Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
"Nem kell hozzá nagy bátorság, hogy kijelentsük, a budakalászi Európa-bajnokság sikeres volt a helyszínválasztást és a rendezést illetően, emellett pedig elmondhatjuk, hogy marketing elképzeléseink bejöttek, és a sportág úgy általában sokat profitált az eseményből" - adott gyorsértékelést a múlt csütörtöktől keddig tartó kontinensviadalról Császári Attila, az öttusasport hazai szövetségének elnöke.

Császári a rendkívüli nézettséget produkáló 1999-es világbajnokságra utalva úgy fogalmazott, egy kis Margitszigetet sikerült az Omszk-tó partjára varázsolni, és bár a legrövidebb utak Európa-bajnokságának megrendezésére vonatkozó eredeti elképzelés a kényszerű uszodaváltással nem valósulhatott meg, azért négy számot gyakorlatilag egy helyszínen tudtak lebonyolítani.

"Azzal, hogy nem vállaltunk nagy pénzügyi kockázatot, nem mentünk bele abba, hogy a Kalászi Sportcsarnok mellett épülő uszoda magánbefektetőjének - egyébként átmenetinek mondott - likviditási gondjait enyhítsük, hanem inkább más helyszínt kerestünk az úszásra, jól döntöttünk. Így ugyan az alapkoncepciónk némileg módosult, de végül is nagyon jó hangulatú versenyeket tudtunk rendezni" - tette hozzá.

Császári jelezte, hamarosan sor kerül az Eb tapasztalatainak részletes kiértékelésére, ám ezúttal nem egyszerűen csak rögzítik, mi volt jó, illetve rossz, hanem az elemzésnél már azt is figyelembe veszik, hogy a pekingi olimpia előtti utolsó kvalifikációs verseny, a 2008-as magyarországi világbajnokság előkészítése szempontjából mi hasznosítható, illetve átmenthető, esetleg mit kell biztosan elvetni.

"Úgy vélem, elvek szintjén már ez év végére el kell jutnunk egy bizonyos pontig: meg kell tudnunk mondani, hogy a majdani világbajnokságot a szövetség egyedül akarja-e megrendezni, vagy esetleg bevon külső partnert, mint ezúttal tette, továbbá, hogy milyen helyszínekben gondolkodunk, mik az elképzeléseink marketingszempontból, illetve a közvetítéseket illetően."

Pécsi Gábor, a szervezőbizottság elnöke szerint jobban sikerült a rendezés, mint ahogy arra a legszebb álmaikban gondoltak. "Ebben a versenyzők eredményein túl a lelátókat megtöltő nézőknek és az általuk teremtett jó hangulatnak is nagy szerepe volt" - vélekedett a szövetség technikai igazgatója, aki emlékeztetett arra, hogy a hagyományos versenyek hétvégi döntőin legalább 3000-3500 néző volt kint a helyszínen.

"Utólag azt mondhatom, hogy apró nehézségek ellenére gyakorlatilag zökkenőmentes volt a lebonyolítás, ami nagy szó, az öttusa ugyanis összetett sportág, rengeteg dolog adódik egy-egy ilyen nagy versenyen" - tette hozzá.

A kontinensviadal egyébként a versenyeredményeket tekintve is egyértelmű magyar sikerrel zárult: a válogatott négy első, illetve egy harmadik helyezéssel az éremtáblázat élén végzett. Győzött Vörös Zsuzsanna és Balogh Gábor, valamint a Balogh, Fülep Sándor, Horváth Viktor összeállítású csapat a hagyományos versenyben, továbbá a Fülep, Horváth, Kállai Ákos váltótrió. A bronzérmet Fülep szerezte egyéniben.

Mindent egy helyen az Eb-ről