Vágólapra másolva!
A magyar férfi U19-es kosárlabda-válogatott megkezdte szereplését a debreceni világbajnokságon. A Koreai Köztársaság elleni csoportmeccsen Váradi Kornél csapata remek védekezést és okos támadójátékot bemutatva magabiztos győzelemmel rajtolt a D-csoportban.

Debrecen a közelmúltban U19-es és U17-es női világbajnokságnak adott otthont, és előbbin a magyar U19-es csapat történelmi bronzérmet nyert. A cívisvárosban 2008 óta ez a 29. kosaras világverseny. A magyar együttes elsőként a Koreai Köztársasággal csapott össze a Főnix Arénában. Az Ázsia-bajnok dél-koreaiak kilencedik vb-részvételükre készültek a hajdúsági városban.

A magyarok a Himnusz alatt Forrás: FIBA

Mindkét csapat óriási lendülettel vetette bele magát a meccsbe már az első percektől. Ebből szerencsére a magyarok jöttek ki jobban, mivel villámrajtot vettek Váradi Kornél tanítványai:

az első két percben Várszegi Ádám és Cseh Botond vezérletével kilenc pontot dobtak a koreai csapatnak (9-0).

Az ázsiaiak főleg Haesol Lee távoli dobásainak köszönhetően kiegyenlítettek az első negyed feléhez érve. A Zalaegerszeg centerének, Csuti Kornélnak a pillanatai következtek az időkérés után. A válogatott magasemberének két gyors kosara után azonban egy koreai játékosnak a sérülése árnyékolta be a jó iramú mérkőzést.

Kemény csata folyt a palánkok alatt Forrás: FIBA

Csátaljay Péter büntetői után Yujin Lee triplája hullott be a támadóidő lejárta előtt, majd egy szép labdajáratás után Csátaljay volt eredményes távolról. Ságodi nehéz ziccere után tíz pontra nőtt a különbség (21-11). A koreai játékosok egyénileg kiválóan képzettek, de a ritmustváltásaik után elengedett dobásaik pontatlanok voltak.

A magyar csapat ezzel szemben sok mozgásos, gyors labdajáratásos támadásokat vezetett, és maximálisan kihasználta a rendelkezésre álló támadóidőt.

Meszlényi remek passza után Schmera Gergely dobott kosarat, magyar vezetéssel zárult az első negyed (13-25).

Cseh Botond zsákolásával indult a második negyed, amire Kichan Yun egy nehéz dobás után szerzett kosárral válaszolt (16-27).

Picit megtorpant a magyar csapat támadásban, de szerencsére a koreaiak nem tudták kihasználni Váradi Kornél csapatának hullámvölgyét.

A magyar válogatott zónavédekezése jól műkődött, de támadásban elvesztette a ritmust a hazai csapat. Csuti Kornél büntetői után azonban még maradt a tízpontos előny a negyed feléhez érve (29-18). Sőt, ha Ságodi Róbert könnyed ziccere nem pördül ki a gyűrűből, még nagyobb lehetett volna a különbség.

Forrás: FIBA

Az újabb időkérés után Csátaljay Péter a sarokból bombázott be egy triplát, a soproni dobóhátvéd a tizedik pontját szerezte a meccsen (36-18). A következő támadásnál Schmera Gergely volt eredményes Csátaljay passza után. A koreai csapat Yuhyeon Moon büntetőivel próbált közelebb kerülni,

de az ázsiai csapat hosszú percekig nem tudott mezőnykosarat dobni.

Másfél perccel a negyed vége előtt egy eladott labda után Junhwi Seok büntetett távolról (40-30). Az első félidőt Yuhyeon Moon védőről dobott óriási hárompontosa zárta (40-33).

Ságodi Róbert, a hazaiak kedvence is kitett magáért Forrás: FIBA

Bár a magyar csapat türelmesen játszik, és a lepattanók (26) mellett a mezőnydobásai hatékonyságára (50 %) sem panaszkodhat, a koreai csapat kihasználta a második negyed végén a hazaiak eladott labdáit, így tíz ponton belülre tudott kerülni az utolsó két negyed előtt.

A tizenegy eladott labdából tizenhét pontot dobtak a vendégek,

és a triplakísérleteikből nyolc hárompontos szereztek.

A magyarok szempontjából nem indult jól a harmadik negyed, de a tizenkét pontos Csátaljay emberről dobott ziccere némileg lehűtőtte a koreaiak feltámadásai reményeit. Yuhyeon Moon sikeres büntetői után Cseh Botond a tizedik pontját szerezte egy betörés után,

majd a Budapest Honvéd alacsonybedobója Hajdú Péter vágott be egymás után két hárompontost (50-37).

Hajdú Péter épp triplát dob Forrás: FIBA

Junhwi Seok labdaszerzése után újra tízen belülre került a Koreai Köztársaság, de egy újabb gyönyörű labdajáratás után Csátaljay nem kegyelmezett a hárompontos vonalon túlról. A Sopron hátvédje a tizenötödik pontját dobta ekkor. Meszlényi Róbert és Tóth Patrik kosarai után már csak egy perc volt hátra a harmadik negyedből. Mingyo Ku ziccere után Hajdú Péter a negyedik tripláját szerezte, így mondhatni magabiztos előnyről várhatta az utolsó játékrészt a magyar csapat (49-62).

Az utolsó negyed feléhez érve tartotta előnyét Váradi Kornél csapata. A végig kiválóan irányító Csendes Péter első kosarával már hetven dobott pont felett járt a válogatott (72-55). Schmera Gergely tizenharmadik pontját szerezte Hajdú Péter remek passza után, így három perccel a vége előtt eldőlt a mérkőzés (79-55).

A magyar csapatból négyen dobtak tíz pont felett (Csátaljay, Hajdú, Cseh, Schmera), de a győzelem a csapatmunkának volt köszönhető, védő és támadóoldalon. Folytatás holnap az argentinok ellen.

U19-es férfi kosárlabda világbajnokság
Debrecen, Főnix Csarnok

Magyarország - Koreai Köztársaság 85-59 (25-13, 15-20, 22-16, 23-10)
Legjobb dobók: Csátaljay 18, Hajdú 14, Schmera 13 illetve Yuhyeon Moon 15, Lee Haesol 14