Vágólapra másolva!
A 2023-as férfi kosárlabda-világbajnokság második selejtezőkörének első fordulójában a magyar válogatott Litvániát látta vendégül a szombathelyi Arena Savariában. Az első három negyedben példátlan küzdőszellemben játszó magyar válogatott az utolsó negyedben kapott csak ki az európai elitjátékosokkal felálló litvánok ellen.

Telt ház fogadta a magyar férfi kosárlabda-válogatottat a szombathelyi sportcsarnokban, ahol már a bemelegítéskor többen hangosan biztatták a szurkolók a magyar csapat játékosait. Sztojan Ivkovics és tanítványai már negyven perccel a meccs kezdete előtt kijöttek dobálgatni, a litvánok kb. félórával a találkozó kezdete előtt kezdték a bemelegítést.

Az észak-amerikai profiliga (NBA) két meghatározó magasembere, a litván válogatott két kulcsjátékosa, Jonas Valanciunas és Domantas Sabonis is a litván kezdőötösben kapott helyet. A magyarok a Hanga Benke - Vojvoda - Keller - Allen ötössel vágtak neki a meccsnek.

Valanciunas és társai Európa legjobb játékosai közé tartoznak Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az első magyar pontokat Hanga Ádám szerezte egy szép betörés után, majd Valanciunas közeli két pontja után újabb kosarat szerzett három méterről. Benke szép középtávolijára egy triplával válaszoltak a litvánok. Két perc telt el az első negyedből, amikor egy lerohanás után Sabonis zsákolt egy óriásit (6-8). A félidő feléhez érve Vojvoda dobott be egy hárompontost a sarokból (9-10).

A magyar csapat bátor támadójátékkal kezdte az első negyedet, de a litván magasemberekkel sokszor megszenvedtek a védőlepattanóknál.

Sztojan Ivkovics szokásához híven sokat rotálta a játékosait, és a csereként beállt Váradi Benedek triplája után egyenlő lett az állás (12-12).

Hanga az első félidőben nagy eltökélten játszott Fotó: Csudai Sándor - Origo

Elképesztően nagyot küzdött a magyar csapat a támadóoldalon, és többször is sikerült visszaszerezniük a labdát egy-egy rossz dobást követően. Hanga betörése után a Real Madrid játékosa egy sikeres büntetőt is bedobott a litvánok szabálytalansága miatt, de így is csak egy ponttal vezetett a magyar válogatott három perccel a negyed vége előtt (15-14). Eilingsfeld János saroktriplájára a rutinos Kuzminskas egy triplával és egy alapvonali betöréssel válaszolt (17-19).

A litván játékosok sokszor próbálkoztak betörésekkel, legtöbbször Kuzminskas és Sabonis. Vojvoda nehéz helyzetből talált be fél perccel a negyed vége előtt, majd Váradi büntetőivel magyar vezetéssel zárult az első negyed (21-20).

A második negyed Sabonis kosárral indult, majd Grigonis hagyta faképnél Benkét egy zárás után (21-24). Hanga Ádám egy óriási blokkot adott egy betörés után Grigonisnak, de a lepattanóból újra Sabonis volt eredményes. A Sacramento Kings magasbedobója már a hetedik pontját szerezte a meccsen.

A magyar csapat védekezésben sok ütközéssel próbálta kibillenteni a ritmusukból a litván játékosokat,

de Jokubaitist ezt sem zavarta meg, és a Barcelona hátvédje egy szép triplát dobott a sarokból (22-30).

Perl Zoltán bravúros kosarakat dobott Fotó: Csudai Sándor - Origo

A magyar csapat vezére, Hanga Ádám egy újabb zseniális szereléssel vetette észre magát, és a Masiulisnak adott sapkája után ketten sem tudták megállítani a Real Madrid bedobóját (27-30). Szó szerint vérszemet kapott a magyar csapat, és egy kontratámadás után Perl Zoltán estében szerzett egy bravúrkosarat.

Már csak egy pont volt a litvánok előnye a negyed feléhez érve (29-30). Karahodzsicsz zárása után Váradi dobott be egy hárompontost, amitől a hazai közönség szinte extázisba került (32-32).

Védekezésben gyakran remekül segítették ki egymást a magyar játékosok a litván magasemberek ellen.

Másfél perccel a vége előtt Váradi majd Jokubaitis kosara után Grigonis triplájával újra vezetettek a vendégek (36-39), majd egy újabb szemfüles Sabonis kosárnak köszönhetően négy ponttal vezettek a félidőben (38-42).

A harmadik negyed egy Valanciunas majd egy Sabonis kosárral indult, majd újra New Orleans Pelicans 213 cm magas centere talált be távolról (38-48). Sztojan Ivkovics időt is kért. A következő támadásnál Hanga verte meg nagyon csúnyán Valanciunast, majd Grigonis dobott be egy középtávolit.

A litván csapat sokkal többet mozgott labda nélkül támadásban, és sajnos gyakran megjátszották a magasembereiket is a festékben.

Valanciunast volt, hogy három magyar játékos próbálta leszerelni, de így sem tudták megfékezni a litván óriást (42-52).

Eilingsfeld János rengeteget dolgozott a meccsen Fotó: Csudai Sándor - Origo

Öt perccel a negyed vége előtt többször hibáztak támadásban a litvánok, köszönhetően az erőn felüli magyar csapatvédekezésnek, és

Váradi majd Perl pontjaival picit sikerült közelebb lopódznia a magyar válogatottnak (47-54).

A védekezésben eszméletlenül sokat dolgozó Eilingsfeld János triplája után maradt a tíz ponton belüli különbség (52-60), de Sabonisszal továbbra sem sikerült mit kezdenünk. A litván magasember a tizenötödik pontját szerezte. Sabonis 2018-ban az Indiana Pacersnél kezdte a tengerentúli karrierjét, ezt követően viszont kétszer is All-Star lett. A litván magasbedobónak volt olyan időszaka is, hogy 20 pont és 12 pattanó mellett közel 7 gólpasszt átlagolt a szezon során. A Pacers szezon közben a Sacramento Kingshez cserélte, jelenleg a kaliforniai gárda játékosa. Sabonis mellett Jonas Valanciunas volt a legeredményesebb a vendégek részéről tizenkét ponttal.

Vojvoda Dávid kemény őrizetet kapott Fotó: Csudai Sándor - Origo

Hanga a tizenhetedik pontját dobta két perccel a negyed vége előtt, de Sabonisról ismét sokszor lemaradtak a magyar védők (57-65). Támadásban viszont sziporkázott a magyar csapat: Hanga irányítói szerepkörben remekül mozgatta a társakat, és először Vojvoda floatere majd Perl sikeres ziccerével jeleztük a litvánoknak, hogy még nincs vége a mérkőzésnek (63-66). A bírói ítéletek nem nekünk kedveztek, mert egy litván szabálytalanság után Giedratis dobhatott tiszta triplát a sarokból (65-69).

A negyedik negyed Golomán triplájával kezdődött, és egyre inkább fizikális jelleget vett a játék a pályán. (68-72). A litvánok többször szabálytalankodtak eladott labdánál a magyarokkal szemben. Hanga Ádám labdaszerzése után szinte felrobbant a csarnok, de Benke triplája túl rövidre sikerült a magyar támadásnál. Szerencsére Valanciunas támadóhibát követett el a zsákolásánál, és hiába mutogatta a litván center, hogy nem volt az.

A másik oldalon Vojvoda csodás kosarával a magyar csapat kiegyenlített hat és fél perccel a meccs vége előtt (72-72).

Hanga Ádám fantasztikusan játszott Fotó: Csudai Sándor - Origo

Zúgott a "Mindent bele!" a szombathelyi csarnokban, de sajnos a litvánok szereztek újabb kosarat Sabonis révén. Sokáig nem született pont egyik oldalon sem, Perl palánk alatt átvitt ziccerre kiperdült a gyűrűről. Valanciunas két büntetője után hárommal mentek a litvánok (74-77.) Kuzminskas kihagyott ziccere után azonban még mindig élt a remény. Perl betörés után fantasztikus passzal találta meg Karahodzsicsot (76-77). Sőt, Vojvoda erőszakossága után ismét mi támadtunk, sajnos sikertelenül. A 17 pontos Valanciunas azonban nem hibázott közelről, majd Kuzminskas is betalált (76-81).

Hanga elképesztően magas ívben elengedett horogdobása után négy pontra jött fel a magyar csapat, de Grigonis újra betalált a triplavonalról.

Fél perccel a meccs vége előtt szinte szétszakadt a pálya, egyik csapatnak sem volt már túl sok ereje védekezni. Jokubaitis triplája pedig végleg eldöntötte a találkozó sorsát (78-88). A magyar csapat óriásit küzdött az Euroliga és NBA-játékosokkal felálló litvánok ellen, de a végjátékra sajnos már nagyon elfáradtak az erőn felül teljesítő hazai játékosok.

Férfi világbajnoki selejtező, második szakasz, K csoport, 1. forduló:
Magyarország-Litvánia 78-88 (21-20, 17-22, 27-27, 13-19)
A legjobb dobók: Hanga 21, Vojvoda 15, Váradi 13 ill. Sabonis 17, Valanciunas 17, Kuzminskas 14