Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Az ausztrál nyílt teniszbajnokság második napja is hozott meglepetéseket. A szenzáció a világelső, a legelőkelőbb helyen kiemelt Hewitt búcsúja. Kurnyikova hozta szokásos - rossz - formáját, s kiesett, Sampras és Capriati jól játszott, továbbment. Henin feltűnően izmos.

Fotó: EPA
Annának csak nem megy

Ezt még évekkel ezelőtt Mary Pierce ismerte be, aki egy sérülését követően tért vissza szemre is izmosabb alakkal. Henin önbizalma is megerősödött ettől a győzelemtől: "Jónak is meg rossznak is tartottam a sorsolásomat. Jónak, mert Kurnyikova nem játszott sok meccset, tehát még nem olyan mint régen, ugyanakkor rossznak, mert nemcsak az ellenfelem van ilyenkor fókuszban, hanem én is. S a versenynek ebben a szakaszában még nem szerencsés ennyire a központban lenni. Ha mással játszottam volna, aki Kurnyikovához közel áll a ranglistán, arra senki sem lett volna kíváncsi. Most az a legfontosabb, hogy továbbléptem.

Kurnyikova nem volt különösebben elkeseredve: "Az volt a baj, hogy általában rosszul játszottam. Amikor a második szettben feljöttem, jobb voltam, de a fontos pontokat elvesztettem. Jobbat vártam magamtól, amikor visszatérésem után Sydneyben játszottam - ha nem is voltam Serena Williams ellen tökéletes formában, jól ment. Ahhoz képest most rosszabb voltam. Célom, hogy visszajussak oda, ahol a sérülésem előtt voltam. Az biztat, hogy legyőztem már Grafot, Hingist, Selest, s azok nagyszerű meccsek voltak. Leszek még olyan formában."

Kurnyikova kapott egyéb formájára vonatkozó kérdést is, mondván mit szól ahhoz, hogy vannak olyan emberek, akik az alakja, s nem a tenisztudása miatt mennek ki a pályára? "Ez az ő bajuk" - válaszolta Anna, aztán azt is el kellett magyaráznia, hogy Angliában ugyan ou-val írják a nevét, de Oroszországban u-val. Ő maga nem emlékezett, hogy az útlevelében hogyan írták, mindenesetre Anna mindenkit megnyugtatott, noha biztos benne, hogy az orosz a helyes változat, de az angolban ennek nincsen megfelelője, így nem zavarja, hogyan írják.

A tavalyi első Jennifer Capriati Talajaát verte (6-4, 6-1). Tőle azt kérdezték, címvédőként nyomta-e a tét, hogy szégyen lenne-e, ha kiesne? "A meccs előtt már nem voltam ideges, sőt, amióta megérkeztem Melbourne-be, elszállt a lámpalázam, inkább egy egészséges versenydrukk volt bennem. Egy héttel ezelőtt azonban nagy nyomást éreztem, gondolom, mert címvédőként indulok. Nyertem, jól ment, jól koncentráltam." Majd elárulta, ritkán álmodik tavalyi győzelméről, videón sem nézi meg a meccset. Látta már persze, de csak akkor, amikor a szponzorai promóciós célból levetítették.

Fotó: EPA
A Hewitt-verő Martin

Martin az utolsó labdamenet után nem tudta eldönteni, hogy sírjon-e vagy nevessen. Alig tudta befejezni a negyedik játszmát, a továbbjutást eldöntő rövidítés végéhez közeledve izomgörcsök nehezítették dolgát. Emiatt rövid pihenőt kért a bírótól, s ez végül segített rajta, 1:6, 6:1, 6:4-es szettek után 7:6-ra diadalmaskodott. Hewitt a találkozót követően megkérdőjelezte riválisa sportszerűségét, aki kikérte magának a gyanúsítást. "Mit kellett volna tennem? Mindkét lábam begörcsölt, így nem hiszem, hogy kérésemmel vétettem volna a szabályok ellen. Összeestem volna, ha nem jutok segítséghez. Ez életem legnagyobb sikere. Korábban is győztem már le klasszis teniszezőket, de az aktuális világelsőt még soha. Ráadásul ellenfelem hazai pályán játszott."

Sampras Nieminent verte (6-3, 6-3, 6-3), majd a sajtótájékoztatón tréfálkozott az egyik leghíresebb szakíróval, Bud Collinsszal, a The Globe riporterével: "Nem hallottam még ezt a nevet" - mondta, mire a riporter megjegyezte, nem csoda, mert kezdő újságíró... A mutatott játék csak azután került szóba, hogy Collins megjegyezte, úgy tudja, Sampras újra játszik a Davis-kupa csapatban. Pete megerősítette a hírt, majd elmondta, a finn elleni játékban fő erénye a szervája volt, s az, hogy ellenfele adogatásánál is nyomást gyakorolt Nieminenre.

Honfitársa, Agassi visszalépéséről megjegyezte, ha nem is retteg egy ilyen sérüléstől, mindenesetre osztja Agassi véleményét - harmincon túl minden makacs sérülés végzetes lehet, példaként saját krónikus hátsérülését említette. Kiderült, Sampras Philippoussisszal tréningezik, mert az ausztrál visszatérését követően Brett Stevensszel készül, aki történetesen a 13 Grand Slam-győztes trénere is. Sampras roppant udvariasan megjegyzte, örül, hogy az ausztrál visszatért, s mindkettőjüknek jót tesznek a közös edzések, még akkor is, ha ők végül is potenciális ellenfelek. Ne legyünk tehát meglepve, ha a közönség szimpátiája az amerikai teniszezőt támogatja - feltéve, ha a másik oldalon nem ausztrál teniszező áll.

Szerdán a duók között három magyar szerepel, Sávolt Attila (138. a páros-világranglistán) az orosz Gyenyisz Golovanov(120.), Mandula Petra (64.) az osztrák Patricia Wartusch (72.), míg Marosi Katalin (107.) az argentin Mariana Diaz-Oliva (120.) oldalán.

A szerdai műsor érdekességei:

férfi egyes, 2. forduló:
Kafelnyikov (orosz, 4.) - Kim (amerikai)
Grosjean (francia, 5.) - Clavet (spanyol)
Henman (brit, 6.) - Volcskov (fehérorosz)
Ivanisevic (horvát, 10.) - Golmard (francia)
Enqvist (svéd, 24.) - Björkman (svéd)
Rusedski (brit, 28.) - Philippoussis (ausztrál)

női egyes, 2. forduló:
V. Williams (amerikai, 2.) - Brandi (amerikai)
Hingis (svájci, 3.) - Arn (német)
Seles (amerikai, 8.) - Black (zimbabwei)

férfi páros, 1. forduló:
Sávolt, Golovanov (magyar, orosz) - Etlis, Hood (argentin, rangsor: 54., 65.)

női páros, 1. forduló:
Mandula, Wartusch (magyar, osztrák) - Arendt, Huber (amerikai, dél-afrikai, 10., 19.)
Diaz-Oliva, Marosi (argentin, magyar) - Clijsters, Szugijama (belga, japán, 15., 9.)

Korábban:

Mandula és Sávolt továbbjutott, Hewitt kiesett

Thury Gábor

Mindent egy helyen az Eb-ről