Vágólapra másolva!
A magyar férfi kosárlabda-válogatott lejátszotta a harmadik meccsét is a Debrecenben zajló U19-es férfi kosárlabda-világbajnokság csoportkörében. A torna egyik legerősebb csapata ellen Váradi Kornél csapata keményen küzdött, de nem tudta megnehezíteni a posztonként is kiváló játékosokkal bíró török válogatott dolgát, így sima vereséget szenvedett.

A magyar válogatott óriási bravúrt elérve legyőzte Argentínát vasárnap a Debrecenben zajló U19-es férfi kosárlabda-világbajnokság csoportkörének második fordulójában. Váradi Kornél szövetségi edző együttese csak egy negyedet nyert meg, mégis sikerült győznie. Csendes Péter 17, Hegedűs Brúnó 15, Csuti Kornél 13 ponttal járult hozzá a sikerhez.

A török csapat főleg alsó poszton rettentően erős: a 206 cm magas Berke Buyuktuncel a Bajnokok Ligája 2022-2023-as szezonjában átlagosan 4,9 pontot, 3,9 pattanót, és 1,4 gólpasszt szorgoskodott össze a Tofas Bursa csapatában. A fiatal játékos remek hárompontosdobó és az intelligens védőjátékáról híres. Mellette a Besiktas fiatal centere, a 216 cm magas óriás Samet Yigitoglu kelt gyakran félelmet a játékosok szívében

Buyuktuncel a törökök sztárja Forrás: FIBA

Samet Yigitoglu és Arda Sivas vezetésével a törökök gyorsan megszerezték a vezetést az első percekben. Csuti Kornél triplájával és egy remek magyar kontratámadás után Cseh Botond ziccerével azonban ledoglozta a hátrányát a magyar csapat. A palánkok alatt sok gondot okozott a magyar magasembereknek a 216 cm magas Samet Yigitoglu játéka,

akinek passzából Hamza Mestoglu már a második tripláját dobta be négy perc leforgása után (7-13).

Váradi Kornél időkérése után Csátaljay Péter egy csodálatos horogdobással verte meg a védőjét. A magyar csapat sokat szabálytalankodott az első negyed feléhez érve. A török csapat másik sztárja Berke Buyuktuncel büntetői után azonban még mindig lőtávolban volt a magyar válogatott (9-14).

A törökök aggresszivitása már az első percektől kezdve a maximumon volt Forrás: FIBA

Csátaljay hárompontosa után Ozgur Cengiz dobása a dudaszó pillanatában esett be a magyarok gyűrűjébe. Nagyon nehéz dolga volt a magyar csapatnak dobóhelyzetet kialakítani,

és a törökök minden egyes rossz dobás vagy labdavesztés után gyors kontrákat vezettek a rendezetlen magyar védelem ellen.

Két és fél perccel a negyed vége előtt végre mi is dobhatunk büntetőket, Csuti Kornélnak egyet sikerült bedobnia.

Csuti Kornélnak nehéz dolga volt a palánkok alatt Forrás: FIBA

A magyarok zónavédekezését sokszor sikerült széthúznia a török csapatnak, és a rossz dobások esetén is volt biztosítéka Fikret Doğan csapatának: a 206 cm-es Buyuktuncel vagy a 216 cm magas Samet Yigitoglu közül egyik mindig a pályán volt, hogy lepattanókat szerezzen. Buyuktuncel büntetői után Meszlényi Róbert betörése volt eredménytelen, majd az ellentámadásnál Ozgur Cengizt ziccert közben faultolták a magyarok. (14-27).

A magyar csapat szerencséjére a törökök az első negyedben többször hibáztak a büntetővonalról,

ellenben a mezőnykísérleteik és tripláik felét bedobták.

Karahan Efeoglu saroktriplája után Hajdú Péter dobott be egy tempót, de sajnos másfél perccel a negyed kezdete után több mint tizenöt ponttal vezettek a törökök (16-33).

Emre Melih Tunca varázslatos no look (másfelé néz, mint ahova passzol) asszisztja Demirelnek, és Váradi Kornél jobbnak látta, ha újra időt kért.

A folytatásban Csuti Kornél talált be közelről, de sajnos a center már harmadik szabálytalanságát követte el, így inkább lecserélték őt.

A törökök nagyon erőszakosan törtek be Forrás: FIBA

Közben húsz pontra hízott a különbség, a magyarok távoli dobásokkal próbálták ellensúlyozni a törökök fölényét a festékben. Ságodi Róbert passzából Hajdú Péter talált be kintről (21-38). Sajnos a törökök egy percig nem lassítottak:

a 206 cm-es magasbedobó, a Besiktas játékosa Kerem Konan egy betörés után óriási emelkedve két magyar védőt zsákolt át.

És még nem volt vége a csodás kosaraknak a törökök részéről: az irányító Tan Yildizoglu egy visszalépős triplával verte meg csúnyán Ságodit, a második negyed utolsó három percében még nagyobb lett a különbség a két csapat között (24-47).

Cengiz Ongur épp ziccert dob Forrás: FIBA

Emberfogásra váltottak a magyarok, de második szándékból újabb pontokat, és ami fájóbb, lepattanókat szerzett a török csapat. Karahan Efeoglu triplája és Hamza Mestoglu közeli kosara után Pleesz Ádám dobott be egy saroktriplát. Az utolsó egy percre mindkét csapat játéka rohásba ment át. Ozgur Cengiz emberről dobott ziccere után Csátaljay büntetőivel zárult a félidő (34-58).

Ahogy várható volt, a lepattanócsatát a törökök nyerték húszpercnyi játék után. A védőlepattanókat tekintve majdnem háromszor annyit szedtek le a törökök (19), mint a magyar játékosok (5). A festékben is háromszor annyi pontot dobtak a vendégek, mint a magyar válogatott, és hihetetlen,

de kétpontos kísérleteik nyolcvan százalékát (!) bedobták a vendégek.

Sajnos a magyar csapat csak nagyon nehezen tudott tiszta dobóhelyzeteket kialakítani az első percektől kezdve önbizalomtól duzzadó törökök ellen, aki játéktudás mellett aggreszivitásban is a magyarok fölé nőttek az első két negyedben.

Csuti Kornél és Csátaljay Péter kosaraival indult a harmadik negyed. A törökök gyakran csodálatosan járatták a labdát: elképesztő helyzetfelismersé után Berke Buyuktuncel keresztbe lőtt labdája teljesen üresen találta meg a pálya másik sarkában álló Hamza Mestoglut, aki a harmadik tripláját süllyesztette el a hazaiak gyűrűjébe.

A magyarok szereztek pár szép kosarat a törökök ellen Forrás: FIBA

A csereként beállt Schmera Gergely szép kosara és Cseh Botond büntetői után a magyar csapat lassan próbált bekúszni a húsz pontos különbség alá a harmadik negyed feléhez érve (43-65). Magabiztosabban játszottak Váradi Kornél játékosai,

és nem féltek a védekezés és a betörések után sem kontaktba kerülni a magasabb törökök ellen.

Csátaljay büntetői után Ságodi Róbert zsákolt egy szépet, így sikerült is húsz pontos különbséget kiharcolni a magyar csapatnak (48-68). A magyar csapat 15-10 arányban megnyerte a harmadik negyedet.

A negyedik negyed elején Buyuktuncel és Hegedűs akaszkodott össze egy picit. A török magasember nehezményezte a DEAC játékosának keményebb védekezését, és a bírók technikait ítéltek ellene. Csendes bedobta a büntetőt. Pár pilanat múlva Csendes csent el egy labdát, de a kontra végén Meszlényi Róbert kihagyta a ziccert. Felpörögtek a törökök, de akadtak szép pillanatai a magyarok játékának is:

Cseh Botond óroási blokkját Kerem Konanon óriási üdvrivalgás követte a debreceni nézők részéről.

Bár támadójátékot tekintve továbbra is küszködött Váradi Kornél együttese, a magyarok zónavédekezése jobban mükődőtt mint a meccs első negyedében. Ellenben a támadásból védekezésbe való átmenetekből több pontot kapott a csapat, ez már nem számított.

A vége huszonhat pontos török győzelem lett, de a magyar válogatott erőn felül teljesített és becsülettel helytállt a szinten minden poszton extratehetségekkel bíró török válogatott ellen.

U19-es férfi kosárlabda-világbajnokság
Debrecen
3. forduló, D csoport
Magyarország-Törökország 64-90 (14-27, 20-31, 15-10, 15-22)
Legjobb dobók: Csátaljay 17, Cseh 11, Csuti 10 illetve Mestoglu 18, Efeoglu 17, Buyuktuncel 11

A mieink így a második helyen zártak a csoportban, szerdán pedig Japánnal játszanak a legjobb nyolc közé jutásért.