Vágólapra másolva!
A női kosárlabda Euroliga B-csoportjában a legnehezebb idegenbeli meccs előtt áll a Sopron Basket, amely szerdán 17 órakor a törökországi Mersinben próbál meg nyerni az Euroliga jelenlegi leggazdagabb, mesterségesen összevásárolt csapata ellen.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Mersinből, Törökországból.

Hosszas és nagyon fárasztó utazás után érkezett meg kedden este Mersinbe az Euroliga-győztes Sopron Basket női kosárlabdacsapata.

A magyar együttes kedden reggel 7.45-kor indult el Sopronból és 12 órával később kezdett el edzeni abban a hatalmas csarnokban, ahol szerdán délután 17 órától a Mersin-Sopron összecsapást rendezik meg az Euroliga B-csoportjának második fordulójában.

Az utazás során érintettük Bécset, Isztambult és Adanát - utóbbi kissé lepukkant repülőteréről egy még lepukkantabb kisbusz szállította a lányokat Mersinbe. A sportolók jól viselték a megpróbáltatásokat, mert tudják, hogy az igazi kihívás szerdán következik a számukra.

Apró lélektani hadviselések Mersinben

Az Euroliga-sorozatnak - mint minden komoly európai kupának - van egy szabálykönyve, amelyet a FIBA azért alkotott, hogy minden csapat azonos elbánásban részesüljön. Mersinben mintha még nem hallottak volna erről, vagy csak egy kicsit kedvesen - tényleg kedvesen - akarják megnehezíteni a Sopron életét. Az előírás szerint a vendéglátó csapatnak nagy autóbuszt kell küldeni, hogy az összes csomag és táska beférjen. A Mersin erre küldött egy lepukkant minibuszt. A regula szerint a szállás nem lehet messzebb a csarnoktól 20 percnyi autózásra. A Mersin erre a várostól (és mindentől) távol eső 5 csillagos wellness hotelbe tette a magyarokat. Félreértés ne essék, ez nem panaszkodás, semmi baj nem lenne ezzel a szállodával, ha az ember üdülni jönne ide. Csakhogy szerdán délelőtt még edzést tart a Sopron. Az odaút 35 perc, majd vissza a hotelbe 35. Majd a meccs előtt még 35. Ez már 105 perc, amit ebben a járműben tölt a csapat - nagyon nem mindegy mindez a kiélezettnek tűnő csata előtt.

A Mersin egy mesterségesen összevásárolt és pénzzel felpumpált csapat, amely azzal a szent küldetéssel vágott neki az idei szezonnak, hogy megnyerje ezt a sorozatot. A tengerparti városban a "semmi sem drága" elv alapján tartottak nagybevásárlást, azaz idehoztak mindenkit, aki mozdítható és hajlandó volt eljönni ebbe a városba.

A legérdekesebb történet az ex-soproni Briann Januaryé, akiről mindenki úgy tudta, hogy Euroliga-győzelemmel fejezi be pályafutását.

Legalábbis így köszönt el áprilisban a Soprontól. Erre most a Mersin csapatának tagja lett, azaz meggondolta magát. (Vagy volt ez a pénz, de ne legyünk rosszmájúak.)

Briann January most a Mersin színeiben játszik Fotó: Csudai Sándor - Origo

Visszatérve a Mersinre: a Jonquel Jones, Dewanna Bonner, Chelsea Gray, Tiffany Hayes, Temi Fagbenle, Briann January, Quanitra Hollingsworth, Monika, Grigalauskyte ütős légiós névsor, akik közül

van, aki török, van, aki európai útlevéllel rendelkezik,

de azt is megengedhetik maguknak, hogy a megszigorodott török légiós korlátozások miatt többen csak a nemzetközi sorozatban lépnek pályára. Ellenük kellene csodát tennie a Sopronnak.

Fegyverneky Zsófia a 250. Euroliga-meccsét játssza szerdán Mersinben Forrás: FIBA hivatalos oldala

Hogy az esetleges mersini győzelem mennyire tartozna a csoda kategóriájába, azt nehéz megmondani. A török szupercsapat egy hete Salamancában nagyon simán, 83-66-ra kapott ki, azaz az első meccsen nyomát sem lehetett annak felfedezni, hogy itt egy végső győzelemre esélyes gárda lépett fel.

Ugyanakkor mindenki tudja, hogy egy ilyen csapat összerakása nem egyszerű feladat,

s biztosak lehetünk abban, hogy a későbbiekben a Mersin tényleg az idei sorozat egyik meghatározó együttese lesz. De talán éppen ezért jó most túlesni ezen az idegenbeli meccsen, mert ha valamikor, akkor most lehet keresnivalója a Sopronnak, amely az első körben 91-62-re verte a belga Mechelent.

A szerdai mérkőzést a mersini csapat szempontjából különös botrány vezeti fel. Az Origo is beszámolt arról, hogy a törökök a Salamancában elszenvedett 17 pontos vereség után azzal vádolták meg a spanyolokat, hogy valaki szándékosan meg akarta mérgezni a hotelben a török együttes játékosait.

E képtelennek tűnő vádaskodás hosszú ideje beszédtéma, s uralja is a sportág körüli közbeszédet.

A Salamanca éppen kedden, azaz egy nappal a Mersin-Sopron meccs előtt adott ki hivatalos közleményt, amelyben - újra - minden vádat visszautasított. Egészen biztosak lehetünk abban, hogy az eset miatt felajzott Mersin most a Sopronnak akarja megmutatni, mennyire jó csapat, s ezért is lesz borzalmasan nehéz a szerdai összecsapás.

Fegyverneky Zsófia: 250

Fantasztikus jubileumhoz érkezik a Sopron Basket csapatkapitánya, Fegyverneky Zsófia, aki szerdán este pályafutása 250. Euroliga-meccsén lép pályára Mersinben. Ez a szám egészen elképesztő, a jelenlegi mezőnyből pedig kevesen mondhatják el magukról ugyanezt.

A Sopronra most egy nagyon megterhelő időszak vár. A mersini meccs után kétszer is a DVTK együttesével mérkőznek meg - előbb az NB I-ben, majd az Euroligában. Mindkét meccset Sopronban rendezik meg. November 12-én a bajnoki ezüstérmes Szekszárd otthonába látogatnak, majd három nap múlva a spanyolországi Gironában zárják az Euroliga első szakaszát, amelyet majd az Eb-selejtezők miatti háromhetes válogatott szünet követ.

Ez az öt meccs fogja megmutatni, hol tart most a csapatépítésben Gáspár Dávid együttese.

A Mersin-Sopron Basket Euroliga-mérkőzés szerdán este 17.00-kor kezdődik, az eseményről az Origo a helyszínről tudósít.

*

A másik két magyar csapat közül a KSC Szekszárd szerdán este 18.00-kor hazai pályán játszik a török Fenerbahce ellen. A tavalyi sorozatban ezüstérmes törökök súlyos vereséggel kezdték a szezont, nagyon kikaptak a lengyel Polkowicétől. A B-csoportban a DVTK csütörtökön este játszik a belga Mechelennel, s ezen a meccsen a miskolciaknak komoly győzelmi esélyük lesz.