Vágólapra másolva!
Marion Jones katasztrofálisan kezdte az idényt a kaliforniai Walnutban rendezett nemzetközi atlétikai versenyen: a Sydneyben háromszoros olimpiai bajnok amerikai sztár 400 méteren a hatodik - utolsó - helyen ért célba.

A viadal előtt Steve Riddick, az athéni ötkarikás játékokon leszerepelt Jones edzője még úgy nyilatkozott, hogy tanítványa jó formában van, és 50 mp-en belül teljesítheti a távot. Ehhez képest a BALCO-féle doppingbotrányban érintett atlétanő 55.03 mp-es eredményével több mint öt mp-cel maradt el öt évvel ezelőtt elért 49.59 mp-es egyéni csúcsától. A 6000 néző nagy megrökönyödésére a 29 éves Jones az utolsó 50 méteren szinte állva maradt. A számot a jamaicai Novlene Williams nyerte (51.49) az amerikai Lashinda Demus (51.79) előtt.

Jones - bár előtte többször megígérte - ezt követően nem jelent meg a verseny utáni sajtótájékoztatón, s élettársa, Tim Montgomery sem állt a média rendelkezésére. A 100 m világcsúcstartója is indult Walnutban, harmadik lett egy 4x100-as váltó tagjaként (39.27), itt a Maurice Greene fémjelezte kvartett győzött (38.73).

A 2003-as évet gyermeke születése miatt kihagyó Jones tavaly doppinggyanúba keveredett, miután egyértelművé vált, hogy ő is a tetrahidrogesztrinon (THG) nevű mesterséges doppingszert kifejlesztő laboratórium (BALCO) ügyfélkörébe tartozott. Párjával, Montgomeryvel ellentétben őt ugyan hivatalosan nem vádolták meg doppingolással, Victor Conte, a THG-botrány fővádlottja azonban december 3-án, egy televíziós interjúban azt állította, hogy a sprinter többször őelőtte adott be magának növekedési hormont, ráadásul a sydneyi játékok előtt megkezdett s 2001 szeptemberéig tartó "kúra" során EPO-t, THG-t és inzulint is szedett. Jones rágalmazásért 25 millió dollárra beperelte Contét - az első meghallgatás az ügyben pénteken lesz -, ezzel együtt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nyomozásba kezdett.