Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Dortmundban július 21. és 31. között rendezik meg a hagyományos Sparkassen Chess-Meeting szuperversenyt. A 6 résztvevős, kétfordulós sakkviadalon címvédőként az ukrán Ruszlan Ponomarjov játszik, tizennyolcadik fellépésére készül az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik - rajtuk kívül az amerikai Hikaru Nakamura, a vietnami Le Quang Liem, a holland Anish Giri és a német Georg Meier kapott még meghívást. A torna időpontja ütközik a csapat-világbajnokság terminusával, Lékó Péter pedig a válogatott rendelkezésére áll a nagy érdeklődéssel várt viadalon.

Dortmund Vlagyimir Kramnyik kedvenc városa. Páratlan az orosz exvilágbajnok sikersorozata, vitrinjében kilenc dortmundi elsőségért járó trófea díszeleg. Tavaly először kapott meghívást a FIDE kieséses rendszerű világbajnoki rendszerének legfiatalabb bajnoka, a 2002-ben 19 évesen győztes ukrán Ruszlan Ponomarjov, idén címvédőként szerepel. Másodszor látunk szuperversenyen vietnami sakkozót. A 20 esztendős Le Quang Liem a moszkvai Aeroflot nyílt versenyen elért győzelmével vívta ki a jogot, hogy ismét játszhat.

Három újonc a mezőnyben. Az amerikai Hikaru Nakamurát, a holland Anish Girit és a német Georg Meiert először láthatjuk a dortmundi arénában.

A 39. Sparkassen Shess Meeting szuperverseny időpontja ütközik a kínai Ningbóban megrendezésre kerülő csapat-világbajnokság terminusával. Lékó Péter tizenháromszor játszott a dortmundi tornán, számos kiváló dobogós helyezés mellett háromszor ünnepelhetett győzelmet. 1999-ben 8 résztvevős tornán remekelt. 2002-ben, a világbajnok-jelölti tornán kiharcolta a kihívó jogát, 2004-ben, Brissagóban világbajnoki döntőt játszhatott Kramnyikkal.

Három éve nagyon okos versenyzéssel ért veretlenül elsőként célba. Lékó a válogatottban való szereplés mellett döntött, ez lesz a hosszabb versenyzési szünet után első fellépése. Az orosz csapat Ningbóban nélkülözi Kramnyikot, az olimpiai bajnok ukránok Ponomarjovot, az amerikaiak Nakamurát.

A hagyományokhoz híven már korábban megtartották a sorsolást, így a nagymesterek alaposan készülhetnek. A március 1-től érvényes Élő-pontszámok alapján 2725-ös Élő-átlagú a torna, ez még változhat, hiszen két Élő-lista is addig publikálásra kerül. Tavaly már bevált, hogy a nagymesterek csak kijátszott állásokban remizhetnek, illetve a jól ismert kritériumok szerint: háromszori lépésismétlés, tükörkép, 50 lépéses szabály.

A résztvevők a rajtszámok sorrendjében:
1. Georg Meier (német, 2669)
2. Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785)
3. Anish Giri (holland, 2690)
4. Hikaru nakamura (amerikai, 2774)
5. Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2743)
6. Le Qang Liem (vietnami, 2689)

Mindent egy helyen az Eb-ről