Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott 29-27-es vereséget szenvedett Dániától az Európa-bajnokság ljubljanai középdöntős csoportjának első fordulójában. A mieink ezúttal 60 percen át játszottak remekül, de továbbra is pont nélkül állnak a középdöntőben, és a folytatásban sem vár rájuk könnyebb feladat. Golovin Vlagyimir csapatának most lesz három pihenőnapja, majd jöhet a svédek elleni újabb skandináv párharc.

Kiküdött munkatársunk helyszíni tudósítása Ljubljanából.

A magyar csapat Svájc legyőzésével tulajdonképpen az Európa-bajnokság első napján kész ténnyé tette, hogy ott lesz a középdöntőben. Ez a második fordulót követően aztán matematikailag is biztossá vált, a baj csak az, hogy a horvátoktól és a norvégoktól elszenvedett vereség miatt Klujber Katrinék pont nélkül kezdik meg a középdöntőt.

A mieink reménye talán az lehet, hogy a norvégokon kívül (a csoportok első három helyezettje jutott tovább, a mieinket felvonultató A csoport triójához a celjei B csoport három csapata csatlakozott) a másik négy csapatnak 2-2 pontja van, az szoros az állás, mondhatni mindenki "lőtávon" belül van. Csakhogy a mieinkr két nagyon gyors skandináv csapat, a dán és a svéd mellett a lelkes házigazdák várnak a ljubljanai Stozice Arénában.

A magyar drukkerek nélkül szint üres lelátók előtt játszattak volna a csapatok Ljubljanában csoportkörben Forrás: Origo

Ahol eddig igencsak híján voltunk szurkolóknak, a magyar-horvát meccs 1600 nézője eddig a csúcs - egy 12 ezres csarnokban. A szlovének meccsein biztos többen lesznek, de aligha fog lekerülni a fekete takarás a legfelső karéjról, ami valljuk be, igen szomorú dolog.

A mieink az utolsó csoportmeccsen ugyan végül tíz góllal kikaptak a címvédő norvégoktól, az első félidő jó játéka mégis visszahozott egy kis jókedvet és önbizalmat a csapat életébe. Utóbbira szükség is volt, hiszen ezúttal a norvégokhoz hasonlóan villámgyors kézilabdát játszó, az előző vb-n bronzérmes, az előző Eb-n pedig negyedik helyen végző Dánia várt a mieinkre. Az ellenfélnél két ismerős is felűnt az egyaránt a Győri Audi ETO-ban játszó balátlövő, Anne Mette Hansen, valamint a kapus, Sandra Toft személyében. A dánok utóbbi vezérletével és kőkemény védekezéssel tartották 5(!) gólon a svédeket az utolsó csoportmeccs első félidejében. Ez elég riasztó adat volt...

Ha Sandra Toft elkapja a fonalat, akkor jaj az ellenfeleknek Forrás: Ritzau Scanpix via AFP/Henning Bagger/Henning Bagger

A mieink előtt játszották a Szlovénia-Horvátország mérkőzést, amit 26-18-ra nyertek meg a hazai csapat. Ana Grosék érkeztével az igazi Eb-hangulat is megjött egy meccs erejéig a szlovén fővárosba, mert bár a magyar drukkerek minden dicséretet megérdemelnek, de ezúttal mégiscsak 4500 szurkoló volt a csarnokban, és nem az üresen ásítozó zöld székeket kellett néznünk.

Végre egy Európa-bajnoksághoz illő hangulat volt a Stozice Arénában Forrás: Origo

Első félidő

A magyar csapat keretéből ezúttal is egy kapus és egy beálló, Szemerey Zsófi és Pásztor Noémi maradt ki.

A mieink ezúttal támadással indították a meccset, a kapuban Szikora Melindával, mezőnyben Győri-Lukács, Klujber, Kuczora, Füzi-Tóvizi, Vámos, Márton, és Klujber góljával meg is szereztük a vezetést. Kihagyott dán lehetőség után Klujber fordult le szépen a dánok kettes védőjéről, majd esett el, a két portugál bíró szerint magától. A dánok eladták a labdát, egy szépen kijátszott figura végén, ismét Klujber törhetett be, Toft azonban védte a ziccert, a túloldalon pedig Rikke Iversen kiegyenlített.

Kuczora lőtt fölé az egyik oldalon, majd Anne Mette Hansen góljával már a dánoknál volt az előny. Mi helyzeteket hagytunk ki, a dánok pedig labdákat adtak el, így nem csoda, hogy az ötödik percben Klujber hetesével még csak 2-2 volt az állás.

Vámos Petra is remekül kezdte a mérkőzést Forrás: MKSZ/Kovacs Aniko

Ugyan egy-egy góllal rendre a dánok vezettek az első tíz percben, de a magyar csapat mindig egyenlíteni tudott, a kinti embereink bátran mentek neki a dán falnak, és mindkét szélsőnkkel sikerült gólt lövetni. A 11. perc végén Klujber hetesével 6-6 volt az állás. Félő volt, hogy Sandra Toft elkapja a fonalat, amikor kivédte Klujber hetesét,

de szerencsére Szikora Melinda is bemutatott egy bravúrt.

Vámos Petra pedig egy szép átlövéssel használta ki az emberelőnyt, ami nem tartott sokáig, mert éppen a gólszerzőt küldték ki a következő dán támadásnál.

De Szikora újabb védése után Hornyák lőtt a kilencesünkről az üres dán kapiuba, és ismét nálunk volt az előny 15 perc elteltével (8-7). A dán egyenlítés után jött az újabb Szikora-bravúr, és az újabb Klujber-gól, a legkevesebb, amit mondhattunk, hogy meccsben voltunk a vb-bronzérmes ellen.

Klujber Katrin (középen), ha nem is volt tarthatatlan, de azért bőséggel okozott gondot a dán védőknek Forrás: MKSZ/Kovacs Aniko

Golovin a 21. percben kért időt, 11-10-es dán vezetésnél, visszatérve pedig Győri-Lukács zárt góllal egy kínai figurát!

A 24. percben Klujbert küldték ki két percre, Friis hetesével pedig ismét a dánoknál volt az előny, ráadásul Toft is megfogta Győri-Lukács lövését a jobb szélről. Ha bravúr az egyik oldalon, akkor bravúr a másikon is: Szikora rúgta ki a dán beálló ziccerét. A mieinknél ekkor már Bordás Réka és Debreczeni-Klivinyi Kinga is pályán volt támadásban, azonban Jensen Östergaard góljával először vezettek kettővel a dánok, de csak fél percig, mert Vámos egy könnyű góllal egyre csökkentette a hátrányt.

Szikora hiába fogott újabb ziccert, támadásban hibáztunk, Jensen Östergaard pedig ismét betalált, majd Toft ütötte ki Kuczora Csenge átlövését. A félidő a két kapus egy-egy védésével, és kétgólos dán előnnyel ért véget (12-14).

Második félidő

Anne Mette Hansen góljával indult a második 30 perc, amire Márton Gréta válaszolt, majd egy Szikora-védés után ismét a balszélsőnk volt eredményes, ezúttal gyorsindításból, sőt Jensen Östergaard góljára is ő válaszolt. Három találat zsinórban, az szép munka!

Márton Gréta csodálatosan kezdte a második félidőt Forrás: MKSZ/Kovacs Aniko

Kár, hogy a hátrányt így sem tudtuk csökkenteni, mer a dánok mindig találtak valakit, akit helyzetbe hozhattak. Kuczora Csenge lőtt be egy hetest, amire Tranborg válaszolt beállóból (16-18), ami az egész tornán komoly problémát jelentett a védekezésünkben. A 38. percben jött az újabb Szikora-bravúr, majd a következő is, és Márton Gréta 6. góljával 41. percben utolértük a dánokat, akik Friis góljával ugyan gyorsan visszaszerezték az előnyt, de arra meg Győri-Lukács Viktória válaszolt.

Jól játszottunk, viszont a kapitány meglehetősen keveset tudott cserélni, kérdés volt, hogy bírja-e végig a "kezdő sorunk", de szerencsére a dánok azért nem mentek akkora tempót, mint kedden a norvégok. Klivinyi harcolt ki két percet Vinter Burgaardnak, az előnyből pedig Klujber találta be. A 45. percben hosszú idő után először ismét nálunk volt az előny (21-20)!

Szikora Melinda bravúrok sorát mutatta be Forrás: MKSZ/Kovacs Aniko

Debreczeni-Klivinyi Kinga is betalált, a dán egyenlítések pedig nem zavarták meg a mieinket, Klujber a 22. dán gólra gyönyörű üres kapus góllal válaszolt. A 48. percben nem a legjobbkor jött Bordás Réka kiállítása, nem úgy, mint Márton Gréta labdaszerzése. A szélsőt aztán egy ütközés után le kellett cserélni, de a magyar csapat nem lassított, Klujber már a 8. gólját szerezte, és Füzi-Tóvizi Petra révén beállóból is eredményesek voltak a mieink. Az 51. percben 25-23-as dán vezetésnél Jesper Jensennek időt is kellett kérnie.

Az 55. percben Anne Mette Hansen góljával aztán nagy nehezen kiegyenlíttek a dánok, de teljesen nyílt volt a hajrá, benne volt a meccsben a meglepetés. Az 57. perc végén Höjlund góljával vezettek újra a dánok, erre azonban Kuczora csenge válaszolt. Vinter Burgaard lőtte az újabb dán gólt, egy óriási átlövés formájában (27-28), Reinhardt pedig egy órisi bravúrral védte Debreczeni-Klivinyi lövését a szépen kijátszott kínai végén. Egy perc volt hátra, amikor Vinter Burgaard újra betalált, kettővel vezettek a dánok, ezzel el is dőlt a mérkőzés, az, hogy Toft még kirúgta Kuczora hetesét már nem osztott-nem szorzott.

Az egy cseppnyi gyógyírt jelentett, hogy ritkaságszámba menően a vesztes csapatból választották a meccs legjobbját, aki a 8 gólig jutó Klujber Katrin lett.

A magyar csapat az Eb eddigi legjobb teljesítményét nyújtott, több kiemelkedő egyeni produkció mellett csapatként is remekül helytállt a jóval esélyesebb Dánia ellen.

Erdmény, Eb-középdöntő, 1. forduló
Ljubljana, Stozice Arena, v.: Marta Sa, Vania Sa (portugálok)
Magyarország - Dánia 27-29 (12-14)
a magyar csapat gólszerzői: Klujber 8, Márton G. 6, Vámos 4, Győri-Lukács 3, Füzi-Tóvizi 2, Kuczora 2, Kácsor 1, Hornyák 1,

a csoport másik mérkőzésén:
Szlovénia - Horvátország 26-18 (13-12)

A mieinkre most három szünnap vár, azaz a magyar csapat legközelebb november 14-én, ugyancsak 20.30-kor lép pályára a Stozice Arénában, akkor Svédország lesz az ellenfél.