Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Böde Dániel

Budapest, 2015. április 25.
Böde Dániel, a Ferencváros támadója, miután gólt szerzett a labdarúgó OTP Bank Liga, 25. fordulójának Ferencváros - Diósgyőri VTK találkozóján a fővárosi Groupama Arénában 2015. április 25-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Budapest, 2015. április 25. Böde Dániel, a Ferencváros támadója, miután gólt szerzett a labdarúgó OTP Bank Liga, 25. fordulójának Ferencváros - Diósgyőri VTK találkozóján a fővárosi Groupama Arénában 2015. április 25-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A 29 éves, 190 centi magas csatár a pályafutása során kizárólag az NB I-ben fordult meg, ott is mindössze csak két csapatban. A Paksi SE saját nevelésű játékosa 2006-ban kapott profi szerződést. Végül 2012 nyarán hároméves szerződést kötött a Ferencvárossal, a 2012–13-as szezonban 17 góllal a második lett az NB I góllövőlistáján.
Vágólapra másolva!

Bár tavaly télen bokasérülést szenvedett, végül bajnoki címet ünnepelhetett a Ferencvárossal. A legutóbbi négy idényéből háromban is dobogós volt a góllövőlistán, az idei 17 találatával azonban már e téren is csúcsra jutott.

Ehhez kellett az OTP Bank Liga 21. fordulójában játszott, Puskás Akadémia elleni 2-0-ra végződő Fradi győzelem is, melyen Böde találatát először öngólként vették jegyzőkönyvbe. A Ferencváros végül hivatalos beadvánnyal fordult az MLSZ-hez, melyet a szövetség végül helyben hagyott, a találatot pedig a Fradi csatárának nevéhez írták.

Böde Dániel Forrás: MTI/Illyés Tibor

A szezon során Bödének akadt egy 854 perc hosszú eredménytelen sorozata, melyet végül a bajnokságban szerzett 12. találatával a Paks ellen tört meg.

Népszerű futballhős

2015. szeptember középén új, három évre szóló szerződést írt alá az FTC-vel, meghosszabbítva az eredetileg 2016 nyarán lejáró megállapodást.

Az új megegyezés során a csatár nem kért fizetésemelést.

Az MLSZ Rangadó díjátadó gáláján Böde két kategóriában is az élen végzett: a gólkirályi címért járó Deák-díj mellett övé „Az év NB I-es gólja” cím is. Emellett 24 ponttal – 17 gól + 7 gólpassz – a gólokat és gólpasszokat összesítő kanadai táblázatot is első helyen zárta.

A Football Heroes névre keresztelt, a magyar válogatott játékosairól mintázott játékfigurák között egyelőre Böde babája a legnépszerűbb az eladási listán. Az 5-6 cm nagyságú figurák árából a gyártó minden eladott doboz után 1000 forintot az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány számára juttat el. Az összeggel a betegségből kigyógyuló gyerekek oroszországi sportversenyére való kijutását támogatják a szurkolók.

Feröer ellen megvillant

Böde 26 évesen kapott először lehetőséget a válogatottban Egervári Sándor szövetségi kapitánytól. Első gólját a Törökország elleni világbajnoki-selejtezőn szerezte, amely végül pontot ért a magyar válogatottnak.

Böde Dániel gólt fejel a Feröer-szigeteknek Forrás: MTI/Illyés Tibor

Majdnem kétéves kihagyás után 2015. október 8-án a Feröer-szigetek ellen szerepelt újra a válogatottban. Csereként beállva 0-1-es hátránynál a második félidőben szerzett duplájával megfordította a mérkőzést, fontos 3 ponthoz juttatva Magyarországot a 2016-os Eb selejtezőkörében.

A meccset követő felhajtást értetlenül fogadta, elmondása alapján „kicsit átesett a közvélemény a ló túloldalára”.

Az ébredő erő

A Norvégia elleni pótselejtező visszavágóján a Hajdú B. István által csak ébredő erőnek" nevezett támadó emlékezetes mozdulattal küldte a földre a vele pontosan azonos súlyú és magasságú Even Hovlandot, melyről az M4-nek röviden így nyilatkozott: "Rosszul toltam meg a labdát, a gyerek le tudott szerelni, úgy voltam vele, hogy ne legyen kontra, aztán ezt a módját választottam annak, hogy megállítsam...nagyjából ennyi."

Majd később így fogalmazott: "Előfordul az ilyen...még a sárgán is meglepődtem.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről