Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Indul a kézilabda-őrület: az olimpiáért harcolnak a magyar férfiak

Horizontal
MALMO 20200111 The Hungarian team celebrate their win 26-25 during the Men's EHF EURO 2020 Handball group E match preliminary round between Hungary and Russia in Malmo Arena Saturday Jan. 11, 2020. Photo Andreas Hillergren / TT kod 10600 (Photo by ANDREAS HILLERGREN / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Csütörtökön este 18 órától a magyar férfi kézilabda-válogatott Dél-Korea ellen kezdi meg szereplését a svédországi világbajnokságon, Kristianstadban. A vb már a 2024-es párizsi olimpia jegyében zajlik majd, az első meccsen a siker létfontosságú, hogy elérjük céljainkat, azaz a legjobb nyolc közé jutást. A feladat nem lesz könnyű, de nem is megoldhatatlan.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 28. férfi kézilabda-világbajnokságról, Kristianstadból.

Távolodó tél

Bocsássanak meg és bocsássanak meg a Berzsenyi Dániel kedvelők: nekem

megszokhatatlan, hogy január közepéhez közeledve nincsen hó Svédországban, Európa északi felén. Nincs itt a közelítő tél ideje.

30 éve, 1993 márciusában, amikor életemben először jártam itt férfi kézilabda-világbajnokságon, márciusban rendezték az eseményt és a havas göteborgi utcákon sétálgattunk. Most csak az esőáztatta kristianstadi kisváros képe volt az első, ami bevillant, miután leszálltam a Koppenhágából érkező vonatról. A helyiek is hüledeznek, de már megszokták. Szállásadóm, Anna szerint egyszer biztosan beköszönt majd a tél errefelé is, de a mikor kérdésre senki sem tud válaszolni.

Az út Párizsba vezet

Amúgy is forró pillanatok várnak a magyar férfi kézilabda-válogatottra, amely csütörtökön este kezdi meg szereplését a 28. férfi világbajnokságon, amely már a 2024-es párizsi olimpiai kvalifikáció jegyében zajlik.

A vb első helyezettje automatikusan kijut a következő olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig selejtezőt játszhatnak.

Ezt szeretné elérni a magyar csapat, amely a legutóbbi, egyiptomi világbajnokságon 5. lett, ez a helyezés most azt jelentené, hogy egy óriási lépéssel közelebb kerülnénk a párizsi játékokhoz. A magyar férfi válogatott legutóbb 2012-ben, Londonban szerepelt olimpián, az odavezető út is Svédországban kezdődött, mert a 2011-es vb-t is itt rendezték. Ez akár jó emlék és jó előjel is lehet a számunkra.

Minél több ilyen fotót szeretnénk látni a magyarokról a következő két és fél hétben Forrás: TT News Agency via AFP/Andreas Hillergren/Andreas Hillergren

Szögezzük le azonban, hogy a magyar csapat valós tudása alapján jelenleg nincs ott a világ közvetlen élvonalában. Az pedig, hogy a 2022-es budapesti Eb-n történt kiesés (a mieink a csoportkört sem élték túl) egyszeri hiba, vagy tartós gyengélkedés volt-e, hamarosan kiderül.

Az első ellenfél: Dél-Korea

A Chema Rodriguez irányította csapat nehéz csoportba került, de a feladat - mármint a csoportelsőség elérése - nem megoldhatatlan. Ehhez azonban elengedhetetlen a jó, sikeres kezdés Dél-Korea ellen, az első meccset csütörtökön játsszuk 18 órától. (A csoport másik két csapata Izland és Portugália 20.30-tól feszül egymásnak.) Ebben a négyesben nincs kiemelkedő tudású csapat (olyan, mint a franciáké, a dánoké, a norvégoké vagy a svédeké), de három nagyon kellemetlen stílusú ellenfél jutott nekünk.

Az ázsiaiak minden egyes meccsüket úgy kezdik a vb-n, mintha ezen múlna az életük.

Volt ebben részünk nekünk is, mert 1995-ben Izlandon 29-26-ra ők vertek meg bennünket a csoport első találkozóján és ez akkor óriási meglepetést okozott. Vagy inkább sokkot. Most a négyes csoport első három helyezettje megy tovább a göteborgi középdöntőbe, de az első helyezett szinte már a nyolc között érezheti magát, mert a második szakaszban a házigazda svédek mellett Uruguay és Brazília következik, s mindez elég kellemes helyzetet teremt. Éppen ezért kellene megnyerni a csoportot, hogy utána az út simább legyen a középdöntőben.

Rosta Miklósra is hatalmas feladat vár a svédországi vb-n Forrás: AFP/Andreas Hillergren/Andreas Hillergren

A magyar csapat kedden érkezett meg Svédországba, ahol szerdán este már a helyszínen edzettek Mikler Rolandék. Mikler számára Svédország kellemes hely, mert élete első felnőtt vb-je 2011-ben az itt rendezett torna volt, egy évvel később szintén Svédországban, a göteborgi olimpiai selejtezőn harcolta ki a csapattal a londoni részvételt. 2020-ban a férfi Európa-bajnokságon is óriási meccseket, hatalmas győzelmeket élhetett át, többek között a dánok legyőzésével is. Szóval az emlékek nem annyira rosszak, de ettől meccset persze még nem fogunk megnyerni. A szerda esti edzés után Hanusz Egon, akit a tavaly az év kézilabdázójának választottak, így beszélt az MTI munkatársának:

jegyezte meg Hanusz.

Lékai Máté a portugálok elleni Európa-bajnoki mérkőzésen 2022-ben, Budapesten Fotó: Csudai Sándor - Origo

Érdekesség, hogy a számunkra balul sikerült budapesti Európa-bajnokságon a portugálokkal és az izlandiakkal azonos csoportban voltunk. Előbbit legyőztük, utóbbitól viszont - miként Hollandiától is - vereséget szenvedtünk és ez akkor a kiesést jelentette.

Francia győzelemmel kezdődött

A következő olimpia házigazdája, a francia válogatott a vb társrendező lengyel válogatott ellen 26-24-re győzött a szerda esti nyitómérkőzésen Katowicében. A franciák amúgy abból a szempontból kényelmes helyzetben vannak, hogy az olimpiai rendezőjeként mindenképp résztvevői az ötkarikás játékok férfi kézilabda tornájának,

de ettől még ezt a világbajnokságot nem fogják félvállról venni.

A vb nagy esélyesei között a gallok mellett ott vannak a dánok, a svédek, a norvégok és a spanyolok is. Ma ez az öt csapat jelenti a világ közvetlen élvonalát.

A francia Nikola Karabatic a lengyelek elleni nyitómeccsen Katowicében Forrás: AFP/Janek Skarzynski

A 32 csapatosra felduzzasztott őrület, amit ma kézilabda-vb-nek neveznek persze hozhat még óriási meglepetéseket. Nagy kérdés, hogy a két évvel ezelőtti vb-n nagyszerűen játszó Egyiptom most mit tud felmutatni. És nagy kérdés, hogy az IHF által érthetetlen módon visszaszigorított koronavírus-szabályokon, a többszöri tesztelésen ki akad fent, mert ez alapvetően befolyásolhatja a vb végeredményét.

A csütörtökön este 18 órakor kezdődő Magyarország-Dél-Korea vb-mérkőzésről az Origo élőben közvetít, a világbajnokságról, a magyar csapat szerepléséről pedig végig beszámolunk oldalunkon és az Origo Sport Live streamingcsatornánkon is.

Kristianstad, 2023. január 12. csütörtök.

Mindent egy helyen az Eb-ről