Vágólapra másolva!
Kovács Antal megmentett valamit a magyar csapat tekintélyéből a düsseldorfi cselgáncs-Eb záró napján: olimpiai bajnokunk a 100 kg-os súlycsoportban bronzérmes lett. A tízfős válogatottunkból rajta kívül még ketten végeztek pontszerző helyen: Ungvári Miklós a 66 kg-ban és Csizmadia Zoltán a +100 kg-ban egyaránt hetedik lett.

Az Eb előtt Tóth László, a Magyar Cselgáncs Szövetség elnöke a realitás talajáról alaposan elrugaszkodva fogalmazta meg az elvárását: válogatottunknak három érmet, közte egy aranyat kell nyerni. Tavaly ugyan a maribori Eb-n Ungvári Miklós a 66 kg-ban arany-, Kovács Antal a 100 kg-ban bronzérmes lett, de rajtuk kívül más nem számított éremesélyesnek, mi több, Kovács indulása csak az utolsó pillanatban dőlt el, mivel a múlt héten edzésen térdsérülést szenvedett.

Ungvári tehát címvédőként léphetett tatamira, de két nyert meccs után kikapott az orosz Dzsafarovtól, a vigaszágon egy mérkőzést nyert, majd az olimpiai bajnok török Ozkannal szemben alulmaradt, s így a hetedik helyen zárt. Braun Ákos (73 kg) és Gera Csaba (81) egy-egy vereséggel búcsúzott, s helyezetlenül zárt az abszolút kategóriában Kosztolánczy György is (egy győzelem, két vereség).

Férfi válogatottunk az Eb első két napján tíz mérkőzéséből csak négyet tudott megnyerni. Fiatal női csapatunk még rosszabb arányt produkált: tizenkét találkozóból négy győzelem. A 48 kg-ban Perge Ilona (két vereség), az 52 kg-ban Nagy Viktória (egy győzelem, két vereség), az 57 kg-ban Szabó Brigitta (két győzelem, két vereség), a 63 kg-ban Bejczi Zsuzsa (egy győzelem, két vereség) egyaránt helyezetlenül zárt.

Vasárnap már csak két versenyzőnk volt érdekelt. Csizmadia Zoltán a +100 kg-ban a hetedik helyen végzett. Első találkozóján legyőzte a liechtensteini Schädlert, ezután kikapott a későbbi harmadik olasz Bianchessitől. A vigaszágon túljutott a francia Lecanun, a román Munteanuval szemben azonban alulmaradt. Az olimpiai és világbajnok Kovács Antal első mérkőzésén régi nagy riválisával, a vb-második izraeli Zeevivel került szembe, és sajnos waza-arival kikapott. Zeevi szerencsére megtette nekünk azt a szívességet, hogy bejutott a legjobb négy közé, így Kovács a vigaszágon folytathatta, s itt megállíthatatlan volt. Legyőzte az angol Delahay-t, az ukrán Masurenkót, az orosz Makszimovot, majd a bronzcsatában a grúz Dzsikuraulit is. Kovács Antal 1992, 1993 és 2002 után a negyedik Eb-bronzérmét nyerte. Az aranyérmet Zeevi szerezte meg.

A 40 ország 320 cselgáncsosának részvételével megrendezett Európa-bajnokságon az oroszok három, a franciák, a spanyolok, az ukránok két-két, a grúzok, a svájciak, az izraeliek, a szlovének, a britek, az olaszok és a németek egy-egy aranyérmet nyertek. Az éremtáblán Magyarország (Kovács Antal bronzával) Észtországgal holtversenyben a 20-21. helyen végzett.

Eredmények, férfiak:
60 kg: 1. Kergiani (grúz), 2. Fallon (brit), 3. Paischer (osztrák) és Nazarjan (örmény)
66 kg: 1. Darbelet (francia), 2. Margosvili (grúz), 3. Georgiev (bolgár) és Özkan (török), ...7. Ungvári Miklós
73 kg: 1. Bilogyid (ukrán), 2. Uematsu (spanyol), 3. Wilkomirski (lengyel) és Larjukov (fehérorosz).
81 kg: 1. Aschwanden (svájci), 2. Delgado (portugál), 3. Wanner (német) és Budolin (észt)
90 kg: 1. Grekov (ukrán), 2. Taov (orosz), 3. Yilmaz (török) és Huizinga (holland)
100 kg: 1. Zeevi (izraeli) 2. van der Geest (holland) 3. Kovács Antal és Makarov (fehérorosz)
+100 kg: 1. Tymenov (orosz) 2. Ruano (spanyol) 3. Bianchessi (olasz) és Ribak (fehérorosz), ...7. Csizmadia Zoltán
nyílt kategória: 1. Mihalin (orosz), 2. Van der Geest (holland), 3. Tölzer (német) és Csocsisvili (grúz)

nők:
48 kg: 1. Bruletova (orosz), 2. Macri (olasz), 3. Moszkvina (fehérorosz) és Simons (belga)
52 kg: 1. Euranie (francia), 2. Nareks (szlovén), 3. Singleton (brit) és Bukowska (lengyel)
57 kg: 1. Fernandes (spanyol), 2. Goeldi (svájci) 3. Filzmoser (osztrák) és Cox (brit)
63 kg: 1. Alvarez (spanyol), 2. Vandecaveye (belga), 3. Heill (osztrák) és Scarpin (olasz)
70 kg: 1. Sraka (szlovén), 2. Wollert (német), 3. Jacques (belga) és Schlagnitweit (osztrák)
78 kg: 1. Morico (olasz) 2. Prieto (spanyol), 3. Karl (német) és Lebrun (francia)
+78 kg: 1. Bryant (brit) 2. Donguzacsvili (orosz) 3. Köppen (német) és Veys (belga)
nyílt kategória: 1. Beinroth (német), 2. Rogyina (orosz), 3. Bozsilova (bolgár) és Polauder (szlovén)

Fábik Tibor