Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Az oroszországi Asztrahányban zajló Grand Prix-viadal nyolcadik fordulójában Lékó Péter sötéttel 42 lépésben remizett az orosz Dmitrij Jakovenkóval. A Nimzoindiai védelmű parti gyalogvégjátékra egyszerűsödött, egyik fél királyának sem volt betörési lehetősége. Az ukrán párharcot Ruszlan Ponomarjov nyerte meg, megfosztotta Pavel Eljanovot az éllovasi szerepkörtől. Megszerezte első győzelmét az azeri Sahriyar Mamedgyarov. A játéknap eredményei kedvezően alakultak Lékó Péter szempontjából, négyes holtversenyben az élen áll. A kilencedik fordulóban világossal az izraeli Borisz Gelfanddal mérkőzik meg.

A nyolcadik játéknap eredményei igen kedvezően alakultak Lékó Péter szempontjából. Sötéttel gond nélkül remizett holtversenyes társával, az orosz Dmitrij Jakovenkóval. A Nimzoindiai védelmű játszmában nagymesterünk kiegyenlített, talán nagyobb ambícióval is játszhatta volna az érdekes állást. A sorozatos cserék után gyalogvégjáték alakult ki, ahol az aktív sötét király biztosította a fél pontot. Lékó Péter a remivel négyes holtversenyben az élen áll, izgalmas hajrá vár rá.

Három játszmában született döntés. Az azeri Sahriyar Mamedgyarov első győzelmének köszönhetően feljött ötven százalékra. Az orosz Jevgenyij Alekszejev a kritikus állásban alaposan elszámolta magát, nyerőesélyes folytatást kihagyva könnyen megadta magát. Az orosz Erneszto Inarkijev a sereghajtó örmény Vlagyimir Akopjantól kapott ki. Egy pillanatig sem volt esélye.

Az ukrán rangadón Ruszlan Ponomarjov diadalmaskodott. A legjobb pillanatban nyitott vezérszárnyi frontvonalat, a c4-re betört huszárja megnehezítette az éllovas Pavel Eljanov életét. Ponomarjov nem hibázott, biztos kézzel vezette győzelemre seregét.

A forduló igazi csemegéje volt az orosz Peter Szvidler és az ukrán Vaszilij Ivancsuk összecsapása. Az orosz huszárjátékban vívott ütközetük végül örökös sakkal ért véget. Pontosztozkodás született az azeri Vugar Gasimov és a kínai Wang Yue partijában. Nyolcadszor is remizett az azeri Tejmur Radzsabov. A Grünfeld védelmű partijai után visszatért a királyindiai védelemhez, lépésismétléssel remizett az izraeli Borisz Gelfanddal.

A 8. forduló eredményei:
Peter Szvidler (orosz, 2735) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2741) döntetlen (Orosz huszárjáték, 51)
Dmitrij Jakovenko (orosz, 2725) - Lékó Péter (magyar, 2735) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 42)
Borisz Gelfand (izraeli, 2741) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2740) döntetlen (Királyindiai védelem, 40)
Pavel Eljanov (ukrán, 2751) - Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2733) 0 - 1 (Katalán megnyitás, 48)
Vlagyimir Akopjan (örmény,2694) - Erneszto Inarkijev (orosz, 2669) 1 - 0 (Szláv védelem, 103)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2763) - Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2700) 1 - 0 (Vezérindiai védelem, 33)
Vugar Gasimov (azeri, 2734) - Wang Yue (kínai, 2752) döntetlen (Angol megnyitás, 62)

A verseny állása:
1-4. Lékó Péter, Dmitrij Jakovenko, Vugar Gasimov és Pavel Eljanov 4,5 pont
5-11. Ruszlan Ponomarjov, Sahriyar Mamedgyarov, Erneszto Inarkijev, Tejmur Radzsabov, Borisz Gelfand, Wang Yue és Jevgenyij Alekszejev 4 pont
12-13. Vaszilij Ivancsuk ésPeter Szvidler 3,5
14. Vlagyimir Akopjan 3

A 9. forduló párosítása:
Wang Yue - Szvidler
Alekszejev - Gasimov
Inarkijev - Mamedgyarov
Ponomarjov - Akopjan
Radzsabov - Eljanov
Lékó - Gelfand
Ivancsuk - Jakovenko

Mindent egy helyen az Eb-ről