Vágólapra másolva!
A magyar férfi kosárlabda-válogatott a világbajnoki selejtezők harmadik körének utolsó előtti fordulójában az első félidő végéig tudta tartani a lépést a hazai pályán játszó Litvániával, de több meghatározó játékosának hiányát nem tudta ellensúlyozni, és végül 89-64-es vereséget szenvedett. A küzdéssel és harci szellemmel nem volt gond, helyenként még a játék is rendben volt, de nem kérdés, hogy a jobb csapat győzött. A mieink így már biztosan nem lehetnek ott a nyári világbajnokságon. A magyar csapat vasárnap szombathelyen Bosznia-Hercegovina ellen zárja a selejtezőket.

Kiküldött munkatársunk helyszíni tudósítása Klaipédábó, Litvániából.

A magyar férfi kosárlabda-válogatott még soha nem járt ilyen közel egy világbajnoki szerepléshez, mint ebben a sorozatban. Két fordulóval az utolsó, harmadik selejtező kör vége előtt a csapatnak valós esélye volt a kijutás kivívására. Igaz, Ivkovics Sztojan csapatának nem csak a saját kezében volt (van) a sorsa, hiszen a klaipédai meccs lefújása után egy magyar győzelem esetén még a bosnyákok hazai győzelmét is kell szurkolni Montenegró ellen. És akkor még ott az utolsó forduló a magyar-bosnyák és a cseh-montenegrói összecsapásokkal.

Így állt a mieink csoportja két fordulóval a sorozat vége előtt. A franciák és a litvánok már kijutottak. Forrás: FIBA/MKOSZ

Haladjunk azonban lépésről lépésre, és három vereség után végre először győzzük le Litvániát. Napra pontosan öt éve ugyanitt, Klaipédában a Svyturio Arénában már majdnem sikerült, akkor csak öt ponttal (80-75) nyertek a hazaiak.

A litván csapat két NBA-s sztárja, Domantas Sabonis és Jonas Valanciunas mellett több meghatározó játékosát (Giedraitis, Jokubaitis, Brazdeikis, Lekavicius) nélkülözte, de a magyar csapat sem tudott a legerősebb keretével kiállni. Hanga Ádám és Rosco Allen klubkötelezettségei, Filipovity Márkó betegség, míg Vojvoda Dávid a nemzetközi meccsekre szóló eltiltáa miatt nem léphetett pályára. Utóbbi a csapattal tartott Klaipédába, ahogy Perl Zoltán is, aki a megérkezést követően betegedett meg, és nem volt esély a játékára.

A csapatok félórával a kezdés előtt érkeztek meg a pályára. Az elsőként kifutó magyar csapatot udvarias taps fogadta az ekkorra már egyre inkább gyülekező közönség részéről. A nagyjából nyolcezres csarnokban a szervezők 5-6 ezer hazai drukkerre számítottak, ami biztos, hogy bőven összejött. Ehhez képest a litván himnusz éneklése elég vérszegényre sikerült.

Első negyed

A magyar csapat a Somogy Ádám, Váradi Benedek, Benke Szilárd, Golomán György, Mikael Hopkins ötössel kezdte a mérkőzést.

A mieink a kezdés előtti csapatként Forrás: MKOSZ / Girgász Péter

Mindkét csapat rontott dobással fejezte be a támadását, Hopkins pedig már az első percben összeszedett egy faultot. Több mint két percet kellett várni az első kosárra, amit Martinas Geben szerzett. A mieink sokat hibáztak a támadó palánk alatt, hogy aztán Hopkins triplájával 3 pec 20 másodperc után megszerezzék első kosarukat, amivel mindjárt át is vették a vezetést. Hopkins aztán a mi palánkunk alatt egy szép nagy blokkot is kiosztott Gebennek, kár, hogy egy kicsit a litván center kezét is megütötte, a sértett pedig mindkét büntetőjét bedobta. De jött a magyar válasz, méghozzá Eilingsfeld triplájával.

A kosárlabdázás Mekkája

Ami Kanadának a jégkorong, Dániának a kézilabda, az Litvániának a kosárlabda: nemzeti sport, önmeghatározásuk egyik sarokpontja. A válogatott az ország 1991-es függetlenné válását követő három olimpián, azaz 1992 és 2000 között mindannyiszor bronzérmes lett. Egy vb-bronz mellett az Eb-kről egy arany-, három ezüst-, és egy bronzérem a termésük. Annak pedig, aki a Szolnoki Olajbányász meccsei után a '90-es évek elején találkozott először nemzetközi kosárlabdával, és nem lehetett levakarni a képernyőről a barcelonai olimpia kosármeccsei alatt, egy válogatott meccs Litvániában sokkal több mint egy szimpla sportesemény. Ugyan most nem Arvydas Sabonis, Sarunas Marciulionis, Arunas Visockas, Rimas Kurtinaitis, Arturas Karnisovas és társaik lépnek pályára, de ezt leszámítva, az élmény még ugyanaz.

Öt perc elteltével 8-6-ra vezettünk, azaz a védekezésünkre nem lehetett panasz, még ha Kuzminskas két büntetőjével ki is egyenlítettek. Pongó Marcell is bevágott egy triplát, amire Maldunas ziccerével válaszoltak a litvánok. Az viszont rossz hír volt, hogy egy támadó faultért Hopkins után Somogyi is megkapta a második személyiét. A negyed utolsó perce Benke Szilárd triplájával kezdődött, és ugyan négy litván ponttal zárult, de így is 16-14-es magyar vezetéssel mentek az első kisszünetre a csapatok.

Második negyed

Litván kosárral, majd magyar show-val folytatódott a meccs, Somogyi passzából Hopkins húzta be a labdát a gyűrűbe. Tarolis duplájával hosszú idő után először vezettek újra a litvánok (20-18), és az előnyt Rubstavicius triplájával meg is toldották. Ivkovics Sztojan rögtön időt is kért, mert azt senki nem akarta, hogy a litvánok belelkesedve elhúzzanak. 25-18-nál nagyon kellett Somogyi triplája, az viszont már nem hiányzott, hogy az irányító a harmadik hibáját is begyűjtötte.

Mócsán Bálint (középen) bátran játszott Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

Keller küzdötte ki magának a ziccert, amit be is dobott, és rendre jött a válasz a litván kosarakra, Benke, Eilingsfeld és Váradi is betalált. A büntetőkkel viszont gondban voltunk, Bendzius triplájával pedig már 37-29-re vezettek a litvánok, amikor Pongó tört be bátran, és dobta be a ziccert.

Mikael Hopkins ha kellett megharcolt a helyzetért Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

Geben zsákolt, mi az utolsó percben kétszer is eladtuk a labdát, de megúsztuk egyetlen értékesített bünetővel, így 40-31-es litván vezetéssel kezdődhetett a nagyszünet.

Harmadik negyed

Mi dobtuk az első kosarat, egészen pontosan Mikael Hopkins lőtt be egy triplát, majd védő lepattanót is szerzett, sőt Geben ziccere után egy újabb hármast is elsüllyesztett (42-37). Ez után sajnos hat litván pont jött zsinórban, így gyorsan tíz pont fölé kúszott a különbség (48-37). Zemaitis triplájára Benke válaszolt hasonlóval. A litvánok sajnos pontosabban dobtak, Mantas Rubstavicius palánkos hármasánál (57-43) pedig először volt olyan hangorkán a csarnokban, amit előzetesen vártunk.

Pongó Marcell (3) hiába küzdött, ő sem tudta megállítani a litvánokat Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

Maldunas könnyen szerzett ziccere után Ivkovics időt kért, a csarnokban pedig kezdtek elszabadulni az indulatok: a sajtónak fenntartott asztalokat 5-8 év körüli gyerekek hada szállta meg, akik cérna hangon skandálták a fülünkbe a Lietuva, Lietuva rigmust. A negyed utolsó kosara Kuzminskasé volt, aki egy gyűrűn táncoló labdát húzott be - persze, hogy ismét robbant a csarnok.

Negyedik negyed

Az utolsó negyed elején hiába dobott 4 pontot Hopkins, ahogy telt az idő, már csak az maradt a kérdés, hogy mennyivel nyernek a hazaiak. Nekünk egy-egy jó védekezés, vagy éppen egy Keller Ákos-zsákolás maradt, mint örömforrás. A litvánok sorra dobták a triplákat, és a könnyű kosarakat, és öt perccel a lefújás előtt, az újabb magyar időkérésnél, már közel húsz ponttal vezettek (75-57).

Ivkovics Sztojan mindent megpróbált, de ezúttal nem volt ellenszer a litván csapat játékára Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

Könnyű és látványos kosarakkal - alley-oopokkal és sarokból szórt triplákkal zárta a meccset a hazai csapat, mi pedig azzal vígasztalhattuk magunkat, hogy messze nem a legerősebb összeállításunkban tudtuk velük egy ideig felvenni a versenyt - bár igaz, hogy náluk sem játszottak a legnagyobb, például NBA-s sztárok.

A magyar csapat számára ezzel a vb-selejtezők érdemi része véget ért, igaz, vasárnap azért még jó lenne egy bosnyákok elleni sikerrel búcsúzni Szombathelyen. Annál a meccsnél viszont fontosabb, hogy mivel a csapat bejutott a vb-selejtezők harmadik szakaszába, még harcban van az olimpiai szereplés jogának kivívásáért.

Eredmény, vb-selejtező, 3. szakasz, 11. forduló:
Litvánia - Magyarország 89-64 (14-16, 26-15, 23-14, 26-17)
Klaipéda, Svyturio Aréna, v.: Krejic (szlovén), Proc (lengyel), Zascsuk (ukrán)
a magyar csapat pontszerzői: Hopkins 17/9, Somogyi 13/3, Eilingsfeld 6/3, Pongó 6/3, Benke 11/6, Keller 5, Váradi 2, Golomán 2

A csoport további eredményei:
Csehország-Franciaország 59-72 (27-11, 9-16, 11-22, 12-23)
Bosznia-Hercegovina-Montenegró 74-66 (18-19, 16-18, 20-11, 20-18)

"Köszönjük a házigazda szövetségnek és a városnak a remek vendéglátást. Igyekeztem elosztani a perceket, mindenki nagyjából húsz percet kapott. A kosárlabda hazájában játszottunk, és azt hiszem, hogy a játékosaink nem vallottak szégyent, mindent megtettek. Van még egy fontos meccsünk, szeretnénk szépen zárni a sorozatot, mostantól erre fókuszálunk. Nekünk az a fontos, hogy ott vagyunk Európa legjobb 16 csapata között, a litván válogatottnak pedig sok sikert kívánunk a vb-n" - mondta a efújás után Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány.