Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Az asztalitenisz Európa-bajnokságok eredményeit lajstromozó összesített éremtáblázaton Magyarország 38 arany-, 30 ezüst- és 43 bronzéremmel áll az élen; ezt a kollekciót kellene bővíteni a Szentpéterváron szombaton kezdődő idei kontinenstornán. S bár tavaly Belgrádból válogatottunk négy medállal - közte a női csapat aranyával - tért haza, reálisan nézve az esélyeket most kevesebbel is beérnénk.

Az október 4. és 12. közötti szentpétervári Európa-bajnoksággal új időszámítás veszi kezdetét a sportágban. A korábban kétévenként megrendezett kontinensbajnokságra 2008-tól kezdődően évente sor kerül, és a hagyományos tavaszi időpontról őszre került át az idén különösen zsúfolt versenynaptárban. Így fordulhat elő, hogy a sokszor prioritásként kezelt Eb-t ezúttal jó néhányan csak "sokadik" versenyként kezelik, hiszen idén volt már csapatvilágbajnokság, olimpiai selejtező, és természetesen maga az olimpia Pekingben. Így az európai élversenyzők többsége fáradtan és fásultan érkezik Szentpétervárra, ráadásul a szeptember 1-től életbe lépett új ütőellenőrző és ütőragasztó szabály miatt legtöbben a technikai átállás nehézségeivel is küszködnek.

Ám a mieink számára nagyon fontos verseny lesz az Eb, már csak azért is, mert a kontinenstornákon hagyományosan jól szerepelünk. Az első Európa-bajnokságot 1958-ban éppen Budapesten rendezték, s Magyarország ugyanígy első az éremtáblázatot tekintve is, 38 arany-, 30 ezüst- és 43 bronzéremmel. Tavaly tavasszal Belgrádban kiválóan teljesített a válogatott, hiszen az akkor először Bátorfi Csilla nélkül felálló női együttes Európa-bajnok lett. S hogy ez nem kifutott eredmény volt, azt igazolja a csapat vb-5. és vb-6. helyezése is. Noha Szentpéterváron a lányok Téglás Péter vezetőedző irányításával címvédőként állnak asztalhoz, már a csoportmérkőzések sem ígérkeznek egyszerű feladatnak, mert az A csoportban a két kínai játékossal felálló spanyolok mellett a fehéroroszok is roppant erősek, s a franciákat sem szabad lebecsülni.

A 2007-es belgrádi Eb-n a második osztályból feljutó férfi csapatunk a legmagasabb osztály A jelű csoportjába került a címvédő Németországgal, a tavalyi 7. helyezett Dániával, valamint a 11. helyezett Franciaországgal együtt. S nagyon nehéz dolga lesz, ha meg akarja tartani helyét a legmagasabb osztályban, ehhez az 1-13. helyek valamelyikén kell végezni Harczi Zsolt gárdájának.

Forrás: [origo]
Póta, Jakab, Pázsy, Lovas és Zwickl

Belgrádban még három érmet szereztünk, a Tóth Krisztina, Póta Georgina női páros ezüstérmes lett, és Szentpéterváron a verseny első kiemeltjeként lép asztalhoz. Talán a legjobb esély itt kínálkozik az éremszerzésre. Tavaly Tóth és Póta, valamint Pázsy Ferenc a vegyes párosok között is dobogóra állhatott, ám a két bronzérmet már nem tudják megismételni, mert ezt a számot az Európai Asztalitenisz Szövetség törölte az Eb programjáról.

A magyar Eb-csapat, férfiak: Jakab János, Nagy Krisztián, Pázsy Ferenc, Zombori Dávid, Zwickl Dániel; nők: Li Bin, Lovas Petra, Póta Georgina, Tóth Krisztina, Pergel Szandra (Pergel csak az egyéni versenyszámokra).

A csapatverseny sorsolása
Férfi Bajnoki Divízió:
A csoport: Németország, Dánia, Franciaország, Magyarország
B csoport: Horvátország, Fehéroroszország, Oroszország, Szlovákia
C csoport: Lengyelország, Ausztria, Szerbia, Svédország
D csoport: Románia, Görögország, Portugália, Belgium

Női Bajnoki Divízió:
A csoport: Magyarország, Franciaország, Fehéroroszország, Spanyolország
B csoport: Oroszország, Hollandia, Csehország, Bulgária
C csoport: Németország, Horvátország, Románia, Szerbia
D csoport: Olaszország, Ausztria, Belgium, Lengyelország

Mindent egy helyen az Eb-ről