Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A hét pontot érő kilencedik helyet szerezte meg Talmácsi Gábor a MotoGP új kategóriája, a Moto2 első futamán, a Katari Nagydíjon. A versenyt a japán Soja Tomizava nyerte.

A Moto2 bemelegítő edzésén még jobban összerázódott a mezőny, az első 18 pilóta egy másodpercen belülre került, Talmácsi Gábor 16. lett, megelőzve csapattársát, Andrea Iannonét, illetve az időmérőn jól szereplő, hatodik helyről induló Jules Cluzelt.

Toni Elias megtartotta első helyét a futam rajtjánál, mögötte Stefan Bradl és Alex de Angelis ütközött, mindketten kiestek a versenyből. Talmácsi Gábor jól indult, az első kör végén hatodikként haladt át a célvonalon. A hétvége során végig jól teljesítő Julian Simon műszaki hiba miatt feladta a futamot, Raffaele de Rosa pedig kicsúszott. Már a harmadik kör előtt kiestek négyen.

Az élen Cluzel, Elias, Alex Debon, Tomizava Soja sorrend alakult ki, majd Juki Takahasi, Roberto Rolfo és Talmácsi Gábor következett, azaz a csúcssebesség tekintetében az időmérőn hatodik magyar ekkor a hetedik helyen haladt.

Öt kör után Talmácsinak több mint két másodperc előnye volt az őt üldöző Mattia Pasini előtt, így biztosan tartotta hetedik pozícióját. A hetedik körben Takahasi csúszott ki, a 250 köbcentisek utolsó világbajnoka nem sérült meg, de a motorja versenyzésre alkalmatlanná vált. Két körrel később Anthony West is eldobta a vasat.

Féltávnál úgy tűnt, Tomizavának sikerül meglógnia, bő másodpercnyi hézag után követte a japánt Elias, Cluzel, Debon, Rolfo és Talmácsi. A magyar pilóta mögé Thomas Lüthi zárkózott fel.

A verseny utolsó harmadára fogyni kezdett Tomizava előnye, Talmácsi pedig leszakadt a vezető bolyról, s két másodperc alá csökkent Lüthivel szembeni előnye. A Speed Up-csapat magyarját Lüthi, Pasini, majd Simone Corsi is megelőzte, így a második boly végére, a kilencedik helyre csúszott vissza.

Míg Cluzel és Elias a második helyért csatázott, Tomizava meglógott kicsit. Eliast Debon is megelőzte, Cluzel pedig megpróbálta befogni az összesen 19. vb-futamát teljesítő japán éllovast. Nem sikerült, Tomizava megszerezte első futamgyőzelmét, míg a kartörése miatt fájdalomcsillapítókkal versenyző Elias visszaesett negyediknek.

Talmácsi Gábor kilencedik helyét nem fenyegette veszély, a korábbi 125-ös bajnok hét ponttal nyitott a Moto2-ben.

"Igazából ez volt az első teszt a számunkra, mert késésben volt a csapat, akadtak problémáink. Még az első edzések sem úgy sikerültek, ahogy szerettem volna. A rajtom jól sikerült, aztán próbáltam tartani a lépést a többiekkel. Egy így elsőre jó volt, sok pontot gyűjtöttem, de bőven vár még ránk munka" - értékelt Talmácsi.

"Sokszor csúszkáltam, lesodródtam az ívekről, ezért lassabb lett tempóm, mivel a végére nagyon elkoptak a gumik. A pattogás nagyon kellemetlen, ráadásul miközben elpattog a motor eleje, be is csuklik a kormány, és a térdemmel tartom magam ilyenkor. A következő pályán, Japánban kipróbálunk egy más rugót, ami kell is, mert ott sok a fenti problémát okozó szűk kanyar" - tette hozzá a kettes rajtszámú motoros.

"Mint egy álom! A csapatom nagyon keményen dolgozott, hihetetlen, hogy most itt vagyunk" - mondta a hazája himnuszát megkönnyező japán győztes.

Katari Nagydíj, Moto2
1. Soja Tomizava, Technomag-CIP, 41:11.768 perc
2. Alex Debon, Aeroport de Castello, + 4.656 másodperc
3. Jules Cluzel, Forward Racing, + 4.789
4. Toni Elias, Gresini Racing, + 6.978
5. Roberto Rolfo, Italtrans STR, + 7.178
6. Mattia Pasini, JIR Moto2, + 11.804
...
9. Talmácsi Gábor, Fimmco Speed Up, + 13.821

Mindent egy helyen az Eb-ről