Vágólapra másolva!
Június utolsó hétvégéjén rajtol a férfi kosárlabda U19-es világbajnokság Debrecenben, amelyen Váradi Kornél vezette férfi válogatottunk képviseli Magyarországot. A magyar csapat a csoportmérkőzések során Koreával, Argentínával, és Törökországgal csap össze a Főnix Arénában. Az Origo a korosztályos csapat kapitányát Váradi Kornélt kérdezte a magyar csapat felkészülési időszakáról és a győzelmi esélyekről.

A június 24-én kezdődő torna a sportág történetének első magyarországi vb-je lesz a fiúszakágban, magyar csapat pedig először szerepelhet a világ legjobbjai között. Debrecen a közelmúltban U19-es és U17-es női világbajnokságnak adott otthont, és előbbin a magyar U19-es csapat történelmi bronzérmet nyert. A férfi U19-es vb-re a Főnix Arénában és az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban kerül sor. A cívisvárosban 2008 óta ez lesz a 29. kosaras világverseny.

2021 novemberében kezdtétek el a munkát, és legfőbb célként azt határoztátok meg, hogy versenyképesek legyetek, és tiszteletet vívjatok ki. Ebből a szempontból bő másfél év alatt hol tart a magyar válogatott?
Azt gondolom, hogy amit elterveztünk, az sikerült megvalósítani. Fizikálisan és taktikai szempontból is sikerült előrelépnünk. A felnőtt válogatott taktikájához igazodó játékrendszerünket úgy alakítottuk ki,

hogy minden játékos a komfortzónáján belül tudja a képességeinek a legjavát nyújtani.

A magyar csapat kapitánya Sztojan Ivkovics is mindig figyelemmel kísérte a munkánkat. Másrészről az igazi szintfelmérő és reális visszajelzése az elvégzett munkánknak a jövő évi U20-as Európa Bajnokság lesz.

A lengyel csapat elleni felkészülési mérkőzéseken a karaktert és a küzdőszellemet emelte ki pozítivumként.Mentális szempontból mennyire állnak készen a fiatal játékosok a nehezebb pillanatokra?
Fokozott figyelmet fordítottunk a felkészülési időszak alatt a pszichés felkészítésre. Az a célunk, hogy minden egyes mérkőzésen maximálisan odategyék magukat a játékosok, és nem váljanak görcsössé a kucspillanatokban sem.

A kulcspillanatokban is fontos lesz a hidegvér Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

A világbajnokság ünnepe a magyar kosárlabdának. Ezért fontos, hogy élvezzük is a játékot, miközben tiszteletet vívjunk ki magunknak a világ legjobb csapatai ellen.

Mi lehet a magyar csapat erőssége? Ha mondjuk a támadójátékot nézzük, akkor átmenetekben vagy inkább felállt védelem ellen számít jobb profilú csapatnak a magyar válogatott?
A reakcióidőben és a szabad labdák megszerzésében volt lemaradásunk a tavalyi Eb-n, de előrébb tudtunk lépni. Ez azért jelentős, mert a modern kosárlabdában csak így lehet irányítani egy mérkőzést. Azt gondolom,

hogy megvan a kellő egyensúly a csapatszerkeztünkben, és mindig van olyan játékos, akiben megvan a kellő potenciál, hogy előrelépjen egy-egy meccsen.

Így mindig akadnak új és újabb vezéregyéniségek. Erős a csapategység. Mindenki a játékrendszeren belül dolgozik, és tiszteli azt.

Az utolsó felkészülési mérkőzést az Amerikai Egyesült Államok csapata ellen szerdán játssza a magyar válogatott. A torna legfőbb esélyese ellen mi lehet a fő fókusz a játékrendszer vagy védekezés fejlesztésénél?
Azokat a játékelemet akarjuk megvalósítani és gyakorolni, amit a taktikánkra építve használni fogunk a világbajnoki csoportmeccseken. Az amerikai csapat ellen a tranzíciós védekezésünket és támadójátékunkat akarjuk csiszolni még, illetve az egy-egy elleni védekezés fejlesztésére is kiváló alkalom lehet a mérkőzés.

A betöréseken is nagy hangsúly volt az edzőmeccseken Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

Megtisztelő, hogy ők kértek fel minket egy edzőmérkőzésre, így abban bízom, hogy egy élményekben is gazdag meccset játszunk majd velük.

Korábban említette, hogy egy magyar győzelem felérne egy világbajnoki címmel. Korea, Argentína, és Törökország ellen játszunk majd. Hol látja a legnagyobb győzelmi esélyt?
Egyik mérkőzésen sem mi vagyunk az esélyesek. Az ellenfelek közül a törökök bronzérmet nyertek a 2015-ös korosztályos vb-n, a dél-koreaiak Ázsia bajnokai és kilencedik részvételükre készülnek, míg az argentinok már 15. alkalommal lépnek pályára, és csak 1987-ben hiányoztak a mezőnyből.

Azt gondolom, hogy a koreai csapat ellen lehet esélyünk.

Nem lesz könnyű mérkőzés, mivel más kosárlabdakultúrából érkeznek: alacsony szerkezetben játszanak, zónát védekeznek, és a legfőbb erősségük a sok kinti dobás és aggresszív labdaszerzés.

Váradi Kornél bízik a csapatában Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter


A mi erősségünk a csapategység. Ismerjük az erősségeinket és a hátrányainkat is.

Fontos, hogy játékunk kellően agresszív legyen, és a taktikát követve élvezzük a játékot. A szövetség és a Rátgéber László által vezetett Módszertani Központ támogatását is élveztük a felkészülési időszakban. Emellett az NB I-es csapatok együttműkődése is nagy segítség volt a hatékony munkához. A múlt héten a bolgárok U20-as csapatával és az Ivkovics Sztojan vezette U20-as magyar válogatottal is edzőmérkőzéseket játszottunk, amelyeken hasznos tapasztalatokat szereztünk, így nagyon hálásak vagyunk érte.

A célunk ezután már csak az lehet, hogy kihozzuk magunkból a maximumot a debreceni világbajnokságon, és bízom benne, hogy minél több magyar sportkedvelő ember kilátogat majd a meccseinkre.

Váradi Kornél szövetségi kapitány együttese - amely a rendező jogán indul - elsőként a Koreai Köztársasággal, majd Argentínával, s végül Törökországgal találkozik a csoportkörben, mindhárom meccsre a Főnix Arénában kerül sor 17.30-as kezdéssel.

A világbajnokság csoportjai:

A csoport: Spanyolország, Franciaország, Kína, Kanada
B csoport: Egyesült Államok, Szlovénia, Libanon, Madagaszkár
C csoport: Brazília, Szerbia, Japán, Egyiptom
D csoport: MAGYARORSZÁG, Törökország, Koreai Köztársaság, Argentína