikum."

A változás tényleg tagadhatatlan: Gulbis elődöntőzött Párizsban, Dimitrov és Raonic Londonban, és ugyanitt Nick Kyrgios legyőzte Nadalt. Mindez bő egy hónapon belül. Ideje is lenne az áttörésnek, mert hosszú évek óta senki nem zárkózott fel tartósan a legnagyobbakhoz. Az elmúlt 38 Grand Slam-döntő mindegyikében játszott a nagy négyes valamelyik tagja, ez több mint kilenc évet jelent. Utoljára 2005 januárjában, az AusOpen döntőjében léptek pályára mások: Marat Szafin Lleyton Hewittot verte. Azóta Federer 21, Nadal 20, Djokovic 14 döntőt játszott.

Borg ilyen idősen már szinte kiégett

A mostani fiataloknak azonban jóval küzdelmesebb bekerülniük a világelitbe, mint a pár évtizeddel ezelőtti kollégáiknak. "Az orvosi háttér fejlődésével kezelhetőbbek a sérülések, hatékonyabb a regeneráció, így hosszabbak a karrierek, márpedig ha nem kopnak el könnyen az idősek, az nagyon megnehezíti az új generáció dolgát" - fejtegeti Topor Csaba. "Boris Becker, Mats Wilander, John McEnroe 19-20 évesen már érett topteniszező volt, Björn Borg 25 évesen nyerte az utolsó Grand Slamjét, nem egész 27 évesen visszavonult. Ehhez képest Federer most egy hónappal a 33. születésnapja előtt döntőzött, Tommy Haas 36 évesen 25. a világranglistán, a feltörekvő új generációból pedig Raonic már 24 éves. Borg ennél alig idősebben már kiégett."

Dimitrovnak most még erős volt Djokovic Forrás: AFP/Anthony Devlin

Valóban, az idei wimbledoni verseny idején a világranglista első hét helyezettjének átlagéletkora 29,1 év volt, ám a következő hetest már ellepték a fiatalok - itt nyomult Raonic, Gulbis, Nisikori Kej és Dimitrov is. Közülük az utóbbi a legnagyobb ígéret, jellemző, hogy a stílusa és a tehetsége miatt Kis Federernek becézték tavaly, ám az eleinte még hízelgő elnevezés egyre inkább zavarta - ahogy Federert is -, mostanra pedig le is rázta magáról, mert a saját jogán tör a csúcs felé.

A 191 centis, 80 kilós bolgár játékos 9. a világranglistán, az eddigi mérlege 116-85 (idén 30-9), eddig három ATP-tornát nyert. Juniorként világelső volt, valamint Wimbledon- és US Open-győztes, jelenleg pedig a világ ötven legjobban marketingelhető sportolóinak élcsoportjában van az ATP World Tour és a SportsPro Media internetes portálok szerint, amihez az is hozzájárul, hogy a teniszlegenda-szexszimbólum Marija Sarapova a barátnője.

Akikre érdemes figyelni

Milos Raonic - 6. a ranglistán, 24 éves, kanadai
2010-ben indult először GS-tonán, az idei Garroson jutott először negyeddöntőig, Wimbledon ezt javította elődöntőre. Topor szavaival: "Nagyon kiegyensúlyozott, csak megvannak a korlátai: iszonyú lassú, Federer 33 évesen szétmozogta most Wimbledonban."
Nisikori Kej - 11., 24 éves, japán
2008-ban indult először GS-tornán, 2012-ben negyeddöntős volt az AusOpenen, minden más nagy tornán is eljutott már a 4. fordulóig. "Brutál tenisze van, könnyed, okos, nincs lyuk a játékában, ráadásul all round player, minden borításon jó, csak kicsit sérülékeny."
Grigor Dimitrov - 9., 23 éves, bolgár
2009-ben indult először GS-en, az idei AusOpen-negyeddöntő volt a legjobbja, Wimbledonban ezt javította elődöntőre. "Nagyon szép a karrieríve, minden edzésen megdöglik a pályán, benne van a legnagyobb jövő."
Dominic Thiem - 57., 20 éves, osztrák
Az idei az első profi éve. "Nagyon kompett játékos, a szövetség komolyan építi a játékát, a honfitársai simán visszalépnek egy-egy meccstől a kedvéért, hogy javuljon a helyezése, nőjön az önbizalma."
Nick Kyrgios - 66., 19 éves, ausztrál
Tavaly lett profi, a mostani Wimbledon a negyedik GS-tornája. "Wimbledonban nagyon sült, de még nagyon fiatal, nem tudni, mire lesz jó később."


"Igazából az összes fiatal közül Dimitrovon érzem egyedül, hogy közel az áttörés, akár már a szeptemberi US Openen is döntőzhet" - véli Topor Csaba. "A wimbledoni elődöntőben agyonnyomta a tudat, hogy Djokovic az ellenfél, méghozzá a centerpályán, de így is nagyon-nagyon megszorongatta a szerbet."

Igaz, hogy a sokáig regnáló nagyok miatt nem könnyű Grand Slam-győzelem közelébe kerülni, ám előnye is van a lassú generációváltásnak. A fiatalok most tovább játszanak a juniorok között, nem dobják be őket túl korán a mély vízbe, így könnyebben alkalmazkodnak a nagy nyomáshoz.

Thiemet nagyon tudatosan hozzák fel az osztrákok Forrás: AFP/Patrick Kovarik


Federer maga is úgy érzi, megérett az idő a változásra. Az elmúlt hét végén a Mirrornak azt mondta, "Raonic és Dimitrov itt van pár éve, Kyrgios esete viszont teljesen más. Reméljük, több hasonló tinédzser bukkan fel, én mindenesetre mindegyiküknek örülök."