Vágólapra másolva!
Erdei Zsolt és Kovács István, az Universum Box Promotion magyar profi ökölvívói sikeres ütközetüket követően hétfőn már itthon voltak, és a Generali Ko-Ko klubban beszéltek a 2001-es esztendőről, amely összességében sikerekkel teli volt számukra. Kokó esetében érdekesebb ez a kérdés, hiszen pályafutása csúcsán csak néhány hónapig érezhette magát.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Madár és Kokó: közös az út

A mostani felkészülése Madárnak igen hosszúra sikerült, ugyanis a novemberi második meccse Vlagyimir Klicsko sérülése miatt elmaradt, de szerinte nem volt haszontalan az elnyúló fölkészülés: "Tizenhárom fárasztó hetet felkészüléssel töltöttem, s mivel a második meccs elmaradt, nem pihenhettem, de az eltöltött idő így sem volt haszontalan, hiszen sokat fejlődtem. Most három hét pihenőt kaptam, január 8-án itt Magyarországon kezdem a felkészülést futásokkal, edzőtermi munkával, január 20-tól pedig Németországban folytatom, a technikai felkészülésre fektetve a hangsúlyt."

Az [origo] kérdésére, hogy vajon jogos volt-e az amerikai ellenfél leléptetése, Madár a következőket mondta: "A negyedik menetben súlyos ütéseket mértem rá, csodálkoztam, hogy még talpon van, s a technikai KO szerintem jogos volt. Nem voltam meglepődve a bíró döntésén, Corona nagy verést kapott."

Kokó már nagyon ki volt éhezve a bokszra, s a rajongói is őrá. Miután Chacón nyáron elvette tőle világbajnoki övét, Kovács sokat gondolkodott a folytatásról, ám végül mindenki legnagyobb megelégedésére a folytatás mellett döntött. Fél évet kihagyott, s kiváncsian várta a közvélemény, hogy vajon a régi Kokót láthatjuk-e a szorítóban. Nem a régit láttuk, hanem - Kokó volt mestere, Szántó Imre szavaival élve - egy vadonatújat.

Kokó elismeri, még nincs címmeccshez megfelelő formában

Az ellenfeléről megjegyezte: bár hirtelen "rántották bele" az ütközetbe, a rendelkezésre álló rövid idő alatt jobban kiismerte a nicaraguai Kokót, mint fordítva. Mégis: kedvező ellenfél volt? Kovács szerint ilyenről a profibokszban nem lehet beszélni: "Nincs kedvező és kedvezőtlen ellenfél. Akit megversz, az kedvező, akitől kikapsz, az kedvezőtlen. Ez a srác technikás, nagy ütőerővel rendelkezik, ellenem hibamentesen bunyózott, nem is becsültem le a meccs előtt. Igazi nagy bajnok azonban sohasem lesz belőle. Hogy én is újra a régi legyek, szükségem van minél több, várhatóan 1-2 felhozó meccsre, hogy visszanyerjem a magabiztosságom, a könnyedségem."

S ami mindenkit igazán érdekel, az Kokó jövője. Lehet-e még világbajnok, lehet-e valaha a világ pehelysúlyú bokszuralkodója? Egy biztos, türelmesnek kell lennie neki is és a rajongóinak egyaránt: "A célom, hogy minél előkelőbb helyet érjek el a szervezetek világranglistáján. A szombati meccsemet követően beszéltem a WBO mindenhatójával, Paco Valcarcellel, aki szerint már a januári ranglistájukon dobogós leszek. Egy újabb vb-címmeccshez száz százalékos formában kell lennem. Ezt jövő év végére, legkorábban szeptemberre érhetem el."

Addig azonban Kokó szerint még rengeteget fog változni a profiboksz világa: "Változik az ökölvívóélet (erre jó példa vagyok én is), nem lehet tudni, mit hoz a jövő. A téli olimpia miatt Németországban nem lehet majd februárban bokszmeccset rendezni, ám én közvetlenül utána bunyózni akarok. Szakmailag, emberileg, lelkileg a következő év végére leszek készen a vb-címre."

Szavai is alátámasztják Kokó egyértelmű akaratát: folytatni akarja az ökölvívást, s nem akar megállni a világbajnoki öv megszerzéséig, kijelentésével cáfolta is azokat a "pletykákat", hogy visszavonulását fontolgatja. A rá jellemző stílusban, megnyerő közvetlenséggel beszélt a visszavonulását firtató kérdésre: "Határozott személyiségnek tartom magam, ha majd abba akarom hagyni, akkor - csakúgy, mint most - a nyilvánosság elé állok, és bejelentem, hogy vége. De nekem jelenleg az ökölvívással kapcsolatosan céljaim vannak, és remélem, az ökölvívásnak is velem."

Kovács vb-címmeccsével az Eb-öve elszállt, azonban megtörténhet az, hogy a tervbe vett világbajnoki címmeccs előtt előbb ringbe száll Manuel Calvo ellen az Európa-bajnoki övért. Kokó az [origo] kérdésére elmondta: "Calvo ütőerőben elmarad Chacóntól, s nem tartozik a világ közvetlen élvonalába, a pehelysúlyúak között az első 20-25 között van valahol." Érdeklődésünkre beszélt súlycsoportja legjobbjairól, azaz legnagyobb riválisairól is: "Barrera jelenleg a legjobb, Morales igazi sztár Dél Amerikában, Hamed pedig a nehézsúlyúakéhoz hasonló népszerúséggel rendelkezik a világ bármelyik pontján." S hogy szíve szerint kivel bokszolna legszívesebben egy jövőbeli vb-címmeccsen? "A legnagyobb presztízst egyértelműen, még mindig Hamed legyőzése jelentené számomra."

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Három világsztár: Erdei Zsolt, Kovács István és Kovács Ágnes

Kihívásokkal teli volt Kokó 2001-es esztendeje, ám mégis elégedett: "Boldog és büszke vagyok. Januárban profi vb-címet szereztem, júniusban ezt elvesztettem. Sokat tanultam, a vereségem után új barátokat szereztem, régieket vesztettem, ebben az időszakban lefelé ívelt a karrierem. Most újra rátaláltam az élet szép oldalára, kicsit leszálltam a földre, s mondhatom, nem is olyan rossz itt. Életem egyik legszebb éve volt - néha a fájó emlékek is széppé válnak."

Juha Pál

Ajánlat:

Kovács Ági: 14 századra a yardos világcsúcstól

Korábban: