Egy bravúrral akár csoportelső is lehet a női kosárlabda-válogatott

Ljubljana, 2023. június 16. A vesztes magyar válogatott a női kosárlabda Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, a Magyarország - Törökország mérkőzés után a ljubljanai Stozice Arenában 2023. június 16-án. A magyar csapat 69-68-ra kikapott. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A magyar női kosárlabda-válogatott pénteki, törökök elleni egypontos veresége ellenére még meg is nyerheti csoportját Ljubljanában a női Európa-bajnokságon.

A magyar szövetség számításai szerint a kieső, negyedik helyen már nem végezhet a női válogatott a csoportjában, hiszen a magyar-török-szlovák összevetésben elért +21-es kosárarányánál a két rivális közül az egyik biztosan rosszabb lesz az egymás elleni vasárnapi meccsük után.

A szövetség úgy számol, ha a vasárnapi utolsó fordulóban a törökök legyőzik Szlovákiát, akkor a magyaroknak öt ponttal kell megverniük a szerbeket a csoportelsőséghez, ha ennél szűkebb a siker, akkor második lesz a csapat, míg ha kikap, akkor a harmadik helyen végez.

Ha viszont Szlovákia legyőzi Törökországot, akkor Székely Norbert kapitány együttese egy Szerbia elleni egypontos sikerrel is csoportelső. Ha a válogatott ebben a verzióban kikap a címvédő szerbektől, valószínűleg akkor is a csoport második helyén végez.

A magyar válogatott a női kosárlabda Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, a Magyarország-Törökország mérkőzés után Forrás: MTI/Kovács Tamás

A szerbeket vezető Marina Maljkovic szövetségi kapitány is a csoportelsőséget célozza meg, de a török Fenerbahcéval áprilisban Euroliga-győztes edző kifejtette, hogy tudatos és eredményes építkezés figyelhető meg a magyar női kosárlabdában.

A szerbek több mutatóban is erősebbek nálunk a két eddigi meccs alapján, ezek szerint az eladott labdákra és a szerbek gyors lerohanásaira kell majd figyelnünk. Ezek mellett a palánk alatt nagyon erősek a dél szomszédaink, két meccs alatt 40 pontot szereztek a festékből.

A mieink a külső dobásokban bízhatnak, hiszen 40 százaléknál is jobban dobják a hárompontosokat.

A Magyarország-Szerbia találkozó vasárnap 15 órakor kezdődik a Stozice Arenában. A csoport zárókörében a magyarok 15 órakor csapnak össze a szerbekkel, míg a török-szlovák meccs 20.45 órakor kezdődik a szlovén fővárosban.