Vágólapra másolva!
Egyéniben vb-arany, vb-ezüst, Eb-bronz, csapatban vb- és Eb-arany, váltóban vb- és Eb-arany - a magyar férfi öttusázók nem csak vetettek, arattak is 2001-ben. Az egy éve posztján lévő szövetségi kapitány, Pálvölgyi Miklós, valamint a csapattrió mégsem fért be a legjobbak közé az év végi választáson.

A szakember utóbbit sajnálja inkább, de tudja, mi a sportág dolga: hasonlót produkálni 2002-ben is, s hogy ez ne sikkadjon el itthon, megfelelő esemény lehet az augusztusi, már az athéni olimpiára kvalifikáló Világkupa-döntő Budapesten.

Mint emlékezhetünk rá, 1999-ben Budapest adott otthont az öttusa-vb-nek, ahol, s előtte a lengyelországi Eb-n is arattak a magyarok. A két világverseny összesített eredménysora (egyéni, csapat, váltó): 7 arany, 1 ezüst, ebből a férfiaké 6-1. Az év sportolója-választáson mindez tükröződött, hiszen Balogh Gábor 1., Vörös Zsuzsanna, a férfi csapat és Pécsi Gábor szövetségi kapitány 2. lett kategóriájában.

Eredményességben 2001, a millfieldi vb és a szófiai Eb mérlege közel hasonlóra sikeredett: 6 arany, 1 ezüst, 1 bronz, ebből a férfiaké 5-1-1. Ehhez képest az év sportolója-voksoláson Balogh nyert, edzője, Rátonyi Gábor 3. lett, de sem a csapatok, sem a kapitányok között nem akadt senki a sportágból a legjobbnak szavazottak között. Pálvölgyi Miklóstól, a férfiak egy esztendeje "regnáló", kiválóan debütáló szövetségi kapitányától először azt kérdeztük, szerinte miért.

- Egyszerűen lemaradtunk az előre megadott listáról, ahonnan választani lehetett. Azt persze elismerem, hogy más sportágakból is nagy egyéniségek kandidáltak. Igazából azt sajnálom, hogy a csapat nem ért oda az élbolyba, hiszen tavaly mindent megnyert. De őszintén mondom, nincs tüske bennem, s tudom, mi a dolgunk: idén is hasonlót produkálni. Az újságírók dolga pedig az, hogy mindezt ne felejtsék el év végére.

- Utóbbiban, a publicitás megélénkülésében talán segíthet egy újabb nagy hazai esemény, a Világkupa-döntő augusztusban Budapesten.
- Így van, az év legjobbjai név szerinti meghívással vesznek részt rajta. A rangját tovább növeli, hogy ez lesz az első olimpiai kvalifikációs verseny, férfi és női győztese ott lehet majd Athénban.

- Ahol 24-24 helyett immár 32-32 pentatlonista hölgy és úr vetélkedhet a NOB tavalyi döntése szerint. Hogyan érinti mindez a magyar öttusát?
- Jól különösebben nem, hiszen marad ez egy nemzetre jutó két kvóta nemenként, pedig mi többet is be tudnánk tölteni. Viszont a döntés megnyitotta az utat az eddig háttérben maradó országoknak, főleg a női mezőnyben. A létszámnövelés talán abból szempontból lehet számunkra is kedvező, hogy növeli a váltó sanszát az olimpiai műsorba kerülésre, igaz, Athénban valószínűleg még nem.

- Eddig háttérben maradónak számítottak például az egyiptomiak, erre tavaly a férfi váltójuk megnyerte itt, Budapesten a junior vb-t.
- Mert jó napjuk volt, lendületet kaptak, s a többiek, így a magyarok is "segítettek" nekik. A felnőttek között, ahol stabilabbak a teljesítmények, nem kell ilyesmire számítani.

- És a további magyar sikerekre 2002-ben?
- Azokra feltétlenül. Csapatban és váltóban egyértelmű esélyesnek számítunk, s bár az egyéni mindig bizonytalan, 2001-es három dobogós helyünk csak jót jelent.

- Az egyiket, a legértékesebbet Balogh Gábor szerezte, aki szinte dacból nyerte meg a vb-t, azok után, hogy ön nem bontotta meg miatta az Eb-győztes váltót. Mi erről a véleménye?
- Nem kell ezt az ügyet felfújni. Ő bizonyított, mert egyénit nyert, én szintén, mert a váltó is első lett. Ez a szám marad az utolsó, úgyhogy továbbra sem kell különösebben taktikázni az összeállításnál.

- Apropó, összeállítás! Kap-e valaki könnyítést az Usti Nad Labem-i Eb-re és a San Franciscó-i vb-re történő válogatásnál, mint tavaly éppen Balogh?
- A válogatási elveket már elfogadta a szövetség elnöksége. Ezek szerint kiemelés nincs, mindenkinek egy külföldi és a budapesti VK számít be. Biztos vagyok benne, hogy Balogh ott lesz a világversenyeken, nincs rászorulva, hogy hendikepeket kapjon.

- A dopping is bizonyosféle hendikep, s sajnos miatta át kellett írni a tavalyi junior vb eredménylistáját. Az öttusa is doppingveszélyes sportág lett?
- Egy ukrán és egy orosz versenyző bukott le, s eddig is főleg a szovjet utódállamokra volt jellemző ez az eszköz. A dopping nincs jelen komolyan a sportágban, kultúrországokban kultúremberek nem élnek vele. Még nem tart ott az öttusa, hogy külön hátsó kaput kelljen nyitni miatta az ellenőrzés elől menekülőknek, mint néhány atlétikapályán.