Vágólapra másolva!
2006-ban is mozgalmas évet zárt a teniszvilág, a férfiaknál Roger Federer uralta a mezőnyt, három Grand Slam-tornát is megnyert, és mindössze ötször szenvedett vereségét, ebből négyszer legnagyobb riválisától, Rafael Nadaltól. A nőknél Amélie Mauresmo Wimbledonban és Melbourne-ben is a legjobbnak bizonyult, Justine Henin-Hardenne viszont mind a négy nagy tornán döntőbe jutott, így nem érdemtelenül zárta az évet az első helyen a Debrecenben is megcsodált belga. Elbúcsúzott a játéktól két legenda, Andre Agassi és Martina Navratilova is úgy döntött, hogy leteszi az ütőt, és a gyermekáldás előtt álló Lindsay Davenport is a búcsút fontolgatja, volt ellenben egy nagy visszatérő, Martina Hingis három év kihagyás után csatlakozott ismét az utazó cirkuszhoz.

A 2006-os esztendő első jeles eseménye a teniszvilágban Martina Hingis visszatérése volt, az egykori világelső három év kihagyás után döntött úgy, hogy ismét bekapcsolódik a sportág vérkeringésébe, a 175 ezer dollár összdíjazású, Gold Coaston rendezett versenyen jól sikerült az újrakezdés, a venezuelai Vento-Kabchit 6:2, 6:1-re verte. Hingis menetelése az elődöntőben ért véget, ahol három játszmában kapott ki az olasz Pennettától, de így is ő volt az első hét hőse.

A vegyescsapatok nemhivatalos világbajnokságán, azaz a Hopman-kupán az amerikai duó neve került fel a trófeára, Lisa Raymond és Taylor Dent a fináléban a selejtezőből felkerült hollandokat (Michaella Krajicek, Peter Wessels) győzte le 2-1-re. Az is kiderült az év első napjaiban, hogy Goran Ivanisevic nem lesz a horvát Davis-kupa-csapat kapitánya, pedig sokan már tényként kezelték, hogy ő váltja a déli szomszédainkat a végső győzelemig vezető Niki Pilicet.

Közelgett az első Grand Slam-viadal, az ausztrál nyílt bajnokság, amelyet Andre Agassi nélkül rendeztek, az amerikai fenomén elhúzódó bokasérülése miatt mondta le a részvételt. Pár nappal később ugyanígy tett a térdét fájlaló Rafael Nadal és Marat Szafin is.

Sajnos kevés babér termett teniszezőinknek idén, így minden apró részsikert meg kellett becsülni, ilyen volt Czink Melinda negyeddöntővel végződő szerepelése Canberrában, ahol 2005-ben a döntőig jutott. Czink a mieink közül egyedüliként a főtáblán kezdett az Australian Openen, Gubacsi Zsófia, Nagy Kyra és Szávay Ágnes már a selejtezőben elvérzett, de Melindának is csak egyetlen találkozó jutott, ugyanis két szettben kikapott a kínai Jüantól az első kanyarban. Párosban Szávay a holland Krajicek oldalán két bravúros győzelem után végül a második kiemelt duó elleni vereséggel szállt ki a további küzdelmekből.

Ami a melbourne-i végjátékot illeti: a férfiaknál három újonc került az elődöntőbe, David Nalbandian, Marcos Bagdatisz és Nicolas Kiefer is először játszhatott a fináléért Ausztráliában, ez végül a fanatikus szurkolótáborral rendelkező, és Roddickot, Ljubicicet, valamint Nalbandiant elimináló ciprusinak sikerült.

Bagdatisz két játszmát bírt a döntőben Roger Federer ellen, aki sorozatban harmadik, pályafutása hetedik Grand Slam-győzelmét aratta. A nőknél a címvédő Serena Williams hamar összecsomagolhatott, Hingis a negyeddöntőben esett ki (igaz, később vegyespárosban az indiai Bhupathi oldalán vigasztalódott), a trófeáért Henin-Hardenne és Mauresmo meccselt, végül utóbbi vehette át a serleget, ugyanis a belga a második szett elején jelezte, hogy nem tud tovább játszani.

Mauresmo ezzel először bizonyult a legjobbnak egy Grand Slam-versenyen, és egy helyet előre lépve, a második helyen tanyázott a világranglistán, amelyet az elődöntőben bokaszalag-szakadást szenvedő Clijsters vezetett. Az erősebbik nemnél Federer pontrekordot döntött, előtte senki nem gyűjtött még 7275 egységet, Bagdatisz pedig 27 helyet javítva a 27. pozícióban találta magát.

Jelena Dokic is hallatott magáról januárban, igaz, ezúttal sem játéktudásával hívta fel magára a figyelmet, hanem azzal, hogy egymillió dollárt fizetett apjának, hogy az távol tartsa magát tőle. Damir Dokic számos esetben botrányt kavart már teniszberkekben, lánya pedig úgy érezte, hogy ő a hibás abban, hogy elmaradtak az eredményei. Melbourne-ben, már ismét ausztrál színekben, szabadkártyával indulhatott, de két meccslabdáról kikapott a nyitó fordulóban, apja nem hazudtolta meg magát, azt nyilatkozta, hogy legszívesebben megölne egy ausztrált, vagy ledobna egy bombát, hogy elégtételt vegyen lánya búcsújáért, aki szerinte csalás miatt esett ki.

A közelmúlt két népszerű teniszezőjével gyarapodott a Hírességek Csarnokának előkelő társasága, Patrick Raftert és Gabriela Sabatinit érte a megtiszteltetés, hogy bekerüljön a sportág halhatatlanjai közé.

Február elején, Tokióban Hingis egészen közel került visszatérése első komolyabb sikeréhez, Sarapovát lehengerlő játékkal oktatta, de a döntőben Gyementyjeva megállította. Andre Agassi Delray Beachen indította a szezont, nem túl emlékezetes módon, a spanyol Garcia-Lopez a nyolc között lerendezte a vegasi klasszist. A világranglistán legelőkelőbb helyen jegyzett versenyzőnk, Czink Melinda Thaiföldön is fel tudott mutatni egy negyeddöntőt, az osztrák Bammer azonban a végállomást jelentette számára.

Forrás: EPA

Czink Melinda volt 2006 legjobb magyar teniszezője, egy ízben elődöntőig, négyszer negyeddöntőig jutott

A Davis-kupa elitmezőnyében, a Világcsoportban már az első körben búcsúztak a Nadal nélkül felálló spanyolok, a Federer távollétében az argentinokat csak megszorítani tudó svájciak, és az előző sorozatban döntőig jutó szlovákok. A horvátoknál viszont sikeresen debütált játékos-kapitányi minőségében Ljubicic, a címvédő Ausztriában nyert 3-2-re. San Joséban John McEnroe visszatérése jelentett szenzációt, a balhéiről is elhíresült zseni Jonas Björkman oldalán ragadott ütőt, és az összesen 80 éves duó meg sem állt a tornagyőzelemig.

A doppingesetek idén sem kerülték el a tenisz világát, a bolgár Szeszil Karatancseva és a szlovák Karol Beck is kétéves eltiltást kapott, előbbinek nandrolont, utóbbinak clenbuterolt mutatták ki a vizeletében. Czink Melindával kapcsolatban szerencsére nem ilyen hírek kerültek napvilágra, hanem két elődöntő, amit az indiai Bangalore Openen tudott egyesben és párosban felmutatni, amivel ismét jegyet váltott a legjobb száz közé.

Szávay Ágnes Bogotában vitézkedett, bár egyesben a nyolcaddöntőben véget ért számára a verseny, párosban a német Jasmin Wöhr oldalán a döntőig nem talált legyőzőre. Február végére is jutott egy nagy visszatérő, Marat Szafin térdsérülése miatt 2005 augusztusa óta nem lépett pályára, de Dubajban megtette ezt, ráadásul egyből nagyot dobott, legyőzte a harmadik kiemelt Davigyenkót, igaz, a negyeddöntőt már nem érte meg.

Pete Sampras sokak bántára nem döntött úgy, hogy megint aktív résztvevője lesz a tenisztornáknak, de a 14-szeres GS-győztes bejelentette, hogy nyáron egy szeniorcsapat körversenyen leakasztja a szögről az ütőjét. Március elején Dubajban összejött az első Federer-Nadal álomdöntő (összesen még ötször találkoztak egymással 2006-ban, és ebből négyszer az aktuális torna utolsó meccsén), ahol a spanyol fogadhatta a világelső gratulációját, amivel megszakította a svájci 16 mérkőzés óta tartó veretlenségét, egyben véget vetett az 56 győztes mérkőzést számláló keménypályás diadalmenetnek.

Nyilvánosságra került, hogy a több sportágban már bevált videobírót a US Openen alkalmazzák először, a módszer lényege, hogy minden játékos szettenként kétszer kérheti az általa vitatott eset ilyen módon való felülvizsgálatát. A már-már Grand Slam-torna erősségű Indian Wells-i viadalakon a nőknél Sarapova ünnepelhetett a Gyementyjeva elleni orosz házidöntő után, Federer pedig a Blake elleni diadallal triplázott a Mestersorozat első állomásán. Változott az éllovas személye a női világranglistán, Mauresmo sokadik támadási kísérlete sikeres volt, és megelőzte Clijsterst, igaz, ezt elsősorban annak köszönhette, hogy a belga címvédőként nem indult Indian Wellsben, és ezzel 325 pontot vesztett.

Nem volt megállás, következett a Key Biscayne-i erőpróba, szintén parádés névsorral, itt vehette át a 2005 legjobb játékosának számító díjat Federer, illetve Clijsters. A nőknél Kuznyecova, a férfiaknál Federer lett a befutó, Agassi visszalépett hátsérülése miatt, egyben azt is eldöntötte, hogy kihagyja a salakpályás szezont, már ekkor érezni lehetett, hogy közeleg a búcsú.

Az elmúlt húsz év legeredményesebb magyar férfi játékosának számító Sávolt Attila akadémiát indított, azzal a szándékkal, hogy belekezdjen egy nemzetközi szintű utánpótlás nevelési rendszer kiépítésébe. Davis-kupa-csapatunk az Euro-afrikai zóna II. csoportjában az egyiptomiakat fogadta, és 5-0-ra győzött, ezzel nyert egy bulgáriai utat júliusra. A Világcsoportban az ausztrálok, az amerikaiak, az oroszok és a címvédő horvátokat kiejtő argentinok jutottak be az elődöntőbe.

A Fed-kupa Euro-afrikai zóna I. csoportjában a magyar női csapat Szávay és Kapros nélkül szállt harcba, a bolgárok elleni győzelmet az ukránok és a britek elleni vereség követte, így a kvartett második helyen végeztek Czink Melindáék, azaz a következő idényben is ebben az osztályban szerepelnek majd. Az elitben a címvédő oroszok és 2004-ben, illetve 2005-ben döntős franciák sem élték túl a negyeddöntőt, a legjobb négy közé a spanyolok, az amerikaiak, a belgák és az olaszok jutottak.

Áprilisban visszavonult Conchita Martinez, a wimbledoni tenisztorna 1994-es bajnoka, majd szintén a befejezés mellett döntött Thomas Enqvist, aki 19 ATP-tornát nyert és 1997-ben elhódította a svéd csapat tagjaként a Davis-kupát. Monte-Carlóban következett a Federer-Nadal párharc második felvonása, ami ismét a hispán sikerét hozta, bár a salakpálya miatt ez nem okozott akkora meglepetést.

Forrás: EPA

A Nadal-Federer párharcok már most klasszikusnak számítanak

Nadal Barcelonában sem talált legyőzőre, ráadásul megelőzte Björn Borgot az örökrangsorban, aki 46 meccset nyert salakon. Szintén a katalán városhoz kapcsolódik Alberto Costa búcsúja, aki Ferrero ellen játszotta utolsó teniszmérkőzését, a vereség után visszavonult a 2002-ben a Roland Garroson diadalmaskodó, 2000-ben a Davis-kupában is első helyen végző spanyol menő.

Serena Williams még nem gondolkodik a búcsún, de a párizsi és wimbledoni Grand Slam-versenyeket térdsérülése miatt kénytelen volt kihagyni. Kim Clijsters Varsóban három év után tudott újra salakos tornát nyerni, a kínai teniszezőnők pedig sporttörténelmet írtak azzal, hogy Estorilban házidöntőt játszottak. Nadal Rómában harmadszor is jobbnak bizonyult Federernél, öt óta öt perces csatában gyűrte le a világelsőt, és ezzel beállította Guillermo Vilas csúcsát, aki 53 mérkőzést nyert meg salakon.

Czink Melinda is szép sorozatott építgetett Rabatban, a spanyol Parra Santonja és az amerikai Harkleroad fejet hajtott előtte, a nyolc között azonban Shaughnessy mindössze öt játékot engedélyezett neki. Szűk öt hónappal a visszatérését követően Martina Hingis meghódította Rómát, ahol 1998 után másodszor bizonyult a legjobbnak, egyben túljutott pályafutása 500. győztes meccsén. Düsseldorfban, a férfi csapat-világbajnokságon a horvátok emelhették magasba a trófeát, miután legyőzték a címvédő németeket, a kroátok először nyertek a viadal 1978 óta tartó történetében.

Az év második Grand Slam versenyén, a Roland Garroson a magyarok közül Nagy Kyra a selejtező első körében, Szávay Ági a harmadik fordulóban búcsúzott, Czink Melinda a főtáblán jól mutatkozott be a német Klösel ellen, aztán a második fordulóban már túl erős volt neki a 2004-es bajnok Miszkina. Nadal címvédőhöz méltóan vette az első körös akadályt, a svéd Söderling elleni volt sorozatban az 54. diadala salakon, amivel átadta a múltnak Vilas csúcsát. Az elődöntőbe a spanyol fenomén mellett még Federer, Ljubicic és Nalbandian került, így 1985 óta először fordult elő, hogy az első négy kiemelt alkotta a legjobb négy mezőnyét.

A fináléban megint a két nagy rivális, Federer és Nadal csapott össze, és idénybeli negyedik métájukat is a spanyol zárta elégedetten, ezzel megakadályozta, hogy a világelső zsinórban negyedik GS-tornáján leheljen csókot a kupára. A nőknél két újonc, Szvetlana Kuznyecova és Nicole Vaidisova is elődöntőzött, kettőjük közül az orosz a fináléig is eljutott, de ott kikapott a címvédő Henin-Hardenne-től, aki harmadszor maradt veretlen a francia fővárosban, de először nyert játszmavesztés nélkül.