Vágólapra másolva!
A németországi U21-es férfi kézilabda-világbajnokságon a csoportkör és a középdöntő után hibátlan magyar válogatott a negyeddöntőben nagyszerű kezdés és egy gyengébb középső szakasz után a hajrában ismét brillírozva 28-23-ra legyőzte Horvátországot, ezzel 2005 után jutott be ismét a torna elődöntőjébe, ahol Izland lesz az ellenfele.

A magyar csapat utoljára 2005-ben jutott be a legjobb négy közé U21-es világbajnokságon, akkor olyan később a felnőtt válogatottban is nagyon sikeres játékosok szerepeltek a csapatban, mint Mikler Roland, Császár Gábor vagy Gulyás Péter.

A mieink az athéni csoportkörből a dánok, a norvégok és az argentinok legyőzésével hibátlanul jutottak tovább a középdöntőbe, ahol aztán Svédországot és Bahreint is legyőzték, vagyis ötből öt meccset nyerve készülhettek a negyeddöntőre. Az ellen a horvát csapat ellen, amelyik Magdeburgban egy góllal legyőzte a franciákat, majd ikszelt a lengyelekkel, hogy végül simán verje az amerikaiakat. A folytatásban legyőzték Tunéziát, de kikaptak a hazai pályán szereplő nagy esélyes németektől.

Kihagyott helyzetek után a negyedik percben Lukács Péter hetesével szereztünk vezetést, majd újból betalált a Veszprém irányítója, aki a következő idényt már a norvég Elverumban kezdi majd. A horvátok a hatodik percben szépítettek, majd egyenlítettek is.

Ezt követően kihasználva a horvát hibákat elsősorban Sztraka Dániel góljaival ellépett a magyar csapat, és 7-3-as magyar vezetésnél időt is kértek a horvátok.

A rivális jóformán csak a beálló megjátszásával tudott gólhelyzetbe kerülni, míg a mieinknél Zoran Ilics és Fazekas Gergő is eredményes tudott lenni, így a 20. percben már 11-5-re vezetett Sótonyi László csapata.

18 év után játszhat ismét éremért a magyar csapat az U21-es kézilabda-vb-n Forrás: MKSZ/kolektiffimages/Jozo Cabraja

Itt egy kicsit megtorpant támadásban a magyar csapat, így 12-8-nál nagyon fontos volt Palasics Kristóf védése, majd Óndi Jánoskuti Máté gólja. A 25. percben 13-10-es vezetésnél így is időt kellett kérnie Sótonyinak, azonban kihasználva a magyar hibákat a félidő utolsó percében kiegyenlítettek a horvátok.

A második félidőt Palasics hetes védése és Ónodi Jánoskuti gólja nyitotta, az FTC játékosa kettős emberhátrányban talált be, a magyar csapat pedig közel nyolc perc elteltével tudott újra betalálni. A horvátok 204 centi magas kapusa, Mandic egyre több lövésünket védte, és Matej Vuleta góljaival a 37. percben a meccse először a vezetést is átvették. A 49. percben 20-20-nál átvehettük volna a vezetést, de Lukács kihagyta a hetest, majd az ismétlést is védte a horvát kapus.

Az 53. percben Ónodi góljával végül csak sikerült visszaszereztük a vezetést, sőt az átlövő, valamint Ludmán Marcell góljával a következő percben már három góllal vezettünk az utolsó három perc kezdetén.

Innen már nem engedtük vissza a horvátokat, és a magyar csapat végül -re nyert és a 2005 után újra bejutott az U21-es világbajnokság elődöntőjébe.

A magyar csapat július 1-jén, szombaton 18 órától Izlanddal találkozik a berlini elődöntőben.

Eredmény, U21-es vb, nyegyeddöntő:
Magyarország - Horvátország 28-23 (13-13)