Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az Eb-keret utolsó játékosa is szívesen lennék

Juhász Roland
Vágólapra másolva!
Juhász Roland a fociválogatott előző három meccsén nem játszott, de ez nem zavarja, mert úgy látja, az egység nagy erőssége a csapatnak, amelyben a kispadosok ugyanúgy hozzájárulnak a sikerhez, mint a pályán lévők. A 32 éves védő azt mondja, egyelőre nem agyal azon, hogyan lehet majd Cristiano Ronaldót megállítani az Eb-n, ehelyett minden erejével arra koncentrál, hogy jó formában zárja a szezont, és bekerüljön a Storck-keretbe.
Vágólapra másolva!
  • A magyar válogatottsági örökrangsorban a negyedik 90 meccsel
  • Az MTK-ban csatárként kezdte, az Anderlechtben nyolc évig légióskodott
  • 2009-ben a belga bajnokság legjobb védőjének választották
  • 2010-ben Gera Zoltánt megelőzve az évtized legjobb magyar focistája lett
  • 2009-ben és 2011-ben megnyerte a magyar Aranylabdát
  • Az Origónak azt mondja, a Videotonból akar visszavonulni

Amikor látod, hogy Ronaldo mesterhármasával fordít a BL-ben a Real Madrid, eszedbe jut, hogy két hónap múlva lehet, hogy neked kell majd őt megállítani?

Sokkal fontosabbnak tartom, hogy a saját csapatomra figyeljek, az ellenfél feltérképezésére később kerül majd sor. A legfontosabb, hogy aki ott lesz a keretben, az az Eb előtti egy hónapot kihasználja a felkészülésre. A horvátok elleni 1-1-es felkészülési meccsen is látszott, hogy milyen fontos volt az az egy hét, amit előtte együtt töltöttünk.

Ronaldónál maradva, van ötleted, hogyan lehet megállítani?

Mindenki tudja, milyen játékos, nagyon nehéz, szinte lehetetlen belőle felkészülni, nem véletlenül a világ egyik legjobbja. Feltételezem, a Wolfsburg is készült belőle, mégis egy triplával kiejtette a németeket. Ezért számít világklasszisnak.

Juhász azt mondja, a tavalyi idénye jobb volt, mint a mostani - a Videoton akkor bajnok lett, most a harmadik helyen áll Forrás: MTI/Illyés Tibor


A felfokozott magyarországi Eb-hangulatból mit érzel?

A bajnokságban ez a nézőszámokon sajnos nem látszik, de ha a válogatottról van szó, akkor érezhető a felfokozott hangulat, hiszen mindenki ki volt éhezve erre a sikerre. Örömteli, hogy mindenki pozitívan áll hozzá az Eb-ez, és bízik bennünk,

És ez nem is irreális, hiszen egy olyan csoportba kerültünk, amelyből lehet esélyünk bekerülni a legjobb 16 közé. A sikerekhez a drukkerek már a selejtezők során is hozzájárultak, pozitív erőt sugároztak a lelátóról, ahogy a telt házas meccseken végigszurkolták a meccseket. Pluszenergiát ad, hogy ennyire várják most a magyarok az Eb-t.

Az ellenfeleink: Ausztria, Izland, Portugália. Hány pontra számítasz?

A pontokba nem mennék bele, de ami nagyon fontos, hogy az első meccsünk sorsdöntő lehet. Ha jó eredményt érünk el, az komoly lendületet és önbizalmat adhat a folytatásra.

Van az osztrákoknak egy szombathelyi születésű védője, a 100 Serie A-meccsel, 40 válogatottsággal rendelkező Garics György. Szerinted beférne a magyar válogatottba?

Annyira nem ismerem őt, de jobbhátvédként szerintem most nehéz helyzetben lenne, mert Fiola Attila meghatározó embere volt a selejtezősorozatnak. Azt gondolom, ezen a poszton jól állunk.

Szerinted milyen eredmény segítené a legjobban a magyar foci fejlődését?

Az, ha kihozzuk a maximumot az Eb-ből. Hogy ez milyen szereplést jelent, és továbbjutást ér-e, azt majd meglátjuk, de a legfontosabb, hogy ne legyen hiányérzetünk a végén.

Szeretne az Eb-n is csapattag lenni (a képen 23-as mezben) Forrás: MTI/Illyés Tibor


Nagy kérdés még, hogyan áll majd fel a védősor. Te hogy raknád össze?

Ez nem rajtam múlik. Jó, hogy harc van a csapatba kerülésért, ebből a válogatott is profitálhat. A keretben lévő védők mindannyian azon leszünk, hogy megnehezítsük a kapitány dolgát azzal, hogy mindenki a legjobb formájában van.

Mit szólsz ahhoz, hogy Leandro és Vanczák Vilmos biztos, hogy nem lesz ott az Eb-n, miután a kapitány megköszönte az eddigi munkájukat? Nem sokkal idősebbek nálad.

Ha jól tudom, megbeszélte ezt velük, ami korrekt és intelligens lépés a részéről, az edzők a legtöbbször nem szokták megindokolni, hogy miért hagynak ki valakit. De én játékos vagyok még, így az ilyen és hasonló kérdésekről nem nekem kell döntenem. Most már én sem tartozom a fiatal játékosok közé, de azon leszek, hogy bekerüljek az utazó keretbe.

Juhász-gól a Videotonban:

Bernd Storck a csapattársadat, Lang Ádámot felhívta, biztatta, miután kikerült a Videoton kezdőjéből. Neked mondott valamit arról, hogy milyen szerephez juthatsz?

Minden játékossal beszél, nekem is mondta, hogy majd a májusi, Elefántcsontpart elleni meccsen szerepet kapok. Szeretném majd a teljesítményemmel bebizonyítani, hogy lehet rám számítani.

Az előző három válogatott meccsen – a norvégok elleni pótselejtezőkön és a horvátok elleni barátságoson – nem szerepeltél. Nem rossz előjel?

Nem, mert ott voltam a keretben. Ennek a csapatnak épp ez az erőssége: nem számít, hogy valaki a kispadon van, vagy a pályán, ugyanúgy küzdünk a sikerért, és ez a norvégok elleni meccseken érződött a leginkább. Az első pótselejtezőn eltiltás miatt a keretben sem voltam benne, de

Ha utolsó ember leszek a keretben, akkor is azon leszek, hogy segítsek a csapaton, de szerintem mindenki hasonló véleményen van, a lényeg az egység.

Szerinte Lang Ádámmal nem egymást szorítják ki a Videotonban és a válogatottban Forrás: MTI/EPA/PAP/Marek Zakrzewski


Fura helyzet, hogy a válogatottban Lang Ádám, a Videotonban pedig te szerepelsz mostanság középhátvédként. Hogyan élitek meg ezt a kettősséget a védőtársaddal?

Mivel Langi bal oldali belső védő, én pedig jobb oldali belső védő vagyok, ezért nem vagyunk egymás konkurenciái. Ezek edzői döntések, egyszerűen próbálunk úgy futballozni, hogy lehetőséghez jussunk.

Szerinted miben jobb egyikőtök a másiknál?

Langi nagyon masszív, jó védő, rendre bizonyítja, hogy lehet rá számítani, jól sikerültek a válogatott meccsei. Fiatal, előtte a jövő, én sokat látok benne nagyon, a mentalitása is nagyon jó, ha így folytatja, akkor hamarosan külföldön találhatja magát, ehhez minden adottsága megvan.

Az Eb után kipróbálnád magad újra légiósként?

Nem.

jól érzem itt magam, jó a csapat, jó a közeg. Persze soha ne mondd, hogy soha. Közben a foci mellett lassan elkezdhetem építeni a civil karrieremet.

Mi lesz belőled?

Főiskolán, sportszervezői szakon tanulok, angolul és franciául beszélek, de előbbiből szeretnék még letenni egy nyelvvizsgát.

Sok sportolónál probléma, hogy nem készül erre tudatosan, ezért ilyenkor megzuhan. Én nem szeretnék ebbe a hibába esni.

Juhász labdamentése Forrás: MTI/Illyés Tibor


Az edzősködés továbbra sem vonz?

Nem, bár nem lehet tudni, mit hoz az élet. Más dolgok érdekelnek, az edzősködés áll a legmesszebb tőlem.

Milyen formában érzed magad 32 évesen, az egész pályafutásodat tekintve?

A mostani szezonom felemás volt, voltak jobb és gyengébb meccseim. Tavaly márciusban sérvvel műtöttek, fél évig sok kellemetlenségem volt miatta, de ez már a múlté, most sokkal jobban érzem magam. De ilyen egy futballista élete. A tavalyi szezonom jobb volt, azon dolgozom, hogy napról napra, meccsről meccsre jobb formába kerüljek.

Mit szólsz a válogatott szálláshelyéhez? Ötcsillagos, két golfpályás kastély, a CNN az ötödik helyre tette az álomnyaralás-helyszínek listáján.

Mindenki tudja, hogy egy Eb-n minden szempontból a legjobb kiszolgálást igyekeznek megadni a csapatok számára, szerintem egyik válogatott sem lesz rossz helyen elszállásolva. A legfontosabb a nyugodt környezet, hogy tudjunk regenerálódni, a luxus kevésbé fontos, pláne, hogy az Eb nem egy nyaralás lesz a számunkra.

Szex az Eb alatt?

A nagy események előtt mindig felmerül, hogy szükséges-e a szex a jó szerepléshez a torna alatt. „Embere válogatja. Van, aki nehezebben bírja a bezártságot, van, aki jobban, én utóbbiak közé tartozom, mivel sokat voltam a futball miatt távol a családomtól. De biztos lesz lehetőség arra, hogy a játékosok a családdal találkozzanak. A cél a legfontosabb, hogy nyugodtan, tiszta fejjel tudjunk készülni a meccsekre.”

Szavazzon!

Ön melyik belsővédő-párost játszatná az Eb-n?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről