Magyar csoda a világbajnokságon: drámai meccsen jutott döntőbe és az olimpiára a férfi vízilabda-válogatott

Fukuoka, 2023. július 27. A magyar válogatott játékosai a férfi vízilabdatorna negyeddöntőjében játszott Magyarország - Spanyolország mérkőzésen a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 27-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A magyar férfi vízilabda-válogatott csütörtökön Spanyolországgal találkozott a világbajnokság elődöntőjében, drámai meccsen 12-11-re tudott nyerni, a döntőben pedig a görög csapat lesz a magyarok ellenfele.

A spanyolok a franciák, a mieink az Egyesült Államok elleni egygólos sikerrel jutottak a legjobb négy közé a fukuokai vizes világbajnokságon.

A világbajnoki címvédő spanyolokkal sokat készült együtt a magyar csapat. A spanyolok, amikor a négy közé jutottak, nyolcból csak egyszer szenvedtek vereséget, éppen a magyaroktól kaptak ki 2007-ben Melbourne-ben.

A két csapat sorozatban a harmadik tornán került szembe egymással a négy között: tavaly a spliti Európa-bajnokságon 10-8-ra nyert Varga Zsolt együttese, egy hónapja Los Angelesben a világkupa szuperdöntőjében viszont ugyanilyen arányban győztek a spanyolok. Ezt megelőzően az olimpiai bronzmeccs volt emlékezetes, Tokióban, amelyet 9-5-re nyertek a magyarok, a budapesti Eb-döntőn 2020-ban, a Duna Arénában ötméteresekkel nyertünk.

A magyar válogatott játékosai Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A meccsen két rossz támadást követően a spanyolok szereztek vezetést, Marc Larumbe közvetlen közelről lőtt gólt, majd az ellentámadásból Zalánki Gergő egyenlített.

A spanyolok kapufája után Zalánki lőtt kapu mellé, majd Bernat Sanahuja lövésével újra a spanyolok vezettek. Egy emberhátrányos szituációban Vogel Soma mutatott be több bravúrt is, Manhercz Krisztián bombájával pedig sikerült megint egyenlíteni.

Alejandro Bustos emberelőnyös góljával megint a spanyolok vezettek, de a vb-újonc Vigvári Vince góljával 3-3 volt az állás egy negyed után.

A második negyed elején Vogel fejjel védett, majd Jansik Szilárd ejtése landolt a kapufán.

A negyed közepén Varga Dénes villantott meg valamit a zsenialitásából, egy szabaddobást csavarral lőtt Unai Aguirre kapujába. A lejáró támadóidő sürgette Vargát, de így sem volt semmi esélye a spanyol kapusnak. 4-3-nál először vezettünk a meccsen.

Varga Dénes (j) és a spanyol Marc Larumbe Gonfaus Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Felipe Perrone ötméteresből egyenlíthetett volna, de Vogel Soma, aki az amerikaiak ellen két ötöst védett, most is hárítani tudott. Egy rontott emberelőnyünk után Alberto Munárriz egyenlített, majd Perrone góljával megint a spanyolok vezettek, majd a spanyolok 10-ese újabb gólt szerzett, ami után Varga Zsolt időt is kért, de nem sikerült közelebb jönnünk, 6-4-re a spanyolok vezettek.

A harmadik negyed spanyol góllal kezdődött, Sanahuja pattintott lövése fogott ki Vogelen, de Jansik szerencsére gyorsan tudott válaszolni a spanyol gólra. A védekezésünk kezdett feljavulni, de Nagy Ádám ejtése a kapufán landolt, Angyal Dániel viszont egy remek húzással, emberelőnyből szépített 7-6-ra.

Többször is egyenlíthettünk volna, de Munárriz révén a spanyolok találtak be, majd másodpercekkel a negyed előtt Német Toni gyűrt be egy centergólt, így 8-7 volt oda.

A negyedik negyedet Miguel del Toro emberelőnyös gólja nyitotta, de Manhercz gyorsan reagált erre is. Egy jó védekezés után sajnos eladtuk a labdát. Emberhátrányban védett Vogel, de Sergi Cabanas így is góllal zárta le az akciót.

Zalánki egy szabaddobásból hozta vissza megint egy gólra a válogatottat, de Blai Mallarach távoli góljával megint kettővel vezettek a spanyolok. Jansik háttal a kapunak szerzett egy nagyszerű gólt, majd Vámos bombázott, ami után 11-11-nél egyenlíteni tudtunk két perccel a vége előtt.

Egy perccel a vége előtt ellenünk fújtak támadásban, a túloldalon pedig Zalánkit állították ki, aki így ki is pontozódott. Az emberhátrányt kivédekeztük, majd Varga Zsolt kért időt, 15 másodperc maradt. Manhercz az utolsó pillanatban lőtt, Aguirre pedig bevédte a labdát, ezzel pedig le is telt az idő.

A magyar válogatoitt drámai meccsen, 12-11-re győzve jutott a világbajnoki döntőbe, ezzel pedig kiharcolta az olimpiai részvételt is. A fináléban a szerbeket legyőző görög csapat lesz az ellenfelünk.

Magyarország-Spanyolország 12-11 (3-3, 1-3, 3-2, 5-3)
gólszerzők: Manhercz 3, Zalánki, Jansik Sz. 2-2, Vigvári Vi., Varga Dé., Angyal, Német, Vámos 1-1, illetve Sanahuja, Munarriz, Perrone 2-2, Larumbe, Bustos, De Toro Dominguez, Cabanas, Mallarach 1-1