Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A szlovéniai Mariborban csütörtöktől szombatig tartó 51. felnőtt cselgáncs Eb-n a magyar színeket hét férfi és három női versenyző képviseli. Az egyéni viadalt vasárnap a csapat-Eb követi, amelyen férfiválogatottunk is indul.

Mivel 2002-ben cselgáncsban nem rendeznek világbajnokságot, az európai dzsúdósok számára az év fő versenye az Eb. A maribori viadalon az előzetes nevezések alapján 41 ország vesz részt. A nemzetközi versenyeken és a hazai válogatókon mutatott formák alapján férfiválogatottunk szövetségi kapitánya, Nagy Ernő úgy döntött, hogy 60 kg-ban nem lesz magyar induló, a további hét súlycsoportban viszont igen.

A névsor:
66 kg: Ungvári Miklós
73 kg: Braun Ákos
81 kg: Gera Csaba
90 kg: Hadfi Dániel
100 kg: Kovács Antal
+100 kg: Szilágyi László
nyílt kategória: Kosztolánczy György.

A csapat-Eb-n rajtuk kívül még a következők léphetnek tatamira:
60 kg: Olláry Péter
66 kg: Neu Gábor
73 kg: Bere Tamás
81 kg: Kanczler István
90 kg: Tölgyesi Krisztián.

A tavalyi párizsi Eb-n a magyar csapat egyetlen érmese, a nyílt kategóriában bronzérmet szerző +100 kg-os Csizmadia Zoltán sérülés miatt ezúttal nem tagja a csapatnak, az 1999-es birminghami vb-n ötödik helyen zárt Illyés Miklós (73 kg) pedig formahanyatlás miatt marad itthon.

Érdekesség, hogy bár a korábbi olimpiai és világbajnok Kovács Antal megnyerte a Hungária-kupa A kategóriás viadalát: a döntőben Kosztolánczyt verte, aki azonban több nemzetközi versenyen szerepelt, s az európai ranglistán megelőzte Kovácsot. Az Eb-n azonban Kovács indul, aki mellett az is szól, hogy tavaly ezüstérmet nyert a müncheni világbajnokságon. Kosztolánczy mintegy "kárpótlásként" indulhat a nyílt kategóriában. Kovács Antal legnagyobb ellenfelei az 1996-os olimpiai bajnok lengyel Nastula, az Eb-címvédő izraeli Zeevi, az orosz Sztyepkin és a holland van der Geest lehetnek.

Nagy Ernő szövetségi kapitány szerint a keret kiváló körülmények között készült az Eb-re, s a nemzetközi versenyeken helytállt - ezt bizonyítja az A kategóriás versenyeken szerzett kilenc érem. A szakvezető az Eb-n az egyéni versenyben egy éremre mindenképpen számít, a csapatversenyben pedig a harmadik-negyedik megszerzésére.

A nők szövetségi kapitánya, Németh Ferenc is arról számolt be elutazás előtt, hogy a keret felkészülési programja sikeres volt, az Eb-n azonban csak három magyar versenyző vesz részt.

A névsor:
52 kg: Nagy Viktória
57 kg: Szabó Brigitta
63 kg: Bejczi Zsuzsa

Fekete Zsuzsa (48 kg) azért nem lehet ott az Eb-n, mert a napokban érettségizik. Ám az utazók is nagyon fiatalok, a korábbi kétszeres junior Európa-bajnok Nagy Viktória huszonegy, a tavaly junior Eb-t nyert Bejczi húsz, Szabó csupán tizennyolc éves, számukra az Eb-n a pontszerzés lehet a reális cél.

Az Európa-bajnokság programja:
csütörtök: férfi 60 kg, 66 kg (Ungvári) és nyílt kategória (Kosztolánczy); női 48 kg és 52 kg (Nagy V.
péntek: férfi 73 kg (Braun), 81 kg (Gera) és 90 kg (Hadfi); női 57 (Szabó B.) és 63 kg (Bejczi)
szombat: férfi 100 kg (Kovács A.), +100 kg (Szilágyi); női 70 kg, 78 kg és +78 kg
vasárnap: férfi és női csapat verseny.

Fábik Tibor

Korábban:

Kovács Antal aranyérmet nyert a Hungária-kupán

Mindent egy helyen az Eb-ről