Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Golovin Vlagyimir szerint az elmúlt években rengeteg kulcsfontosságú területen fejlődött a csapata, amely nagyszerű teljesítménnyel jutott ki a párizsi olimpiára.

A válogatott szövetségi kapitánya a 2021 nyarán esedékes kinevezése idején a keretnek csaknem a nyolcvan százalékát ismerte már, hiszen dolgoztak együtt valamelyik klubcsapatnál, vagy az utánpótlás-válogatottban.

"Azt gondoltam, egyszerűbb lesz a feladat, de még azok is, akik 2018-ban junior világbajnokok voltak, felnőttként teljesen másképpen működtek. 

Már nem azok a lányok voltak, akik mindent első szóra elfogadnak. Egy kicsit más volt már a légkör, és voltak nehézségek a sérülések miatt is" -

mondta Golovin, aki elárulta, hogy a mostani csapat gerince tavaly tavasszal, az Izland elleni világbajnoki selejtezők előtt alakult ki, azóta kevesebb a sérülés is.

Női, kézilabda, olimpiai, selejtező, Magyarország, Japán, Golovin Vlagyimir
Golovin Vlagyimir szerint az olimpiai résztvevő női kéziválogatott rengeteg területen fejlődött
Fotó: Origo - Csudai Sándor

A kapitány elárulta, hogy a csapaton belüli kommunikáció is szintet lépett, mert a kinevezése utáni két évben bármit megbeszéltek, azzal kapcsolatban szinte csak Győri-Lukács Viktóriának volt kérdése, a többieknek nem. Ez mostanra olyannyira megváltozott, hogy már senki nem fél kérdezni, emellett egymással is megbeszélik, amit esetleg nem értenek, hogy pontosan tudják végrehajtani a feladatukat.

"Biztos vagyok benne, hogy ennek is köszönhető, hogy a svédek elleni mérkőzés ilyen jól sikerült. 

Ha sikeres akarsz lenni, akkor egyéniségek kellenek, de a csapat a legfontosabb. Most nagyon jó csapatunk van, de azt fel kellett építeni" -

vélekedett arról Golovin, hogy a felelősségvállalás mértéke is jelentősen nőtt a csapaton belül.

A szövetségi kapitány arról is beszélt, hogy az önbizalomfejlesztés is kiemelt szerepet kapott a válogatottnál, valamint a játékosok munkamorálja is javult, klubjukban az erőnléti edzésekre nagyon odafigyeltek. Golovin kiemelte, hogy csapata folyamatosan rengeteget profitál abból, hogy a Győr és a Ferencváros után a Debrecen is bekerült a Bajnokok Ligájába. 

Az 54 éves vezetőedző nem győzte hangsúlyozni, jelentősen nőtt a játékosok belső motivációja, a fiataloknak is komoly céljaik vannak a BL-ben és a válogatottban is, ráadásul többen is egyérteműen kijelentették: azért dolgoznak, hogy olimpiai bajnokok legyenek

- számolt be róla az MTI.

Női, kézilabda, olimpiai, selejtező, Magyarország, Japán, Golovin Vlagyimir, Böde-Bíró Blanka
Ünnepel a magyar csapat, középen a kapitánnyal, Golovin Vlagyimirrel
Fotó: Origo - Csudai Sándor

Egy pillanatig nem láttam rajtuk félelmet. Izgatottságot láttam, és azt, hogy vagy így, vagy úgy, de meg fogjuk oldani" -

idézte fel Golovin a debreceni tornát, amely során kivívta a párizsi olimpián való részvételt a női kézilabda-válogatott.