Ez egy sz...r közönség - saját szurkolóikat és csapatukat szidják a finn újságírók

sports ice hockey world championships iihf Horizontal SPORTS FAN STAND FLAG FINLAND
Finnish fans celebrate after the 1-1 goal during the IIHF Ice Hockey World Championships 1st Round group B match between Finland and Sweden at the Nokia Arena in Tampere, Finland, on May 18, 2022. (Photo by Heikki Saukkomaa / Lehtikuva / AFP) / Finland OUT
Vágólapra másolva!
Miközben a magyar jégkorong-válogatott a szombaton 15.20-kor keződő Dánia elleni vb-nyitómeccsre készül, a finn városban és az egész országban döbbenettel konstatálták, hogy a címvédő haza csapat a torna nyitómeccsén sima, 4-1-es vereséget szenvedett az Egyesült Államoktól. A hazai sajtó nem kíméletes: a játékosok mellett a szerintük úri közönség is megkapja a magáét.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése az A-csoportos jégkorong-világbajnokságról, Tamperéből.

Óriási a csalódás egész Finnországban azok után, hogy a tavalyi világbajnok csapat az első meccsen 4-1-es vereséget szenvedett az amerikai csapattól. A finn újságok és szakírók nem kímélik az amúgy agyonajnározott játékosokat:

a legenyhébb jelző, amit leírtak, hogy a hazai csapat szinte végigaludta a meccset.

Ennél is érdekesebb azonban, hogy a sportsajtóban a közönséget is kiosztották: szerintük a Nokia Arénát amúgy teljesen megtöltő finnek csendben ültek a lelátón és komoly szurkolásnak semmi nyomát nem lehetett meglelni pénteken délután.

A finn sajtó alaposan nekiment az úri közönségnek Forrás: AFP/Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Ebben mondjuk igazuk van a csalódott finneknek.

A közönség amolyan úri módon, szép csendben ült a hatalmas létesítmény székein,

egyetlen egyszer volt csak hangrobbanás, amikor a finnek az első harmadban megszerezték a vezetést. De azok, akik arra számítottak, hogy a 14 ezer hazai néző majd belekergeti csapatát a győzelembe, most óriási csalódottsággal értékelik a történteket.

Hosszú cikkekben ekézik a szerintük unalmas és nem látványos megnyitó ünnepséget, a túl hosszú és érdektelen beszédeket (ezekből három is volt), majd így folytatják.

Az amerikai Matt Coronato (b) és a finn Juho Lammikko a jégkorong-világbajnokság első fordulójában játszott Finnország - Egyesült Államok mérkőzésen Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az egész este olyan, mintha kórházban vagy klinikán lennénk, a hangulat személytelen, visszafogott, mintha az egészet előre megírták volna egy forgatókönyvben. Pillanatnyi izgalom csak akkor támad, amikor a finn csapat támadásokat indít, de ez sem hasonlítható az igazi szrukoláshoz.

Egy másik írásban a hazai csapat játékosait álmos oroszlánokhoz hasonlították. Azt is megírták, hogy a finn játékosok akaratgyengén hokiztak.

A finnek egyik játékosa, Kaapo Kakko is csalódottan nyilatkozott. A New York Rangersben (NHL) játszó támadó azt mondta: "megdöbbentette a hangulattalanság az arénában." Több kommentár úgy vélte, hogy ez egy "sz...r közönség volt."

A finn csapat a vereség után Forrás: AFP/Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Ahogy az lenni szokott, egy nem várt vereség más problémákat is előhoz. A finn sajtó azon hüledezik, mennyire drága minden a világbajnokságon. (Jó reggelt kívánok!) Megírják, hogy a tavalyi árak sem voltak alacsonyak, de ezek most megint emelkedtek. Felháborodva írnak arról, hogy egy szelet pizza a Nokia Arénában 6,5 euró (2200 forint.) Egy mini kolbász és egy kis krumpli hozzá 10,3 euró (csaknem 4000 forint.) A palackzott ásványvizet 4 euróért vesztegetik.

mondta két szurkoló, Marko Turkuból és Kari Laukkala.

A finnek tehát elkeseredettek, a magyarok viszont gőzerővel készülnek a Dánia elleni nyitómeccsre, amelyet szombaton 15.20-kor kezdenek Tamperében.