A Sopron Basket Belgiumban szakíthatja meg a döbbenetes meglepetések sorát

Sopron Basket win 1st-ever FIBA EuroLeague Women title FIBA Euroleague Women,Istanbul,Sopron Basket,Turkiye Horizontal
ISTANBUL, TURKIYE - APRIL 10: Players of Sopron Basket celebrate after they won the FIBA EuroLeague Women title by beating Turkiye's Fenerbahce 60-55 in the final at Ulker Sports and Event Hall in Istanbul, Turkiye on April 10, 2022. Elif Ozturk Ozgoncu / Anadolu Agency (Photo by Elif Ozturk Ozgoncu / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Egészen elképesztő meglepetésekkel indult el szerdán a női kosárlada Euroliga 2022-23-as szezonja, mert a végső győzelemre is esélyes két török csapat, a Fenerbahce és a Mersin is súlyos vereséget szenvedett. Jó lenne, ha a meglepetések sorát nem a Sopron Basket folytatná, a címvédő csütörtök este 20.30-kor a belgiumi Mechelenben lép pályára, a papírforma alapján győzelmi esélyekkel. Bár a két török együttes szenvedését látva itt óvatosan kell beszélni a papírformáról.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Mechelenből.

A Sopron Basket szó szerint falusi idillbe csöppent Belgiumban, mert a vendéglátók nem Mechelen városában, hanem egy közeli kis falu szállodájában helyezték el a csapatot.

A mecheleni város szépségeit ezúttal nem láthatja a Sopron Basket Forrás: Belga via AFP/Thierry Roge

A környék legnagyobb izgalma az, hogy a füvet folyamatosan legelő lovak eleget esznek-e, más errefelé nem nagyon zavarja meg a nyugalmat.

A szélkerekek szerelmesei közelről tanulmányozhatják a csodás berendezések működését. Ez egyfelöl lehet jó is - főleg annak, aki szereti ezt a stílust -, de bele is lehet aludni az ilyen körülményekbe. Mindenesetre a belga vendéglátók elképesztően kedvesek. Pedig akár idegesek is lehetnének, mert csütörtökön este nem játszhatnak a saját csarnokukban.

5 centiméter

A Mechelennek van egy szép, saját csarnoka. Mégsem ott lesz a mérkőzés, hanem egy olyan helyen, ahol a belgák sosem játszottak még. A saját csarnokában ugyanis az alapvonal mögötti előírt 200 cm-es sáv 195 cm.
És ezt kiszúrta az ellenőr. És betiltotta a pályát. Száműzve ezzel egy újonc csapatot a saját pályájáról egy munkacsarnokra hajazó tornaterembe. A Mechelen így ebben a szezonban mind a hét hazai meccsét itt fogja lejátszani.
Régóta mondom, hogy a sportágak legnagyobb ellensége saját szövetsége. Jelen esetben a kosárlabda és a FIBA. A korifeusok egy szép irodában üldögélnek (bármelyik világszövetségre igaz ez), onnan osztják az észt. Az egekbe szökő repülőjegyárak és megnövekedett utazási költségek idején még csak eszükbe sem jut semmilyen olyan megoldás, amellyel a nemzetközi kupasorozatban induló csapatokat tudnák segíteni - helyette a sápot leszedik, aztán örvendeznek, hogy milyen szép a kilátás az üvegablakon túl a németországi, svájci, vagy bármelyik irodából.
Majd idejön Mechelenbe egy ember egy mérőszalaggal, ránéz, hunyorít, sasszemmel veszi észre a bajt, 5 centi hiányzik - emeli fel a mutatóujját és dönt.
Miközben Európa számos helyén olyan csarnokokban játszanak még mindig csapatok nemzetközi meccsket, ahol nem lehetne. Mégis lehet, mert ott biztosan megvan az 5 centi.

A soproniaknak egyetlen jelentős problémájuk akadt a szerdai napon: Jelena Brooks kisebb megfázással bajlódott, ezért - a biztonság kedvéért - kihagyta az esti edzést. A helyszín tehát mind a két csapatnak szokatlan lesz, de ez nem akadályozhatja meg a Sopront abban, hogy megnyerje a meccset.

Ami azért is lenne fontos, mert ebben a csoportban szerdán este máris kikapott az idény szupercsapatának kikiáltott török Mersin.

A törökök összevásárolt együttese a spanyolországi Salamancában szenvedett 83-66-os vereséget - igaz, az újonnan megszerzett játékosok közül páran nem léptek pályára. Ott volt azonban a salamancai csarnokban az a Briann January, aki az előző idényben még a Sopronnal nyert Euroligát. Aztán mindenki azt gondolta, hogy befejezi a pályafutását. Mégsem így történt, mert January most a Mersin játékosa. Sok vizet nem zavart a szerda esti meccsen, jó lenne, ha egy hét múlva a Mersin-Sopron találkozón is ugyanez lenne a helyzet.

Vereséggel kezdett a Szekszárd

Az A-csoportban a félidőben még a Szekszárd vezetett Prágában az USK ellen, de a második félidőben érvényesült a papírforma és a cseh csapat 82-71-re megnyerte a mérkőzést. Ebben a csoportban játszik a tavalyi szezon ezüstérmese, a török Fenerbahce, amely a lengyel Polkowice otthonában kezdett. Az esélyese ennek a mérkőzésnek a török sztárcsapat volt, amely azonban meghökkentően súlyos, 73-46-os vereséget szenvedett el.

A Sopron csütörtök esti ellenfele, a Kangoeroes Mechelen, belga újonc egy fiatal kerettel. A finn Lotta Maj Lahtinen sérülése miatt a francia irányító Lisa Berkani érkezett. A rutint képviseli Ziomara Morrison, a chilei válogatott centere.

Őt Miskolcon láthattuk a korábbi években.

A 190 cm magas Morgan Bertsch pedig tavaly Gdyniában bizonyított. A belga csapatokra jellemző hajtós, kellemetlen stílussal, sok mozgással, külső dobásokkal amiben például Amalia Rembiszewska és Laure Resimont is jeleskedhet, bárkire veszélyesek lehetnek egy meccsen. Ennek ellenére ezt a mérkőzést a Sopronnak kellene megnyernie.

A magyar bajnokcsapat az NB I-ben még hibátlan, 7/7-es mutatóval rendelkezik, igaz, nagy rangadót még nem kellett játszania, ezek még várnak a bajnokcsapatra.

Az Euroligában arra kell számítani, hogy minden egyes ellenfél kettőzött erővel vág majd neki a Sopron elleni meccseknek, hiszen mindenki a címvédőt akarja majd legyőzni.

Jó lenne, ha csütörtökön este is soproni örömöt látnánk Belgiumban Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Elif Ozturk Ozgoncu

A magyar csapat sincs más helyzetben, mint a többi, amelyik az idény elején építkezik: a kirakós darabjai közül még nem került minden a helyére, ez jól látszott az egy héttel ezelőtti, bourgesi Szuperkupa-döntőn. Viszont az is biztos, hogy még egyszer nem dobhat olyan gyengén a Sopron, mint a franciaországi mérkőzésen.

A DVTK is elkezdi

A B-csoportban az Euroliga idei harmadik magyar szereplője, a DVTK is elkezdi a küzdelmeket, a miskolci csapat a bombaerős olasz Schio otthonában lép fel csütörtökön este.

Egy biztos, nagy küzdelem és kiélezett csata vár a Sopronra csütörtökön este, a mérkőzésről pedig az Origo a helyszínről tudósít majd.