Vágólapra másolva!
Már a férfiaknál is meglepetés született az öttusázók országos bajnokságán, hiszen Tibolya Péter a futásban lehajrázta az idei Európa-bajnok Horváth Viktort, a nőknél azonban még váratlanabb lett a végeredmény: a tavaly még sífutásban jeleskedő Gyenesei Leila győzött, az olimpiai bajnok Vörös Zsuzsannának pedig be kellett érnie a bronzéremmel.

- Amikor még februárban negyedik lett a budapesti nemzetközi fedett pályás idénynyitón, azt mondta, ebből az eredményből ne vonjunk le messzemenő következtetéseket. Az viszont már csak jelent valamit, hogy megnyerte a magyar bajnokságot... - fordultunk Gyenesei Leilához, az Alba Volán-Bericap 21 éves versenyzőjőhöz, aki tavaly sífutóként indult a torinói téli olimpián.
- Annyit feltételenül jelent, hogy nagyon jó napot fogtam ki. Ami bennem volt, azt kihoztam magamból, az úszás és a futás pedig extra jól sikerült. De semmiképpen sem azzal a célkitűzéssel álltam oda a rajthoz, hogy márpedig én mindenkit megverek. Úgy voltam vele, egyszerűen csak megpróbálok egy jót versenyezni. S szerintem éppen ez a titka annak, hogy ilyen jól sült el számomra az ob.

- Az úszás után már a negyedik helyen állt. Ekkor az már megfordult a fejében, hogy ott lehet a dobogón?
- Az öttusázók a mindig bizonytalan lovaglás előtt nem nagyon töprengenek azon, hogy hol végeznek majd. Én is csak a lovaglás után, amikor továbbra is negyedik voltam, gondoltam az éremre. Ám az aranyra még ekkor sem. Úgy tippeltem, hogy ezt Tóth Adri nyeri meg, az ezüst pedig Vörös Zsuzsa és köztem dől el. Zsuzsa tíz másodperccel előttem indult, ami hozzávetőleg ötven méteres előnynek felel meg, és ez nem kevés. Kettőezer-háromszáz méternél, vagyis hétszázzal a vége előtt azonban már én álltam ez első helyen, futottam végig a saját tempómat, és rettentően boldog voltam, amikor elsőként célba értem.

- Mit gondol, a többiek nagyon meglepődtek, hogy ön lett a magyar bajnok?
- Ahogy én sem számítottam a győzelmemre, biztosra veszem, mások sem. Ami persze nem is csoda, hiszen tulajdonképpen csak tavaly kezdtem el öttusázni, és most indultam először országos bajnokságon. S bár sikerült nyernem, természetesen tisztában vagyok azzal, hogy a magyar mezőnyben is sokan vannak, akik egyelőre még jóval tapasztaltabb és jobb öttusázók nálam. És nem csak Vörös Zsuzsára gondolok, hanem Máthé Vivienre és Tóth Adriékra is.

- A berlini vb-re utazó csapatban azért lesz helye?
- A válogatók alapján Zsuzsa és Vivi mögött a harmadik helyen állok, és azt hallottam, hogy valamilyen szerepet én is kapok a világbajnokságon...