A szenzációs Mikulás, aki imádta a hokit és a magyarokat

Horizontal TOURISM CHRISTMAS SANTA CLAUS CELEBRITY HOME TRADITION
Santa Claus poses at his office near Rovaniemi, Finnish Lapland, on December 2, 2019. Rovaniemi's Santa Claus Village amusement park is a snow-covered wonderland of reindeer rides, ice castles, souvenir shops, snowmobiles and igloo hotels where Christmas holds sway 365 days a year. But Lapland is also the homeland of the indigenous reindeer-herding Sami people, who protest that some in the tourist industry spread offensive stereotypes about Sami people and seek to profit from their ancient culture. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Vágólapra másolva!
Május 20-án, szombaton, a finnországi jégkorong-világbajnokság szünnapján kétszer 8 órát vonatoztam azért, hogy 4 percet beszélgethessek a Mikulással, akit az őt védő Manók most sem engedtek lefotózni. Riport és videófilm Rovaniemiből, az ezúttal nyári Mikulás otthonából.

Meglett, idős finnek napok óta hüledeznek: az északi sarkkörön fekvő Rovaniemiben május közepén soha nem látott meleg tört be.

Amikor szombat délelőtt megérkeztem Lappföld fővárosába, a hőmérő 22 fokot mutatott. Plusz 22 fokot. Döbbenetes.

Sokan a globális felmelegedésről beszéltek, a finnek persze magasról tettek erre: rövidnadrágban és pólóban ülve élvezték a tényleg hihetetlen időjárást.

A város szélén lévő Santa Claus Village-ben alig volt ember. Jó, ez most nem a Mikulás fő szezonja, az télen van, de mindez akkor is meglepő volt. Miként meglepő volt az is, hogy a trónján ülő Télapó mennyire jól informált volt a magyar jégkorong-válogatott helyzetét illetően. Egy nappal korábban játszottunk a finnekkel és kaptunk ki 7-1-re, az öreg szakállas mindezt jól tudta, meg azt is elmondta, hogy a világon nekünk van a második legjobb szurkolótáborunk. Hogy ki az első? Szerinte - természetesen - a finneké, de mi mást mondott volna? Mondjuk a vb idején látva a finn szurkolók visszafogottságát, szalonviselkedését ez érdekes vélemény, de hát minden Mikulásnak hazafelé húz a szíve.

A Mikulást őrző szigorú manók most sem engedték, hogy képen, vagy filmen megörökítsem a Télapót - erre itt nagyon szigorú szabályok vonatkoznak. A többit meg úgyis meglátják a most következő 12 perces filmben.