Vágólapra másolva!
A Debrecenben zajló U19-es férfi kosárlabda-világbajnokságon a magyar válogatott a 9-16. helyért Kínával csapott össze a Főnix Csarnokban. A kiegyenlített küzdelmet hozó első félidőt követően a végjátékot az ázsiai csapat bírta jobban, így Váradi Kornél csapata vereséget szenvedett. Folyatatás szombaton Madagaszkár ellen.

Váradi Kornél szövetségi edző együttese a csoportkörben 85-59-re verte a Koreai Köztársaságot, majd 67-66-ra legyőzte Argentínát is, aztán 90-64-re kikapott a törököktől, így a D csoport másodikjaként a C kvartettben harmadik japánokkal szállt szembe a negyeddöntőért. Az ázsiaiak jobb dobóformát fogtak ki, és végig vezetve nyertek. A házigazdák legjobbja Meszlényi Róbert lett 14 ponttal. A magyar csapat legszebb jelenetei a meccsen:

A győztes japánok továbbjutottak a negyeddöntőbe, ahol az amerikaiakkal csapnak össze pénteken, a vesztes magyar válogatott pedig a 9-16. helyért folytatta a tornán addig nyeretlen Kína ellen.

A center Yang Hansen középtávolijával indult a meccs, majd a kínaiak magasember egy gyűrű alatt áthúzott ziccerből is eredményes tudott lenni. Sajnos sok hibával játszott a magyar csapat, az irányító Csendes Péter kézmozdulatokkal is jelezte, hogy meg kéne nyugodni. Junhao Zhang triplája után Tóth Patrik és Schmera Gergely érkezett alsó posztra csereként.

Meszlényi Róbert passza után Cseh Botond ziccere az első magyar pontokat jelentette a meccsen (3-7).

Csuti Kornél és Ságodi Róbert kosaraival egy pont különbségre tornázta fel magát a magyar válogatott három és fél perccel a negyed vége előtt, de a magyar támadásokban még mindig kevés volt az átütő erő. Wei Lun Zhao tempódobása után Tóth Patrik talált be büntetőből (9-17).

A kínaiak sok dobást vállaltak középtávolról Forrás: FIBA

Meszlényi passza után Csendes Péter triplával indult a második negyed, majd fél perccel később egy középtávoli tempóból is betalált a magyar hátvéd (14-17).

A negyed feléig mindkét csapat szenvedett támadásban, büntetők után próbálkoztak a csapatok,

majd Meszlényi szép betörése után ismét csak egy pont volt a különbség (20-21).

Xinyi Li hárompontosa után időt kért Váradi Kornél három perccel a negyed vége előtt. A szünet után Hajdú Péter triplája és büntetői után újra a Budapest Honvéd bedobója volt eredményes távolról, a magyarok átvették a vezetést (29-27). A negyedet Hajdú Péter nehéz helyzetből elengedett horogdobása zárta (33-31).

Meszlényi jól játszott az első félidőben Forrás: FIBA

Kiegyenlített csata folyt a pályán az első két negyedben, de azért, mert mindkét csapat sok hibával kosárlabdázik. Töredezett és hullámzó a játék, és ez valahol a magyar csapatvédekezés dícsérete is egyben. A magyar játékosok a védőlepattanókat jól szedték az első félidőben. Festékből mindkét csapat ugyanúgy teljesített, a négy bedobott magyar tripla mellett a büntetővonalról kellett volna hatékonyabban céloznia a magyar játékosoknak, hogy picivel nagyobb előnyt kiharcolva magabiztosabb megoldásokat mutassanak be támadóoldalon.

Csuti Kornél nagyon odatette magát a kínaiak ellen Forrás: FIBA

Csendes és Csuti kosaraival indult a harmadik negyed, de aztán a 216 cm magas Yang Hansen kétszer is blokkolta a magyar próbálkozásokat. A kínaiak távoli dobásokkal próbálkoztak, Wei Lun Zhao hárompontosa után át is vették a vezetést a negyed feléhez érve (29-41). Csátaljay kosara után Menglin Wan triplája és Haoran Wang ziccere talált be, tíz pontra nőtt a különbség (41-51). Hajdú Péter már a tizedik pontját szerezte,

mellette a zalaegerszegi center Csuti Kornél volt a legeredményesebb hazai játékos tizennégy ponttal, közte két triplával (48-55).

A negyedik negyed elején Csuti Kornél hármasával ismét közelebb került a magyar csapat. Wei Lun Zhao harmadik hárompontosára Ságoda Róbert egy szép ziccerrel válaszolt (57-66). Hiába, mert a már tizenkilenc pontot szerző Yang Hansen egy remek lefordulás után dobott be egy tempót, a vendégek tartották előnyüket, és már csak négy perc volt hátra a meccsből (57-67).

A folytatásban sajnos nem tudta megfordítani az állást a végig lelkesen játszó magyar válogatott, így Váradi Kornél csapata vereséggel folytatta a debreceni tornát. A meccsen a magyar csapat legjobb dobói Csuti Kornél (17 pont), Hajdú Péter (16 pont), és Csendes Péter (13 pont).

U19-es férfi kosárlabda-világbajnokság
Debrecen
A 9-16. helyért:

Magyarország-Kína 66-76 (9-17, 24-14, 15-24, 18-21)
Legjobb dobók: Csuti 17, Hajdú 16, Csendes 13 illetve Yang 23, Wei Lun Zhao 16, Haoran Wang 9