Csodagóllal vezettünk, de végül kikaptunk Amerikától a hokivébén

SOFRON István
A gólszerző Sofron István a jégkorong-világbajnokság második fordulójában játszott Egyesült Államok - Magyarország mérkőzésen
Vágólapra másolva!
Sofron István góljával 1-0-ra vezetett, de aztán a papírformának megfelelően vereséget szenvedett a magyar jégkorong-válogatott az Egyesült Államok csapatától a tamperei A-csoportos világbajnokság vasárnap délelőtti mérkőzésén. Az amerikai csapat tehát nyert, de a vereség ellenére sem érheti bántás a lelkesen küzdő magyar csapatot.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése az A-csoportos jégkorong-világbajnokságról, Tamperéből.

Nem volt könnyű heyzetben vasárnap délelőtt a magyar csapat, amely 20 órával a dánok elleni nyitó összecsapás után ismét jégre lépett a tamperei világbajnokságon.

Az Egyesült Államok az első napon 4-1-re verte a házigazda és világbajnoki címvédő finneket, majd szombato szabadnaposak voltak, azaz sokkal többet pihenhettek, mint a magyarok.

Dehát ez van akkor, amikor 8 csapat játszik egyetlen csarnokban, s ennek mindig lesznek kárvallotjai. Hogy ez épp a magyar csapat volt? Istenem, ez a legjobbakkal is előfordulhat.

Magyar szurkolók a jégkorong-világbajnokság második fordulójában játszott Egyesült Államok - Magyarország mérkőzésen Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ennek a meccsnek tehát egyáltalán nem a magyar válogatott volt az esélyese. Ennek ellenére elképesztő módon kezdtük a meccset. Már a 2. percben miénk volt az első kapuralövés Bartalis révén, ez azonban még kimaradt. A 4. percben ismét Bartalis került ziccerbe, de az amerikai kapus védett. A kipattanó korong Szabó elé került, ő Sofronnak passzolt, aki nagy gólt lőtt.

Ezzel - lássanak csodát - a magyar válogatott szerezte meg a vezetést.

Érdemes volt ezt a pillanatot feljegyezni és jól elraktározni, mert ehhez hasonlót ritkán él át ez a sportág.

Várható volt, hogy az amerikai csapat dühösebb lesz, elvégre ezzek a góllal igencsak odadurrantottunk nekik.

A gólszerző Sofron István a jégkorong-világbajnokság második fordulójában játszott Egyesült Államok - Magyarország mérkőzésen Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az öröm nem tartott sokáig, mert az amerikai csapat a 7. percben egyenlített. Galló blokkolása után a korong Tuch elé került, ő pedig könnyedén lőtt gólt, itt a magyar kapusnak, Horváthnak nem lehetett esélye. 1-1 tehát az első harmad 7. percében.

Az iram továbbra is hatalmas volt, a magyar csapat nagyszerűen állt a lábán.

Mindez talán az amerikai válogatottat is meglepte, nem hiszem, hogy ekkora ellenállásra számítottak a magyaroktól. Már-már olybá tűnt fel, hogy sikerül 1-1-es döntetlennel zárni a harmadot, amikor az utolsó percben újabb védelmi hiba után kaptuk a második gólt. A saját harmadunkban adtuk el a korongot, Bonino pedig közelről nem hibázott. Ezzel szerezte meg a vezetést az USA csapata a magyarok ellen, majd következett az első szünet.

A második harmad elején Sofron kapott 2 perces kiállítást és ezt nagyon hamar használta ki az amerikai csapat. Bonino a kapu előtt Pozsgai korcsolyájára ütötte a korongot, ahonnan az a hálóba pattant. Balszerencsés mozdulat és momentum volt ez. Ezzel már 3-1 volt az állás.

A gólszerző amerikai Nick Bonino a jégkorong-világbajnokság második fordulójában játszott Egyesült Államok - Magyarország mérkőzésen Forrás: MTI/Illyés Tibor

De az igazsághoz az is hozzátartozott, hogy a magyar csapat egyre nehezebben bírta az amerikaiak által diktált tempót. Jelezte ezt az is, hogy a második harmadban az első hét percben nem volt egyetlen kapuralövésünk sem, míg az ellenfélnek hét. A 31. percben bottal akasztás miatt Kiss Rolandot kiküldték a játékvezetők, emberhátrányba került a magyar válogatott.

Csodák csodája, magyar helyzettel kezdődött ez a két perc,

Vincze lövését kellett hárítania Petersennek. Ezt jó volt nézni, azt már kevésbé, hogy hamarosan megszületett a negyedik amerikai gól is. Ugyan sikerült kivédekezni az emberhátrányt, de Gauthier annak letelte után rávezette Horváthra a korongot, és belőtte a negyedik amerikai gólt.

A meccs már régen eldőlt, de a magyar csapat nagyon tisztességesen küzdött a sokkal esélyesebb amerikai válogatott ellen.

Fejes Nándor az első harmad után a jégkorong-világbajnokság második fordulójában játszott Egyesült Államok - Magyarország mérkőzésen Forrás: MTI/Illyés Tibor

A harmadik harmadban már tényleg az volt a kérdés, hogy meddig bírja erővel a magyar csapat. Mindenesetre ennek a játékrésznek az elején gyorsan ütöttek egy gólt az amerikaiak: Connor Mackey kapott remek passzt középen, egy korongszerzés után, és Horváth lábai között a kapuba lőtt. Ezzel 5-1 lett az állás.

Amikor az amerikai csapat első sora volt bent, mindig fenyegetett egy újabb gól bekapásának veszélye.

A fáradó magyarok nem sokkal később megkapták a hatodikat: Rocco Grimaldi szerzett korongot, majd egy kényszerítőzés után középről a rövid felsőbe bombázott. 6-1 az amerikaiaknak. Innentől kezdve csak az volt a kérdés, hogy az amerikai csapat elégedett-e ezzel az 5 gólos előnnyel, vagy akarnak-e újabb gólokat szerezni?

Sajnos akartak. Az ekkorra már az erejével teljesen elkészült magyar csapat nem sokkal a vége előtt megkapta a hetediket. A gólt megelőzően az amerikai csapat percekig beszorította a magyart, nem tudtunk kitörni a saját harmadunkból, aztán amikor igen, elvesztettük a korongot és négy amerikai rontott a kapunk felé.

A hetedik találat így Luke Tuch nevéhez fűződött:

egy kontratámadás végén varrta be a korongot a rövid felsőbe. Ezzel alakult ki a 7-1-es végeredmény. Tegyük azért azt is hozzá, hogy az utolsó pár percet annyira nem volt kellemes nézni.

Horváth Dominik kapus a jégkorong-világbajnokság második fordulójában játszott Egyesült Államok - Magyarország mérkőzésen Forrás: MTI/Illyés Tibor

A magyar válogatott tisztességgel helytállt a 13 NHL-játékost felvonultató amerikai együttes ellen. Most egy nap pihenő következik, majd kedden egy olyan meccs jön - Franciaország ellen - amely a bentmaradás szempontjából sorsdöntő lehet.

Eredmények, 2. forduló:

A csoport (Tampere):
Svédország-Ausztria 5-0 (1-0, 2-0, 2-0)
Egyesült Államok-MAGYARORSZÁG 7-1 (2-1, 2-0, 3-0)
Dánia-Franciaország 4-3 (2-0, 1-3, 0-0, 1-0), hosszabbítás után

Az állás: 1. Egyesült Államok 6 pont (11-2), 2. Svédország 6 (6-0), 3. Dánia 5, 4. Franciaország 3 (5-5), 5. Finnország 3 (5-7), 6. Ausztria 1, 7. Németország 0 (3-5), 8. MAGYARORSZÁG 0 (2-10)

B csoport (Riga):
Csehország-Kazahsztán 5-1 (2-0, 0-1, 3-0)
Svájc-Norvégia 3-0 (2-0, 0-0, 1-0)
Kanada-Szlovénia 5-2 (0-1, 3-0, 2-1)

Az állás: 1. Svájc 6 (10-0), 2. Kanada 6 (11-2), 3. Csehország 6 (8-3), 4. Szlovákia 3, 5. Kazahsztán 2, 6. Norvégia 1, 7. Lettország 0 (1-8), 8. Szlovénia 0 (2-12)

A csoportok első négy helyezettje bejut a negyeddöntőbe, az utolsók kiesnek, és jövőre a divízió I/A-ban szerepelnek.