Vágólapra másolva!
Az elmúlt tíz évben megingathatatlanul tarthatta magát az az álláspont, mely szerint cselgáncsozóink barcelonai olimpiai szereplése (1 arany, 2 ezüst, 1 bronz) egyszeri és megismételhetetlen, de a múlt heti maribori Eb történései legalábbis kételyeket ébreszthettek efelől. A szlovén városban ugyanis négy versenyzőnk mérkőzhetett a döntőbe jutásért, és az egy arany össze is jött (Ungvári Miklós, 66 kg). S az egy bronz is, bár a történtek ismeretében ennek a barcelonai olimpiai bajnok Kovács Antal (100 kg) nem örülhet tiszta szívből. 

- Ön mindig pontos statisztikákat készít, gondolom, most a legnagyobb örömmel tette, főleg ami Ungvárit illeti - fordultunk Nagy Ernőhöz, a férfi válogatott szövetségi kapitányához.
- Egészen elképesztő, amit Miki produkált. Megverte a vb-3. grúz Revazasvilit, a döntőben a junior világbajnok és Eb-3. szlovák Krnacot, majd a csapatverseny során a vb-2. ukrán Nasztujevet. S az Eb-n mind a hat meccsét ipponnal nyerte! Az egyéniben összesen 24 mérkőzést vívtunk, ebből 15-öt megnyertünk, ami több, mint 60 százalék. Négy versenyzőnk, Ungvári és Kovács Anti mellett Szilágyi és Kosztolánczy is a döntőbe jutásért mérkőzhetett. Szeretném hangsúlyozni, hogy ebben a klubedzőiknek óriási szerepük van. Az éremtáblán a negyedik helyre kerültünk, s ha Antinak nincs az a szerencsétlen mozdulata, mi vagyunk az elsők. És akkor majdnem ugyanúgy átrendeztük volna az európai erőviszonyokat, mint tettük a barcelonai olimpián.

- Ha már azt a szerencsétlen mozdulatot említette...
- Ungvári Miki után Kovács Anti is a legjobb úton haladt a dobogó tetejére. A döntőbe jutásért két jukóval és egy intéssel vezetett a holland Van der Geest ellen, és ha semmi mást nem tesz, csak "ráül" az eredményre, simán bejut a fináléba. Ahol egy olyan észt versenyzővel meccselt volna, aki tudásban nem említhető vele egy lapon. Ám Anti ezen az Eb-n annyival a mezőny fölé nőtt, olyannyira kirobbanó formában volt, hogy a hollandot is nagyon el akarta dobni. Addig minden sikerült neki, de jött egy végzetes pillanat, amikor előkészítés nélkül indított dobást, s ezt az ellenfele megkontrázta. Azóta lázálom gyötör, mint ahogyan, gondolom, Antit is.

- A hírek szerint a csapatverseny sem a kellemes emlékei közé kerül. Mi történt pontosan?
- Az ukránok ellen a 81 kg-ban Kanczler Pistitől, a 90 kg-ban pedig Hadfi Danitól is elvették a győzelmet. Dani szenzációsan megkontrázta az újdonsült Európa-bajnok belső combdobását, de a bírók nem ítéltek rá semmit, pedig még a verseny elnöke is magához kérette őket. Ilyen közjáték után végül kikaptunk, így nem jutottunk be az elődöntőbe. S ez nagy baj, mert a verseny előtt az európai szövetség kongresszusán megváltoztatták egy tavalyi határozatot. E szerint az augusztusi csapat Világkupán Európából az elmúlt évi Eb arany- és ezüstérmese, valamint a mostani Eb első négy helyezettje indulhat. Ezzel a döntéssel az olaszokat és minket, akik tavaly a negyedik helyen végeztünk, egyszerűen "kizsugáztak" a világ legjobb 16 csapatával rendezendő Világkupáról, mert kellett a hely a franciáknak és az oroszoknak.