Vágólapra másolva!
Hanti-Manszijszkben, a kieséses rendszerű Világkupa második fordulójában Balogh Csaba és Cao Sang világossal elért döntetlenek után a sötét bábukat vezetve vereséget szenvedett, és így mindketten búcsúra kényszerültek. Balogh szicíliai védelme nem bírta ki az ukrán Alekszandr Arescsenko támadását, Cao a sorozatos cserék után a hetedik sor gyengesége miatt vesztett. A forduló szenzációja, hogy a 19 éves Ivan Cseparinov legyőzte az első helyen kiemelt ukrán Vaszilij Ivancsukot. Az esélyesek közül többen is "pótvizsgáznak", így többek között az izraeli Gelfand, az azeri Radzsabov és Mamedgyarov, az orosz Drejev és Halifman, az amerikai Kamszky. A moldáv Bologan pedig már pakolhat, az ukrán Jefimenko kétszer is legyőzte őt. Tizenöt párharc dőlt el, tizenhét hely még kiadó.

Az első fordulóban aratott szenzációs győzelem után mindkét magyar nagymester búcsúra kényszerült a kieséses rendszerű Világkupán. Balogh Csaba szicíliai védelme kétszer - nehézségek árán - kiállta a próbát az ukrán Szeregej Karjakin elleni párharcban, de a honfitárs, Alekszandr Arescsenko támadásával szemben reménységünk tehetetlen volt. Tétova vezérlépéseire az ukrán királyszárnyi akciót indított, s Csaba nem talált védelmet. Gyengébb Élő-pontszáma miatt nehéz sorsolást kapott, bravúrral jutott a második körbe, de Arescsenko megakadályozta továbblépését.

Cao Sang biztatóan állt a kínai Xu Junnal szemben, de rosszul értékelte a pozíciót, a sorozatos cserék után a hetedik sorra betört világos bástyák megpecsételték sorsát. A szenzáció a levegőben lógott, hiszen a bolgár világbajnok, Veszelin Topalov 19 éves szekundánsa, Ivan Cseparinov az első partiban legyőzte a világranglista ötödik helyezettjét, a viadal első számú kiemeltjét, Vaszilij Ivancsukot. Az ukrán nagymester nem arról volt híres pályafutása során, hogy a kiélezett helyzeteket jól kezelte volna, s ezúttal sem tudott megbirkózni a kihívással. Cseparinov gyalogáldozattal zárt állást biztosított, Ivancsuk minőségáldozattal próbált a sötét hadállás hozzáférni, de az ifjú titán jól védekezett, kiharcolta a továbbjutást jelentő döntetlent.

Ivancsukhoz hasonlóan a moldáv Viorel Bologan is korai búcsúra kényszerült, kettős vereséget szenvedett az ukrán Zahar Jefimenkotól. A nagymenők közül az izraeli Borisz Gelfand, az azeri Tejmur Radzsabov és a junior világbajnok Shakriyar Mamedgyarov, az orosz Alekszej Drejev és Alekszandr Halifman, az ukrán Ruszlan Ponomarjov és Pavel Eljanov, az amerikai Gata Kamszky, a holland Szergej Tivjakov és Loek Van Wely is "pótvizsgázik". A francia Etienne Bacrot és Joel Lautier, az örmény Levon Aronyian, az orosz Alekszandr Griscsuk, Vlagyimir Malahov és Jevgenyij Barejev, a spanyol Alekszej Shirov, a holland Ivan Szokolov meggyőző módon vette a második akadályt is. A mezőny legfiatalabb résztvevője, a 15 éves norvég Magnus Carlsen ezúttal is remekelt, s Cseparinovval csatázik a harmadik körben.