Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Aranyérmet szerzett a magyar férfi párbajtőr-válogatott a genti vívó Európa-bajnokságon, miután a döntőben fölényesen legyőzte a lengyel csapatot.

Az egész nap magabiztosan menetelő magyar csapatban ezúttal Imre Géza és Boczkó Gábor mellett az eddig pihenő Kovács Iván jutott szóhoz, aki Kulcsár Krisztiánt váltotta.

A döntő nyitóasszóját - az Eb honlapja szerint - éppen Kovács vívta, aki 5-4-es vezetéshez juttatta a magyar gárdát, amelyben Boczkó három, míg Imre egy tussal nyerte első meccsét, így három pár után már viszonylag komolynak mondható, öt tus volt különbség a két csapat között (13-8).

A folytatás is hasonlóan alakult, igaz, Kovács "csak" tartotta a távolságot (15-10), Imre - kettővel - Boczkó pedig hárommal - azonban újra nyert, azaz az utolsó három párharc előtt 28-18 volt az állás.

Eldőlni látszott az összecsapás, főleg azok után, hogy az egyéniben nyolcadik Imre Géza 7-4-re hozta utolsó csatáját (35-21). A 14 tusos vezetésbe így még az is belefért, hogy Kovács Iván 5-8-cal zárja meccsét, hiszen a 40-29-ről kezdő, világranglista-vezető, Gentben ötödik Boczkó Gábor könnyedén tartóztatta fel Tomasz Motyka rohamait, így végül a magyar válogatott 45-33-as sikerrel védte Európa-bajnoki címét.

"Több szempontból is jól alakultak a dolgok" - kezdte értékelését Imre Géza az MTI érdeklődésére. "Egyrészt a lengyelekkel vívtunk a döntőben, nem pedig a franciákkal, akikkel már-már utálunk, másrészt az olimpiai kvalifikáció szempontjából komoly riválisaink közül több gyengén szerepelt, az ukránok és a spanyolok a negyeddöntőbe sem jutottak be, a németek hetedikek lettek, a franciák pedig harmadikok. A most elért eredmény mindenképpen számít majd a végén, jövő tavasszal, az Eb nem olyan, mint egy Világkupa, amit egy másikkal esetleg ki lehet váltani. Jól ment a vívás, egyedül az olaszok elleni mérkőzés volt a végén kicsit húzós, amikor csak egy találattal vezettünk, de szerencsére Boczkó Gábor megoldotta a feladatot. A lengyeleknek örültünk, tavaly szintén őket vertük meg a döntőben, idén pedig kétszer találkoztunk, és mindkét alkalommal mi nyertünk."

Európa-bajnok:
MAGYARORSZÁG (BOCZKÓ GÁBOR, IMRE GÉZA, KOVÁCS IVÁN, KULCSÁR KRISZTIÁN)
2. Lengyelország (Tomasz Motyka, Krzysztof Mikolajczak, Radoslaw Zawrotniak, Robert Andrzejuk)
3. Franciaország (Jérome Jeannet, Fabrice Jeannet, Ulrich Robeiri, Eric Boisse)

Mindent egy helyen az Eb-ről