Vágólapra másolva!
A májusi elitvilágbajnokságra hangoló magyar jégkorong-válogatott a csütörtöki 4-2-es vereség után pénteken 3-2-re kapott ki a házigazda lengyel csapattól felkészülési mérkőzésen Bytomban.

Kevin Constantine szövetségi kapitány alakulata a felkészülés korábbi szakaszában divízió I/B-s, azaz harmadosztályban szereplő csapatokkal találkozott Miskolcon, az ukránoktól kétszer kikapott, a japánokkal szemben pedig egy-egy győzelem és vereség volt a mérleg. A divízió I/A-s lengyelek csütörtökön Tychyben 4-2-re nyertek, másnapra pedig három helyen változott a csapat. A kapuban Bálizs Bence helyett Rajna Miklós kezdett.

Emberelőnyben komoly magyar helyzetekkel indult az összecsapás, a hetedik percben pedig Erdély Csanád estében vágta a kapuba a védőkről lecsorgó korongot. A hazaiak kapuvassal válaszoltak, majd egy jó ütemű kiugrás végén az előző napon duplázó Krystian Dziubinski mattolta Rajnát.

A második játékrész magyar góllal kezdődött, Szabó Bence szép csel után fonákkal emelt a bal felső sarokba, majd Bartalis István rontott szólót. Négy a négy ellen a lengyelek is veszélyeztettek, Pawel Zygmunt - aki csütörtökön kezdte a gólgyártást - kiugrását hatástalanította Rajna. A szünet előtt kettős emberelőnybe kerültek a hazaiak, és hatékony korongjáratás végén Patryk Wronka nem hibázott.

Garát Zsombor és a lengyel Bartlomiej Jeziorski csatája Forrás: MTI/PAP/Zbigniew Meissner

A záró harmadban keményen küzdött mindkét gárda, majd Dominik Pas nem tudott szólóból betalálni. Az 54. percben a kapu elé berobbanó Marcin Kolusz kapta vissza a pakkot, amely a lábáról védhetetlenül csapódott a kapuba. A hajrában Bartalis egyenlíthetett volna, ám éles szögből a kapu oldalát találta el. A végén Rajna helyett is mezőnyjátékos jött be a jégre, de újabb gól már nem esett.

A válogatott jövő hét kedden és szerdán a divízió I/A-s Nagy-Britanniával találkozik, majd május 3-án és 4-én az MVM Dome-ban fogadja a szintén elit vb-s Szlovéniát, 9-én pedig Kanadát. A világbajnokságon sorrendben Dánia (május 13.), az Egyesült Államok (május 14.), Franciaország (május 16.), Svédország (május 18.), Finnország (május 19.), Németország (május 21.) és Ausztria (május 22.) lesz az ellenfél Tamperében. A nyolcas utolsó helyezettje esik ki a divízió I/A-ba, az első négy helyezett pedig negyeddöntőt játszhat a rigai csoport négy legjobbjával.

Eredmény:
Lengyelország-Magyarország 3-2 (1-1, 1-1, 1-0)
gól: Dziubinski (16.), Wronka (40), Kolusz (54.) illetve Erdély (7.), Szabó (21.)