Vágólapra másolva!
Mainzban megkezdődött a Grenkeleasing 4 résztvevős rapid világbajnoksága. Polgár Judit az első játéknapon világossal két játszmát is vesztett, először az orosz Alekszander Morozevicstől, majd a harmadik fordulóban a norvég Magnus Carlsentől szenvedett vereséget. Sötéttel fordulatos játszmában remizett az indiai világbajnokkal, Viswanathan Ananddal. A címvédő, nyolcszoros győztes Anand a 17 éves Magnushoz hasonlóan 2 pontot szerzett. A második játéknapon a nagymesterek ellenkező színelosztással ismét megmérkőznek egymással, majd az első két helyezett vasárnap játssza a döntőt. Az orosz Alekszandra Kosztenjuk nyerte a Chess960 vb-t, az amerikai Hikaru Nakamura a FiNet rapidtornáját.

Nagy érdeklődés kísérte a négyrésztvevős rapid vb első napját. Polgár Judit az első körben kétszer a világos bábukat vezette, de mindkét partiját vereséggel zárta. Az orosz Alekszander Morozeviccsel spanyol megnyitásban csatáztak. Kedvezőtlen csereakció után Morozevicsnek jobb huszárja lett, kölcsönös kapkodásban a küzdelem bástyavégjátékban dőlt el az orosz sakkozó javára. A bieli szuperversenyről kissé csalódottan megérkezett Magnus Carlsen gond nélkül remizte ki Vswanathan Anandot a kedvenc sárkány-változatban.

Judit sötéttel az indiai világbajnok ellen már a nyitásban hátrányba került, de szívósan védte pozícióját, sőt kihasználva Anand erőtlen játékát előnybe is került. Az érdekes összecsapás végül remivel zárult. Nem jeleskedett Magnus világossal Moro ellen, végül pontosztozkodás született.

Magnus másodszor is a sárkány-változatot választotta. Egyenlőnek ítéltük a pozíciót, amikor nagymesternőnk nagy hibát vétett. Magnus vezért nyert két bástyáért, a világos bástyák nem tudták kihasználni a sötét királyállás szemre szorongatott helyzetét, a vezér mindent védett. Morozevics nem elégedett meg egyenlő állással, hanem kereste a bonyodalmakat, amivel Anandnak segített. A világbajnok ügyes lebonyolítással nyert gyalogvégjátékra tett szert.

Az első forduló eredményei:
Viswanathan Anand (indiai, 2798) - Magnus Carlsen (norvég, 2775) döntetlen (Szicíliai védelem, 31)
Polgár Judit (magyar, 2711) - Alekszander Morozevics (orosz, 2788) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 71)

A 2. forduló eredményei:
Viswanathan Anand - Polgár Judit döntetlen (Szicíliai védelem, 61)
Magnus Carlsen - Alekszander Morozevics döntetlen (Szicíliai védelem, 48)

A 3. forduló eredményei:
Polgár Judit - Magnus Carlsen 0 - 1 (Szicíliai védelem, 44)
Alekszander Morozevics - Viswanathan Anand 0 - 1 (Szicíliai védelem, 48)

A verseny állása:
1-2. Magnus Carlsen és Viswanathan Anand 2 pont
3. Alekszander Morozevics 1,5
4. Polgár Judit 0,5

Izgalmas küzdelemben az orosz Alekszandra Kosztenjuk nyerte a 4 fős Fiscshr Random Chess női vb-t. Az előcsatározások során az orosz nagymesternő magabiztosan játszott, a döntőben megkínlódott a címvédésért.

Chess960 női világbajnokság döntője:
Alekszandra Kosztenjuk (orosz) - Katyerina Lahno (ukrán) 2,5 - 1,5 (1 - 0, 0 - 1, döntetlen, 1 - 0)

A 3. helyért:
Viktorija Cmilyte (litván) - Natalija Zsukova (ukrán) 3 - 1 (1 - 0, döntetlen, 1 - 0, döntetlen)

11 fordulós svájci rendszerű lebonyolításban 234 résztvevő csatázott a Fischer Random Chess (Chess960) versenyen. A végső győzelmet az amerikai Hikaru Nakamura szerezte meg. Egyetlen vereségét a 10. fordulóban a német Arkadij Naiditschtól szenvedte el. Almási Zoltán az élen végzett triótól fél ponttal kevesebbet gyűjtve lett holtversenyben negyedik. Prohászka Péter a 20 éven aluliak külön is értékelt viadalán az orosz Jan Nepomnjacsij mögött másodikként végzett. Szabó Bence a 14 éven aluliak versenyét nyerte meg.

A 7. FiNET Open végeredménye:
1.Hikaru Nakamura (amerikai) 9 pont
2. Szergej Movszeszjan (szlovák) 9
3. Alekszander Motiljev (orosz) 9
4-8. Potykin (orosz), Naiditsch (német), Napomnjacsij (orosz), Almási Zoltán (magyar) és Eljanov (ukrán) 8,5
9-17. Kaszimdzsanov (üzbég), Najer (orosz), Fressinet (francia), Sasikiran (indiai), Prohászka Péter (magyar),... 8