Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A hollandiai Wijk aan Zee-ben zajló Corus 2010 szuperverseny nyolcadik fordulójában Lékó Péter megszerezte második győzelmét. A holland Jan Smeets ellen a 45. lépésben nyert. Az orosz huszárjátékban anyagi előnyét pontos játékkal érvényesítette. Az orosz Vlagyimir Kramnyik megfosztotta veretlenségétől az amerikai Hikaru Nakamurát. A szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában csatázott az éllovas Alekszej Shirov és a világranglistát vezető norvég Magnus Carlsen. Az éles változatban Carlsen három gyalogot is áldozott, az összecsapás végül lépésismétléssel ért véget, Shirov megőrizte félpontos előnyét. Nyolcadszor is remizett az indiai világbajnok Viswanathan Anand, először nyert az orosz Szergej Karjakin és az olasz Fabiano Caruana. A keddi kilencedik fordulóban Lékó Péter sötéttel a holland Loek van Welyvel játszik, a csúcsrangadót Magnus Carlsen és Vlagyimir Kramnyik játssza.

Első alkalommal mérkőzött meg egymással Lékó Péter és Jan Smeets. A holland nagymester a norvég Magnus Carlsen elleni partijában nagy jártasságot tanúsított a Botvinnik-változatban, így nagymesterünk 1.e4-gyel nyitott és Smeets a várakozásnak megfelelően az orosz huszárjátékot választotta.

Péter az 5.Hc3-as változatot készítette elő, és nagyon jól alakult a játszma. Smeets előzetes számításaiból kimaradt a 18.Ve3! lépés. Hosszas gondolkodás után belátta, hogy minden variban gyalogot veszít. Megpróbált némi ellenjátékot összehozni, de kísérleteit Péter visszaverte. A vezércserét követően megkezdődhetett az anyagi előny érvényesítése. A parti befejezése tetszetős volt, a sötét király saját vesztébe rohant, a világos király "halálos öleléssel" várta kollégáját.

A hetedik játéknapon Vlagyimir Kramnyik megmenekült a vereségtől Nigel Shorttal szemben, Hikaru Nakamura legyőzte az éllovas Alekszej Shirovot. A szerencsés fél ponttal az orosz exvilágbajnok nyugodtabban várhatta az amerikai sakkozó elleni partiját. A holland védelmű partiban Nakamura hátrányba került, majd kihagyta a jó esélyt kínáló folytatást. A hibát újabb baki követte, taktikai elnézéssel második gyalogot is vesztett, a rangadót ellenállás nélkül elbukta. Kramnyik harmadik győzelmével holtversenyben már második.

Megnyitáselméleti párbajt hozott Alekszej Shirov és Magnus Carlsen összecsapása. A szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában a 22. lépésig megismételték a tavalyi szófiai szuperversenyen látott játszmájukat. A norvég nagymester akkor érzékeny vereséget szenvedett és át kellett engednie az első helyet legyőzőjének.

A változatban Carlsen a nankingi szuperversenyen a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovval szemben újítást vetett be, és az éllovas ellen is bizonyította a vari játszhatóságát. Az elemzőprogramok természetesen nehezen birkóznak meg a három gyalogot is áldozó folytatás helyes értékelésével. A nagymesteri intuíció, a kreativitás kell az egészséges kockázatvállaláshoz. Mindketten villámgyorsan húztak, készültek a csatára. Magnus hadereje a világos király ellen indított támadást, Alekszej védekezett. A kritikus állásban Shirov belement a lépésismétléses döntetlenbe, nem vállalt további kockázatot.

Az indiai világbajnok Viswanathan Anand nyolcadszor is csak remizett. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk sárkány-változatára a Maróczy-rendszert játszotta meg, de előnyt nem ért el, lépésismétléssel már a 25. lépés után kínálta a remit. A kubai Perez Leinier Dominguez nem bírt a holland Loek van Welyvel.

Érdekes küzdelmet vívott az orosz Szergej Karjakin és az angol Nigel Short. A spanyol megnyitású játszmában a torna doyenje jól játszott, érdekes vezéráldozatot is hozott, de döntetlent ígérő pozícióban időzavaros hibákkal vesztett.Ez már a harmadik veresége volt, míg a tavalyi viadal győztese először nyert.

A legfiatalabb résztvevő, a 17 esztendős olasz Fabiano Caruana megszerezte első győzelmét. A holland Szergej Tivjakov kedvenc skandináv védelme ezúttal nem volt eredményes. A 2008-as Európa-bajnok Tivjakov sokat pontatlankodott, az időkontrollt követően sorozatban hibázott. A viadalon Magnus Carlsen, Vlagyimir Kramnyik, Perez Leinier Dominguez, Szergej Karjakin és Viswanathan Anand még veretlen, az indiai világbajnok ugyanakkor Szergej Tivjakov, Nigel Short, Loek van Wely és Jan Smeets társaságában a nyolc forduló után még nyeretlenek táborát is gyarapítja.

A 8. forduló eredményei:
Viswanathan Anand (indiai, 2790) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2749) döntetlen (Szicíliai védelem, 25)
Alekszej Shirov (spanyol, 2723) - Magnus Carlsen (norvég, 2810) döntetlen (Szicíliai védelem, 33)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2788) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2708) 1 - 0 (Holland védelem, 44)
Szergej Karjakin (orosz, 2720) - Nigel Short (angol, 2696) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 61)
Perez Leinier Dominguez (kubai, 2712) - Loek van Wely (holland, 2641) döntetlen (Szicíliai védelem, 45)
Lékó Péter (magyar, 2739) - Jan Smeets (holland, 2657) 1 - 0 (Orosz huszárjáték, 45)
Fabiano Caruana (olasz, 2675) - Szergej Tivjakov (holland, 2662) 1 - 0 (Skandináv védelem, 69)

A verseny állása:
1. Alekszej Shirov 6 pont
2-3. Magnus Carlsen és Vlagyimir Kramnyik 5,5
4. Hikaru Nakamura 5
5-8.Lékó Péter, Perez Leinier Dominguez, Szergej Karjakin és Vaszilij Ivancsuk 4,5
9. Viswanathan Anand 4
10. Fabiano Caruana 3,5
11-12. Nigel Short és Szergej Tivjakov 2,5
13. Loek van Wely 2
14. Jan Smeets 1,5

A keddi 9. forduló párosítása:
Tivjakov - Anand
Smeets - Caruana
Van Wely - Lékó
Short - Dominguez
Nakamura - Karjakin
Carlsen - Kramnyik
Ivancsuk - Shirov

Mindent egy helyen az Eb-ről