Vágólapra másolva!
A magyar válogatott győzelemmel kezdte meg szereplését szombaton a Debrecenben zajló U19-es férfi kosárlabda-világbajnokságon. A folytatásban Argentína válogatottjával csapott össze Váradi Kornél csapata a Főnix Csarnokban. A három negyeden át tartó parázs küzdelem után a magyar válogatott utolsó negyedben óriási energiákat mozgosítva egy ponttal legyőzte esélyesebb ellenfelét.

Váradi Kornél kapitány együttese a D csoport nyitókörében az Ázsia-bajnok, kilencedik vb-jükön szereplő dél-koreaiakkal csapott össze, és végig vezetve, a második kivételével minden negyedet megnyerve diadalmaskodott. A magyarok vasárnap az argentinokkal találkoztak, akik utoljára csak 1987-ben hiányoztak a vb-mezőnyből. Dylan Bordon, Lee Aaliya és Lucas Giovanetti egyaránt az argentin kosárlabdázás új csillagai lehetnek majd. Az irányító Bordon sokat szenvedett a dobással a tavalyi U18-as amerikai tornán, de később a Gran Canaria csapatában újra magára talált, és az argentin támadások szervezése leginkább rajta múlik majd.

Másfél perc után Csendes Péter triplájával indult el a mérkőzés, majd néhány közeli argentin próbálkozás után Lucas Giovanetti faulttal együtt dobott kosarat. Csendes újra betalált kintről, de Dylan Bordon két saroktriplával büntette az elcsúszó magyar védekezést (9-6). A folytatásban Tóth Patrik erőszakos betörése újabb két pontot.

Az argentinok szenvedtek a gyűrű közeli befejezéssekkel, a magyar csapat viszont a védőlepattanózásban mutatott gyengeségeket.

Szerencsére második szándékból kevés kosarat tudtak dobni a dél-amerikaiak, így három perccel a negyed vége előtt fej-fej mellett haladt a két csapat (8-9).

A magyar csapat keményen védekezett Forrás: FIBA

Az argentinok irányítóját, Bordon gyakran két magyar játékos is őrizte a periméteren, és sikerült is zavarba hozni néhányszor a vendégek játékmesterét. Csátaljay több gyönyörű megoldása kiperdült a gyűrűből, majd az ellentámadásnál Santiago Trouet szép kosarat szerzett a festéken belül. A negyed kétpontos argentin vezetéssel zárult (11-13).

Biztató jel volt tízpercnyi játék után, hogy a magyar csapat három eladott labdába hajszolta bele az ellenfelet.

Ellenben az argentinok háromszor blokkolták a magyar játékosokat, nehéz dolga volt Váradi Kornél tanítványainak a gyűrű közelében.

Hegedűs Brúnó büntetőivel egyenlő lett az állás (13-13). A magyar csapat sok alapvonali betöréssel próbálkozott, kevés sikerrel. Schmera Gergely, tőle picit szokatlanul, a triplavonalon túlról talált be, majd Csendes Péter meg nem adott hárompontosa után ismét

a Rátgéber Akadémia 199 cm-es magasbedobója talált be kintről (22-17) a magyar szurkolók kirobbanó örömére.

Óriási energiával játszott elől-hátul a magyar csapat. Meszlényi saroktriplája után Tóth Patrik tett vissza egy rossz dobást, majd Cseh Boton csent el egy labdát, és robogott végig vele a pályán. A negyed feléhez érve tíz ponttal vezetett a magyar válogatott (29-19).

Az argentin időkérés után Trouet középtávolija esett be a magyar gyűrűbe, majd Hajdú Péterre fújtak sportszerűtlent a bírók. Szerencsére Dylan Bordon csak az egyiket dobta be, majd Csátaljay szabálytalansága után Giovanetti picivel mégis közelebb tudta hozni az argentin csapatot (29-25).

Az argentinok sok büntetőt dobhattak Forrás: FIBA

Sajnos a negyed végére picit belealudta a meccsbe a magyar csapat. A 205 cm-es Lee Aaliya és Lucas Giovannetti közeli kosaraival kiegyenlítettek a dél-amerikaiak. A negyedet Cseh Botond kísérlete zárta, de labda leperdült a gyűrűről (31-33).

Kiegyensúlyozott és kemény játékot hozott az első húsz perc. A magyar csapat hét eladott labdába hajszolta bele az argentinokat, és bár a második negyedben már a gyűrű közeléből is eredményesek tudtak lenni a vendégek (kétszer annyi pontot szereztek második szándékból, mint a magyarok), a csapatvédekezés jól műkődött.

A kispadról becserélt magyar játékosok tizenkét pontot dobtak két negyed alatt,

és a magyar hárompontosok is a legjobb periódusban érkeztek.

A magyar kispad szintén lázban égett Forrás: FIBA

Csendes Péter kihagyott ziccerével indult a harmadik negyed, de a Sopron hátvédje egy szép hárompontossal javította a hibáját. Sajnos Fresno passza után Lee Aaliya válaszolni tudott távolról (34-38).

Csuti Kornél egy az egyben verte meg az argentinok magasemberét, Aaliyát, remek megoldás volt a zalaegerszegi centertől.

Lucas Giovannetti sorozatban a kilencedik sikeres büntetője és Aaliya zsákolása után azonban Váradi Kornél időt kért, hogy picit rendet tegyen a fejekben (36-44).

Váradi Kornél együtt élt a meccsel Forrás: FIBA

Sokkal koncentráltabb védekezést mutatott be a magyar csapat az időkérés után, és Ságodi Róbert passza után Hegedűs triplájával már csak hárommal vezetett az argentin csapat (41-44). Sőt,

a DEAC bedobójának újabb triplája után már csak egy volt a különbség másfél perccel a negyed vége előtt (45-46).

Csuti Kornél betörése után Lucas Giovanetti talált be a sarokból, ezzel zárult a harmadik negyed (48-51).

Bordon sok gondot okozott a magyaroknak Forrás: FIBA

Meszlényi remek ütemben blokkolta le Respaudot, majd Csuti Kornél már a tizennyolcadik pontját szerezte (52-56). Csendes Péter rettentően nehéz helyzetből elért kosara után Giovanetti dobása maradt ki hat perccel a meccs vége előtt. Trouet lefordulásos kosarára

Hegedűs Brunó egy elképesztően nagy triplával válaszolt, a DEAC játékosa már a harmadik hárompontosát dobta a meccsen.

A hazaiak kedvencét faultolták a következő támadásnál, a sikeres büntetők után két ponttal vezetett a magyar válogatott ((60-58).

Hajdú Péter és Csendes Péter labdalopásai után gyors kosarakat szerzett az újra extázisban kosarazó magyar csapat (65-58). Argentína azonban nem adta fel: Lucas Giovanetti szép betörése után Lee Aaliya dobhatott büntetőket, de a dél-amerikaiak magasembere mindkettőt kihagyta (65-52).

A debreceni közönség a 'Ria Ria Hungária' rigmusokkal biztatta a magyar csapatot két és fél perccel a lefújás előtt.

Cseh Botond faultolta Bordont triplakísérlet közben, a három büntetőből egyet dobott be az irányító. Két perc volt hátra, amikor Csuti Kornél, a meccs egyik embere, két védővel a nyakán dobott be egy ziccert.

Bordon távolról egy gyors triplával büntetett, majd a magyar csapat eladta a labdát. Bordon hibája után már csak huszonöt másodperc volt a meccsből, a támadóidő lejárta előtt Hegedűs triplája pattant ki a gyűrűből. Az óra 0,1 másodpercet mutatott, jöhettek az argentinok. A bedobás után már nem tudták a gyűrű felé irányítani a labdát az argentinok, a magyar csapat elképesztő küzdelemben óriási csapatmunkát bemutatva egy ponttal legyőzte az esélyesebb ellenfelét.

A kvartettből mind a négy gárda továbbjut, és a keresztbejátszás során a D csoportból az első a C csoport negyedikjével, a második a harmadikkal, a harmadik a másodikkal, a negyedik pedig az elsővel csap össze, majd a győztes csapatok jutnak tovább a negyeddöntőbe. A vesztesek a 9-16. helyért folytatják.


Eredmények, D csoport, 2. forduló

Magyarország - Argentína 67-66 (11-13, 20-20, 17-18, 19-15)
Legjobb dobók: Csendes 17, Hegedűs 15, Csuti 13 illetve Giovannetti 20, Bordon 13, Aaliya 11